Με επιτυχία η ημερίδα για τον Όμηρο με την συμμετοχή πέντε Γυμνασίων του Αγρινίου

Υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Ημερίδα για τον ποιητή Όμηρο. Οι μαθητές από τα πέντε Γυμνάσια του Δήμου Αγρινίου οι οποίοι, υπό την επιστημονική καθοδήγηση των διδασκόντων τους ανέλαβαν να μελετήσουν και να επεξεργαστούν τα πέντε ομηρικά θέματα έγιναν οι πρωταγωνιστές της Εκδήλωσης.

Το Γυμνάσιο Λεπενούς με την εργασία του «Περί διπλωματίας… ο λόγος στα ομηρικά έπη» παρουσίασε, με παραπομπές στα ομηρικά κείμενα, πως ο ποιητής εμφανίζει στην εποχή του την έννοια της διπλωματίας, ως διευθέτηση των ανθρωπίνων διαφορών και ως αποκλιμάκωση των εντάσεων με συγκεκριμένα περιστατικά και ενέργειες διπλωματικής υφής.

Το 1ο Γυμνάσιο παρουσίασε το «Σχήμα της Ύβρεως» όπου με ενδεικτικές περιπτώσεις ομηρικών προσώπων (ήρωες) και τη δράση τους, επισημάνθηκε η ύπαρξη και λειτουργία του σχήματος, αφού οι ήρωες υπερβαίνουν το μέτρο, η «Άτη» τους οδηγεί στην αλαζονεία, φτάνουν στην «Ύβρη» επιδεικνύοντας προκλητική συμπεριφορά, και τέλος την τιμωρία τους («τίσις»), ως αποτέλεσμα της ύβρεως.

Το 2ο Γυμνάσιο παρουσίασε τις « Γυναικείες μορφές στο Όμηρο», περιγράφοντας μια σειρά ηρωίδων που πρωταγωνιστούν στα ομηρικά κείμενα εστιάζοντας στους διαφορετικούς τους ρόλους (σύζυγοι, βασίλισσες, δούλες), τις ασχολίες τους αλλά και την ποιότητα των συμπεριφορών τους, οι οποίες αντιθετικά οργανωμένες από τον ποιητή ενσαρκώνουν ανθρώπινες αξίες και μηνύματα ζωής.

Το 5ο Γυμνάσιο παρουσίασε τον «Αγώνα του τόξου» ως ένα οργανωμένο σχέδιο παγίδευσης των 108 Μνηστήρων που εκπονείται από τον Οδυσσέα και την Αθηνά, και εξελίσσεται σε στάδια, από την μεταμφίεση του πρωταγωνιστή και την εύρεση συνεργών μέχρι την αξιοποίηση της Πηνελόπης ως δόλωμα, προκειμένου ένα αγωνιστικό τόξο, που αδυνατούν να οπλίσουν, να γίνει παγίδα θανάτου την ημέρα της εορτής του Απόλλωνα, του τοξοβόλου θεού.

Το 6ο Γυμνάσιο παρουσίασε το θέμα «Η Θεά Αθηνά και η επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη» όπου, αφού πρώτα, με μεθοδικό τρόπο, προσεγγίστηκε ετυμολογικά η ονομασία της θεάς, τα γνωστά προσωνύμια και οι ιδιότητες της, ακολούθησε η αποτύπωση της δράση της δίπλα στους πρωταγωνιστές όπου η θεά αναλαμβάνει ενεργό ρόλο, τους κατευθύνει, τους οργανώνει και τους προστατεύει δικαιώνοντας θεαματικά τον αγώνα τους.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης κάλυψε ο κ. Ψαρουδάκης με το θέμα: «Ἐπος : Πρώιμοι αοιδοί, όψιμοι ραψωδοί και μια πρόταση αναβίωσης της επικής απαγγελίας στην Αθήνα του 5ου π.Χ. αιώνα», ο οποίος, αφού εξέφρασε τον θαυμασμό του για την ποιότητα των μαθητικών εργασιών, ανέπτυξε επιστημονικά το αντικείμενό του με παραστατικό τρόπο, και, αφού παρουσίασε ένα αντίγραφο της ομηρικής φόρμιγγας, επιχείρησε μια έμμετρη απαγγελία, απαγγέλλοντας από το πρωτότυπο το προοίμιο της Οδύσσειας.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν όσους τους τίμησαν με την παρουσία τους: τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Ζαρκαβέλη, τον Πρόεδρο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ κ. Σκαρτσάρη, την Σχολική Σύμβουλο κα Πελέκη, τους Εκπαιδευτικούς που παρέστησαν, τους Γονείς των μαθητών, τους Διευθυντές και τους Διδάσκοντες των Γυμνασίων που επιμελήθηκαν την προσπάθεια, κυρίως όμως ευχαριστούν τους πρωταγωνιστές, τους μαθητές που δούλεψαν, μελέτησαν και παρουσίασαν με επιτυχία τις εργασίες τους!

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔιαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr