Βουτιά της παραγωγής σε ελαιόκαρπο και ελαιόλαδο λόγω ακαρπίας
Σε σχέση με τα γεωργικά προϊόντα στην ετήσια έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ ξεχωρίζει η βουτιά της παραγωγής στον ελαιόκαρπο (μείωση κατά 22,1%) και στο ελαιόλαδο (μείωση κατά 7,8%). Γεγονός που εξηγείται από την ακαρπία που έπληξε την παραγωγή την συγκεκριμένη χρονιά.
Σον ελαιόκαρπο, η μείωση το 2023 ήταν 22,1%, καθώς το 2022 και το 2023 παρήχθησαν 3.208,9 και 2.498,9 χιλ. τόνοι ελιών αντίστοιχα, ενώ στο ελαιόλαδο, η μείωση κατά 7,8% το 2023, «έριξε» την παραγωγή στους 228,9 χιλ. τόνους ( από 248,3 χιλ. τόνους το 2022).
Στη Δυτική Ελλάδα το 2023 η παραγωγή ελαιολάδου μειώθηκε σε 26.131 τόνους από 35.647 τόνους του 2022. Από αυτούς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ 2.746 τόνοι παρήχθησαν στην Αιτωλοακαρνανία, ποσότητα που βεβαίως είναι μικρή σε σχέση με την παραγωγή που υπάρχει στην περιοχή και αυτό γιατί σημαντικές ποσότητες οδηγούνται σε ελαιοποίηση και τυποποιούνται σε άλλες περιοχές της χώρας ελλείψει μεταποιητικών μονάδων στην περιοχή.
Αναφορικά με τον ελαιόκαρπο το 2023 στην Αιτωλοακαρνανία παρήχθησαν 49.057 τόνοι ελιών που οδηγήθηκαν για ελαιοποίηση και 72.513 τόνοι βρώσιμων ελιών. Ενώ το 2022 στην Αιτωλοακαρνανία παρήχθησαν 64.995 τόνοι βρώσιμων ελιών και 68.944 τόνοι ελιών προς ελαιοποίηση. Δηλαδή μιλάμε συνολικά για μειωμένη παραγωγή το 2023 κατά 12.369 τόνους ελαιόκαρπου.
Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι λόγω ανεξάρτητα από τον όγκο της παραγωγής κάθε χρονιά, σημαντικό ρόλο παίζει και η διακύμανση των τιμών καθώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο και βρώσιμες ελιές να οδηγούνται στην ελαιοποίηση εξ’ αιτίας αυτού, είτε καμιά φορά και όταν το προϊόν δεν θεωρείται εμπορεύσιμο ως βρώσιμη ελιά.