Τα τρελά του καιρού: Ξηρασία στην Αιτωλοακαρνανία με τα πολλά νερά και πλεόνασμα υγρασίας στη Θεσσαλία

Με μέτρια και σημαντική ξηρασία η Αιτωλοακαρνανία και με πλεόνασμα υγρασίας μέρος του Θεσσαλικού κάμπου…

Με τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες να στερεύουν τα αποθέματα νερού και τις βροχές του χειμώνα να μην επαρκούν για να καλύψουν το υδατικό έλλειμμα, μία σειρά από περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται στην «καρδιά» του καλοκαιριού αντιμέτωπες με έντονη ή και ακραία ξηρασία.

Ανάμεσά τους είναι μεγάλο μέρος της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Ο σχετικός χάρτης όμως του Meteo/ Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για τα επίπεδα ξηρασίας στις αρχές Ιουλίου προκάλεσε μια εύλογη απορία, καθώς στην περιοχή της Θεσσαλίας καταγράφονται κανονικές συνθήκες και σε ένα μεγάλο μέρος της μάλιστα πλεόνασμα υγρασίας. Την ίδια ώρα το μεγαλύτερο μέρος της Αιτωλοακαρνανίας με μέτρια και σημαντική ξηρασία, ενώ σε μικρό τμήμα στη περιοχή μεταξύ των δήμων Μεσολογγίου και Ναυπακτίας καταγράφεται έντονη ξηρασία.

Στην Θεσσαλία που υποτίθεται ότι έχει υδατικό έλλειμμα (εξ’ ου και η συζήτηση περί εκτροπής του Αχελώου) καταγράφεται ακόμη και πλεόνασμα υγρασίας, ενώ η πλούσια σε νερά Αιτωλοακαρνανία εμφανίζει μέτρια ή σημαντική ξηρασία… Εντελώς παράδοξο! Και χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι για την αξιοπιστία της έρευνας του Αστεροσκοπείου, καθώς αυτή έγινε με βάση τα δεδομένα εδαφικής υγρασίας της υπηρεσίας Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη τις τωρινές συνθήκες καθώς και αυτές κατά την περίοδο αναφοράς 1991-2020.

Πάντως η αξιολόγηση των συνθηκών ξηρασίας βασίζεται στην εδαφική υγρασία του στρώματος μεταξύ 28 και 100 εκατοστών κάτω από την επιφάνεια. Η περιεκτικότητα σε νερό στο στρώμα αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη και απόδοση πολλών γεωργικών καλλιεργειών και αντικατοπτρίζει την επίδραση του υετού, της εξατμισοδιαπνοής και της απορροής/διήθησης νερού στο έδαφος σε ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν η εδαφική υγρασία σε αυτό το στρώμα είναι αρκετά κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα μιας συγκεκριμένης περιοχής, αυτό συνεπάγεται συνθήκες (σχετικής) ξηρασίας και άρα παρατεταμένο υδατικό στρες για τις καλλιέργειες.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔιαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr