Ο Δήμος Αγρινίου ανακοινώνει την ένταξη της Πράξης «Αναβάθμιση υποδομών σχολικού συγκροτήματος πρώην Πολυδύναμου Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης» με κωδικό ΟΠΣ 6026505, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα», στον άξονα προτεραιότητας «Ενίσχυση υποδομών στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», και στη δράση «Δημιουργία, επέκταση και εκσυγχρονισμός μονάδων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».
Η πράξη αφορά στην εκτενή αναβάθμιση των υποδομών του πρώην Πολυδύναμου Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης Αγρινίου, με στόχο τη λειτουργική, ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος.Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 2.170.000,00 ευρώ και το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε σχετικά: «Η ένταξη του έργου αναβάθμισης του πρώην Πολυδύναμου Σχολείου αποτελεί μία ακόμη στοχευμένη παρέμβαση στον τομέα της εκπαίδευσης. Ο Δήμος Αγρινίου αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο με στρατηγικό σχεδιασμό, με στόχο τη δημιουργία σύγχρονων και ασφαλών σχολικών μονάδων. Προτεραιότητά μας είναι τα παιδιά μας να διδάσκονται σε υποδομές που τους αξίζουν και η εκπαιδευτική κοινότητα να δραστηριοποιείται σε χώρους που προάγουν την ποιότητα και την ισότητα. Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην ένταξη του έργου, τις υπηρεσίες του Δήμου καθώς και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια και προσήλωση.»
Το έργο αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της μαθησιακής εμπειρίας, τη βελτίωση της καθημερινότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών, και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην περιοχή. Ο Δήμος Αγρινίου συνεχίζει σταθερά την προσπάθεια για έναν δήμο με ισχυρό εκπαιδευτικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα.
Το σχολικό συγκρότημα του πρώην Πολυδύναμου Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης «ΠΟΣΜΕ» Αγρινίου κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 σύμφωνα με την αριθμ. 753/81 οικοδομικής άδειας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της πόλης. Στο εν λόγω σχολικό συγκρότημα στεγάζονται σήμερα το 4ο ΓΕΛ Αγρινίου, το Εσπερινό ΕΠΑΛ Αγρινίου, το 1ο ΕΠΑΛ Αγρινίου και το Εργαστηριακό Κέντρο Αγρινίου. Σε όλες δηλαδή αυτές τις σχολικές μονάδες φοιτά μεγάλος αριθμός μαθητών και εργάζεται σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας φοιτούν 701 μαθητές και εργάζονται 195 εκπαιδευτικοί.
Κατά τη διάρκεια λειτουργίας έχουν γίνει εργασίες συντήρησης των κτιρίων στο πλαίσιο δυνατοτήτων του Δήμου. Σήμερα λόγω παλαιότητα υπάρχουν προβλήματα υγρασίας, εκτεταμένων ρηγματώσεων των επιχρισμάτων και καθιζήσεων των δαπέδων που απαιτούν τη ριζική αντιμετώπισή τους για την αναβάθμιση της υποδομής του σχολικού συγκροτήματος. Οι ρηγματώσεις έχουν επιβάλει τη συνεχή έκθεση των οπλισμών του σκυροδέματος στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Κατά τον τρόπο αυτό η οξείδωση του σιδηρού οπλισμού έχει προκαλέσει αύξηση του όγκου του, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εσωτερικών τάσεων, οι οποίες έχουν ως μακροπρόθεσμη συνέπεια, λόγω της συνεχούς αύξησης της διατομής των οπλισμών, τη διόγκωση των ρωγμών, αποκολλήσεις αλλά και πτώσεις τμημάτων επιχρισμάτων και θραύσης σκυροδέματος.
Αποτέλεσμα της οξείδωσης του χαλύβδινου οπλισμού είναι να αλλοιώνεται και η συνάφειά του, ενώ με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να έχει προκύψει και απομείωση της φέρουσας ικανότητας του στοιχείου αλλά και της παραμορφωσιμότητάς του, καθώς ο οξειδωμένος χάλυβας ψαθυροποιείται και απομειώνεται η διατομή του. Η καθίζηση των δαπέδων έχουν ως αποτέλεσμα να συμπαρασύρονται οι μη φέρουσες τοιχοποιίες και να παρουσιάζουν ρωγμές κυρίως παράλληλες ως προς το δάπεδο στα σημεία επαφής με τις δοκούς του φέροντος οργανισμού. Σε πολλές περιπτώσεις οι ρωγμές είναι διαμπερείς.
Η συντήρηση των κτιρίων αφορά γενικά σε οικοδομικές και εν μέρη σε υδραυλικές εργασίες (συλλογή ομβρίων υδάτων με σκοπό την υγρομόνωση των κτιρίων). Επισκευές σε επιχρίσματα, χρωματισμούς, φέροντες οργανισμούς (όπου έχει διαπιστωθεί βλάβη), δάπεδα, ψευδοροφές, στέγες, δώματα, μονώσεις και στεγανώσεις και λοιπές μικροεργασίες.