Τριχωνίδα: Σε εκκρεμότητα η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη

Από τη στιγμή που υπογράφηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος η σύμβαση ύψους 2,4 εκατ. ευρώ για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Δήμων Αγρινίου και Θέρμου, που αφορά όλη την ευρύτερη περιοχή περιμετρικά της λίμνης Τριχωνίδας, το ζητούμενο είναι να ολοκληρωθεί και η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τη Λίμνη.

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Τριχωνίδας, είναι κρίσιμης σημασίας καθώς θα αποτελέσει το θεμέλιο για την ανάπτυξή της, καθορίζοντας μεταξύ άλλων τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης, αλλά και τους κανόνες προστασίας για το ευαίσθητο περιβαλλοντικά οικοσύστημα της Τριχωνίδας και της Λυσιμαχείας. Υπενθυμίζεται πως ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος εκπονεί την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τον χαρακτηρισμό της λίμνης ως Εθνικό Πάρκο και πλέον με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα ολοκληρωθεί το «παζλ» της χωροταξικής πολιτικής και πλέον η συζήτηση για την ανάπτυξη της Τριχωνίδας θα μπορεί να γίνεται όχι επί τη βάσει γενικών οραμάτων, αλλά κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, όπου και το Δημόσιο και οι ιδιώτες θα ξέρουν τι επιτρέπεται, τι όχι και που.

Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις περιοχές Νatura, όπως η Τριχωνίδα, της Αιτωλοακαρνανίας και ευρύτερα της Δυτικής Ελλάδας έχει επίσης καθυστερήσει αρκετά. Η σύμβαση για τη μελέτη υπογράφτηκε το Μάρτιο του 2019 και σήμερα πέντε χρόνια μετά, φαίνεται να οδεύει στο τελικό της στάδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr η παράταση που έχει δοθεί ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο, ενώ πριν από ένα χρόνο περίπου έγινε η παραλαβή της Β’ φάσης του έργου «Εκπόνηση ΕΠΜ και ΣΔ για τις περιοχές Natura 2000 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων», ωστόσο η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την Τριχωνίδα και τις λοιπές περιοχές Natura μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί από το Υπουργείο. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την έγκριση της μελέτης θα απαιτηθεί και άλλος χρόνος καθώς θα πρέπει να ακολουθήσει διαβούλευση πριν τα Διαχειριστικά Σχέδια της μελέτης λάβουν Προεδρικό Διάταγμα.

Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη θα καθορίσει το θεσμικό πλαίσιο οριοθέτησης διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας, με σαφείς όρους και κανόνες για τις χρήσεις γης και την οικονομική και ανθρωπογενή δραστηριότητα στις προστατευόμενες περιοχές.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔιαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr