Η στήλη δεν θέλει να προσθέσει άλλο ένα σενάριο για πρόωρες εκλογές, παρά μόνο να υπενθυμίσει πως τον Ιούλιο του 2027 η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ για το β΄ εξάμηνο του έτους. «Και τι πρόβλημα υπάρχει;», θα διερωτηθεί κάποιος. «Οι εκλογές μπορούν, κανονικά, να διεξαχθούν εγκαίρως το 2027». «Λογικό» θα απαντήσει όποιος ακούσει αυτό το επιχείρημα.
Ωστόσο, όπως εξηγούν διπλωματικές πηγές που γνωρίζουν τι σημαίνει προεδρία της ΕΕ, οι προετοιμασίες για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, πρέπει να ξεκινήσουν από τις αρχές του… 2026. Και τα καθήκοντα δεν είναι λίγα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως είναι σαν η ελληνική κυβέρνηση να «τρέχει» άλλη μία …κυβέρνηση, την ευρωπαϊκή. Κάτι τέτοιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο εν μέσω προεκλογικής περιόδου ή και μετά από την πραγματοποίηση εθνικών εκλογών, πολύ περισσότερο στην πολύ πιθανή περίπτωση που χρειαστεί να γίνουν και επαναληπτικές.
Θα διερωτηθεί κανείς: «Μπορούν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές λόγω ανάληψης της προεδρίας;». Αν μια κυβέρνηση θέλει πρόωρες εκλογές, η ιστορία έχει δείξει ότι δεν την πτοούν οι λόγοι που θα επικαλεστεί. Ωστόσο, να θυμίσουμε για μία ακόμη φορά ότι ο πρωθυπουργός όπου σταθεί κι όπου βρεθεί μιλάει για ολοκλήρωση της τετραετίας.
πηγή : newsit.gr