Π. Κέκελος: Τα ακίνητα στο αραιοδομημένο τμήμα των οικισμών θα έχουν πρόβλημα

Με παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Κέκελος κάνει μια πρώτη αποτίμηση για το το νέο ΠΔ 194/2025 που αφορά στα όρια των οικισμών, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα νε την οικοδομησιμότητα των ακινήτων που έχει ανακύψει σε περίπου δύο χρόνια με το Πολεοδομικά Σχέδια που θα έχουν ολοκληρωθεί το πρόβλημα θα έχει επιλυθεί. Μέχρι τότε σύμφωνα με τον Π. Κέκελο πρόβλημα υπάρχει με τα ακίνητα που βρίσκονται στο αραιοδομημένο τμήμα των οικισμών.

Αναλυτικά :
– Αφορά όλους τους οικισμούς της χώρας που φέρονται απογεγραμένοι ως αυτοτελείς σε απογραφή πρό του έτους 1983. Πρακτικά στην Αιτωλοακαρνανία επηρεάζεται το σύνολο των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων αλλά και οι προυφιστάμενοι του 1923.

– Θα καθοριστούν Ζώνες Οικισμού οι οποίες θα οριοθετούν το συνεκτικό το διάσπαρτο αλλά και το αραιοδομημένο τμήμα του. Τα νέα όρια οικισμών θα ισχύουν από την στιγμή που θα ολοκληρωθούν τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια διαδικασία που εκτιμάτε να διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια.
Μέχρι τότε ισχύουν οι πολεοδομικές διατάξεις που ισχύουν σήμερα χωρίς να τροποποιείται τίποτα ενώ συνεχίζουν να εκδίδονται οικοδομικές άδειες χωρίς καμία αλλαγή.

– Η κατά κανόνα αρτιότητα του οικοπέδου στο συνεκτικό τμήμα του κάθε οικισμού προβλέπεται στα 2000 τ.μ. με υποχρέωση πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο 15 μ. Στο Άρθρο 9 του Προεδρικού διατάγματος περιγράφονται λεπτομερώς και όλες οι περιπτώσεις των παρεκκλίσεων που φθάνουν μέχρι τα 150 τ.μ. για οικόπεδα και πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο. Γενικά στο συνεκτικό ή στο διάσπαρτο τμήμα των οικισμών δεν αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό τα ισχύοντα μέχρι σήμερα.

-Για τα ακίνητα που βρίσκονται στο αραιοδομημένο τμήμα και θα βρεθούν εκτός ορίων οικισμού επεξεργάζεται η λύση μιας περιοικιστικής περιοχής που θα μπορούν τα αγροτεμάχια να οικοδομηθούν και με έκταση μικρότερη των τεσσάρων τμημάτων με την προϋπόθεση ύπαρξης προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο.

-Κλείνοντας κατατμήσεις που έγιναν νόμιμα σε υφιστάμενους οικισμούς, οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί ορθώς, αρτιότητες οικοπέδων που ισχύουν σήμερα αλλά και χρήσεις γής δεν θίγονται άμεσα από το νέο Προεδρικό διάταγμα. Δείτε λιγότερα

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔιαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr