Εco-camping για την υπεράσπιση της Τριχωνίδας στο Αργυρό Πηγάδι Θέρμου

Ζούμε στην εποχή που όλο και περισσότερες εταιρίες και επενδυτές βλέπουν προοπτική κέρδους στην πράσινη ανάπτυξη. Η χώρα τα τελευταία χρόνια πνέει σε αυτό το φαντασιακό. H ενέργεια αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα και χρηματιστηριακό προϊόν, η επέκταση της λεηλασίας των φυσικών πόρων διαρκώς επεκτείνεται με ασύμμετρες συνέπειες για την φύση και την κοινωνία.

Συνέχεια ερχόμαστε αντιμέτωποι με χιλιάδες μελέτες ( Μ.Π.Ε.) για ανανεώσιμες πηγές (Α.Π.Ε.), για αιολικά, ακόμη και για πλωτά φωτοβολταϊκά και γιαυδροηλεκτρικά φράγματα, καταλαμβάνοντας το σύνολο της φυσικής επικράτειας που είχε παραμείνει ανέπαφο. Η Αιτωλοακαρνανία, ένας από τους νομούς που ως τώρα δεν είχαν απλωθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό τα ενεργειακά συμφέροντα, φαίνεται να είναι στο επίκεντρο για μελλοντικές επενδύσεις. Σχέδια για φωτοβολταϊκούς σταθμούς (ΦΣΠΗΕ), πλωτά και μη, Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ),μικρά υδροηλεκτρικά και τελευταία έρχονται οι Μονάδες Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΜΑΗΕ), τα σχέδια πολυεθνικών ή μη εταιρειών για τη δημιουργία έργων αντλησιοταμίευσης στη λίμνη Τριχωνίδα ( περιοχή ΝATURA). Ένα έργο που σκοπό έχει τη μετατροπή της λίμνης σε φυσική μπαταρία ενέργειας, χωρίς να λαμβάνεται, ως οφείλεται, υπόψιν η απώλεια του χαρακτήρα του οικοσυστήματός της και το μέγεθος των αλλαγών που θα επιφέρει στη ζωή των κοινοτήτων, των κατοίκων, των ζώων, των πτηνών, των ψαριών, καθώς και της χλωρίδας της περιοχής.

Από τη πρώτη στιγμή οι κάτοικοι γύρω από τη λίμνη Τριχωνίδα, αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της καταστροφής που αυτή θα επιφέρει, αρχίσαμε να οργανωνόμαστε και να αντιδρούμε στα σχέδια των πολυεθνικών. Με αρχή την μαζική παρέμβαση στην εκδήλωση στις 5.2.2025 στο Θέρμο, συγκροτήθηκαν μέτωπα αγώνα στην Αιτωλοακαρνανία και την Αθήνα.

Ως Mέτωπο αγώνα Σώστε την Τριχωνίδα και Συνέλευση για την υπεράσπιση της Τριχωνίδας και της Αιτωλοακαρνανίας στην Αττική αποφασίσαμε την διοργάνωση ενός eco camping στο Αργυρό Πηγάδι, επίσης περιοχή ΝATURA, που ανήκει στον δήμο Θέρμου τις ημερομηνίες 18 έως 20 Ιουλίου ως ένα πρώτο σημαντικό έναυσμα του αγώνα ενάντια στο έργο καθώς επίσης και ως ενός σημείου συνάντησης, συζήτησης και διαύγασης των οικολογικών αγώνων που δίνονται στον νομό, εν όψει της θύελλας έργων που έρχεται, και των κινημάτων που έχουν αναπτυχθεί τόσο χρόνια στην χώρα. Επίσης με την διοργάνωση του eco camping έχουμε σκοπό τόσο να κινητοποιήσουμε τον κόσμο για την Τριχωνίδα και τα ευρύτερα περιβαλλοντικά ζητήματα του νομού, όσο και να τον φέρουμε σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον.

Προσκαλούμε κινήματα, συλλογικότητες και πολίτες να συμμετέχουν στο eco camping για να συντονιστούμε ενάντια στη λαίλαπα των ΒΑΠΕ για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Μέτωπο αγώνα Σώστε την Τριχωνίδα
Συνέλευση για την υπεράσπιση της Τριχωνίδας και της Αιτνίας στην Αττική
Στηρίζει την διοργάνωση η ΚοινΣΕπ Ορεινή

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔιαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr