Δυτική Ελλάδα: 21,9% μειώθηκε ο αριθμός των οικοδομικών αδειών

Εν αναμονή ρυθμίσεων από το ΥΠΕΝ μετά τον «πάγο» και την αναστάτωση που έφεραν ο Οικοδομικός Κανονισμός και το ΠΔ για τους οικισμούς στην οικοδομή

Τις ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιμένει ο κλάδος της οικοδομικής για να ξεμπλοκάρει από τον «πάγο» που έθεσε ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ), αλλά και την αναστάτωση που προκάλεσε το Προεδρικό Διάταγμα για τη δόμηση στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων.

Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Ιανουάριο ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις που έκαναν οι παράγοντες του κατασκευαστικού κλάδου σε σχέση με τον Οικοδομικό Κανονισμό. Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας το Δεκέμβριο έκρινε αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού για τα μπόνους στον συντελεστή δόμησης και το ύψος των κτιρίων, τα οποία δίνονταν ως κίνητρα για ενεργειακή αναβάθμιση και αύξηση κοινόχρηστων χώρων.

Η απόφαση αυτή ήταν καταλυτική, καθώς ακύρωσε τις οικοδομικές άδειες που δεν είχαν ξεκινήσει εργασίες μέχρι την ημερομηνία της ανακοίνωσης, προκαλώντας αναστάτωση στον κατασκευαστικό κλάδο. Έτσι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον Ιανουάριο υπήρξε πανελλαδικά μείωση κατά 17,3% στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών. Καμία μάλιστα περιοχή της χώρας δεν έμεινε ανεπηρέαστη από αυτή τη εξέλιξη και παντού καταγράφηκε μείωση.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Ιανουάριο του 2025, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν μειώθηκε κατά 21,9%.Τη στιγμή μάλιστα που κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του 2024, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στη Δυτική Ελλάδα παρουσίασε σημαντική ανάκαμψη κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου , με αύξηση 27,3% στον όγκο και 26,6% στην επιφάνεια των οικοδομών σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Το θολό τοπίο που επικρατεί επιχειρεί να διαλύσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει εντός των ημερών, ωστόσο το ΤΕΕ αναφέρει ότι θα πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η νομοθέτηση νέου οικοδομικού κανονισμού, που θα είναι όσο το δυνατόν πιο απλός, ορίζοντας μόνο τα ύψη και τους όγκους των κτιρίων (και όχι και την εσωτερική διαμόρφωση), ενώ για να αποφευχθούν παρόμοιες παλινωδίες, θα πρέπει να φέρει και την “βούλα” του ΣτΕ, μέσω Προεδρικού Διατάγματος.

Οι 4 αλλαγές στον ΝΟΚ για να ξεμπλοκάρει η οικοδομή

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες κατατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα από το ΥΠΕΝ η τροπολογία για την αναθεώρηση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, με στόχο να ξεπαγώσει η οικοδομική δραστηριότητα.
Η νέα ρύθμιση προβλέπει:
1. Κανονικά το bonus δόμησης για όσους έκαναν έναρξη εργασιών έως τις 11 Δεκεμβρίου του 2024.
2. Επιβάρυνση με οικονομικό αντίτιμο ως περιβαλλοντικό ισοδύναμο για κοινόχρηστα έργα στην περιοχή.
3. Αναθεωρούνται οι εκδοθείσες άδειες (που δεν προχώρησαν σε έναρξη εργασιών έως στις 11/12) και επιστρέφονται οι πρόσθετοι φόροι, εισφορές για τα επιπλέον τετραγωνικά.
4. Χωρίς μπόνους τετραγωνικών οι νέες οικοδομικές άδειες στο εξής, όπως προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ μέχρι να εκπονηθούν πολεοδομικά σχέδια (σε 2-3 χρόνια).
Τέλος, από το οικονομικό αντίτιμο εξαιρούνται οι στρατηγικές επενδύσεις και τα διατηρητέα κτίρια.
Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση του Οικοδομικού Κανονισμού, όπως εξελίχθηκε πάει κόντρα και στις επιδιώξεις της κυβέρνησης να συγκρατήσει τις τιμές στην αγορά ακινήτων και να διατηρήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς έχει ανακοινώσει τη συνέχιση του παγώματος των αντικειμενικών αξιών, τουλάχιστον μέχρι το 2027 σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει το ύψος του ΕΝΦΙΑ και των φόρων που συνοδεύουν την αγορά ακινήτων.

Ρύθμιση και για τα δικαιώματα δόμησης στους οικισμούς

Στο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ο Οικοδομικό Κανονισμός ήρθε να προστεθεί και η αναστάτωση που προκάλεσε το Προεδρικό Διάταγμα για τη δόμηση στα χωριά και στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. Βεβαίως το θέμα αυτό όντας πολύ πρόσφατο δεν έχει επίπτωση στην οικοδομική δραστηριότητα. Ωστόσο το θετικό είναι ότι τελικά το πρόβλημα είναι πολύ μικρότερο από ό,τι φάνηκε σε πρώτη ανάγνωση, καθώς η ηγεσία του ΥΠΕΝ εξηγεί μόνο η ζώνη Γ΄ των οικισμών θα έχει πρόβλημα στα δικαιώματα δόμησης σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα.
«Ήδη επεξεργαζόμαστε νομοθετική ρύθμιση μέσα από την οποία θα προσπαθήσουμε να ενσωματώσουμε σημαντικό αριθμό αδόμητων ακινήτων της Γ΄ Ζώνης που έχουν γεωγραφική, πραγματική ή οικιστική σχέση με τον οικισμό, μετά από επαρκή τεκμηρίωση και επιστημονική μεθοδολογία. Υπάρχουν τα πολεοδομικά εργαλεία για να μπει τάξη στον χώρο», σημείωσε ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς σε συνέντευξή του και υπογράμμισε πως «δεν έγιναν τα οικόπεδα χωράφια μέσα σε μια νύχτα, ειδικά από μια Κυβέρνηση που σέβεται και θωρακίζει την περιουσία των πολιτών. Το αντίθετο πράττουμε. Ερχόμαστε να κατοχυρώσουμε την ασφάλεια δικαίου σε μία ακόμη μεγάλη εκκρεμότητα».

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔιαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr