Από τη Λευκάδα μέχρι τα Αντικύθηρα εκτείνεται το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, που ανακοινώθηκε χθες από τον Πρωθυπουργό.Σύμφωνα με το σχετικό χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα σε αυτό περιλαμβάνεται όλη η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας και μάλιστα εκτός από τα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας περιλαμβάνεται και ένα μικρό τμήμα του Πατραϊκού Κόλπου από το δέλτα του Αχελώου μέχρι σχεδόν έξω από το Μεσολόγγι. Η συνολική έκταση του Πάρκου είναι περίπου 18.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) των Εθνικών Θαλασσίων Πάρκων σε Ιόνιο και Νότιες Κυκλάδες τίθενται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου. Αμέσως μετά, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει σε επεξεργασία των σχολίων της διαβούλευσης και στη σύνταξη του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, με στόχο την κατάθεσή του στο ΣτΕ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Με την ολοκλήρωση της νομικής επεξεργασίας από το ΣτΕ και τη δημοσίευση των Προεδρικών Διαταγμάτων ολοκληρώνεται η θεσμοθέτηση των δύο πάρκων.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος τα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα είναι δίκτυα διασυνδεδεμένων προστατευόμενων περιοχών. Η δημιουργία τους προσφέρει σημαντικά πρόσθετα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις μέχρι σήμερα μεμονωμένες προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, κυρίως λόγω της ολιστικής οικολογικής, διοικητικής και κοινωνικοοικονομικής προσέγγισης. Σκοπός τους είναι η διατήρηση της μοναδικής βιοποικιλότητας, η προστασία και η αποκατάσταση των οικοτόπων και η προώθηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον.
Τα Πάρκα θεσμοθετούνται με γνώμονα αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια, την επίτευξη χωρικής ενότητας και κατά συνέπεια τη διευκόλυνση της ολοκληρωμένης και ουσιαστικής διαχείρισής τους. Ο χώρος αντιμετωπίζεται με ενιαίο τρόπο και δίνει τη δυνατότητα ορθότερης ρύθμισης των επιτρεπόμενων χρήσεων και δραστηριοτήτων. Στα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα θα απαγορευθεί πλήρως η αλιεία με μηχανότρατα, ενώ προβλέπονται πρόσθετα μέτρα και περιορισμοί για την αποτελεσματική προστασία των πλέον ευάλωτων οικοτόπων και ειδών.
Εκείνο που προβληματίζει ωστόσο είναι το γεγονός ότι κάποια πράγματα φαίνεται να προχωρούν ασύνδετα μεταξύ τους ενώ είναι πολύ σχετικά. Δηλαδή, που ωραίο το σκεπτικό για ολιστική προσέγγιση μιας περιοχής 18.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπως είναι το εθνικό πάρκο του Ιονίου, με σκοπό την προστασία της, ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε ότι εδώ και χρόνια παραμένει σε εκκρεμότητα η εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις περιοχές Natura της Δυτικής Ελλάδας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η θαλάσσια περιοχή των Εχινάδων Νήσων μεταξύ Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας. Η σχετική σύμβαση το Μάρτιο του 2019 και σήμερα τόσο χρόνια μετά δεν έχει ολοκληρωθεί…
Επομένως, τίθεται ένα ζήτημα αναφορικά με τη σειρά που γίνονται κάποια πράγματα. Γιατί, όταν σήμερα εκκρεμεί η Ειδική Περιβαλλοντικής Μελέτη για τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας με τι δεδομένα θα γίνει η διαβούλευση για όλη την περιοχή του Ιονίου ως εθνικό θαλάσσιο πάρκο.