Τιμήθηκε η νικηφόρα μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ στη Γουρίτσα

Εκδήλωση για τα 82 χρόνια από τη νικηφόρα Μάχη της Γουρίτσας που έδωσε ο ΕΛΑΣ εναντίον των Γερμανών ναζί κατακτητών διοργάνωσαν χθες στον χώρο του μνημείου της μάχης οι Κομματικές Οργανώσεις Θέρμου και Τριχωνίδας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Αγρινίου – Αμφιλοχίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Λίτσας, πρόεδρος του ΔΣ του Παραρτήματος Αγρινίου – Αμφιλοχίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό της μάχης:
«Στα τέλη Δεκέμβρη του 1943 ανακοινώθηκε η δημιουργία του Αρχηγείου Δυτικής Στερεάς, μετά από πολύμηνη προσπάθεια, ενώ στα μέσα του Απρίλη ιδρύεται το Γενικό Αρχηγείο Στερεάς Ελλάδας. Στις 2 Μάη του 1943 ιδρύθηκε το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ και στις 16 Ιούνη του 1943, με διαταγή της Κεντρικής Επιτροπής του, ο ΕΛΑΣ διαρθρώθηκε σε τακτικό στρατό. Το Αρχηγείο Δυτικής Στερεάς (μετέπειτα 2/39 Σύνταγμα), έδωσε τη νικηφόρα Μάχη της Γουρίτσας. Επικεφαλής ορίστηκε ο ταγματάρχης του ΕΛΑΣ καπετάν Επαμεινώντας (Βασίλης Σκιαδάς). Ένας εμπειροπόλεμος αξιωματικός που είχε υπηρετήσει σαν υπίλαρχος στο Αλβανικό Μμέτωπο, μέλος του ΚΚΕ από το 1938. Στο Αρχηγείο του ΕΛΑΣ είχε φτάσει η πληροφορία από τον παράνομο μηχανισμό πληροφόρησης του ΕΑΜ στο Αγρίνιο για σχέδια για εγκατάσταση των Γερμανών στο Θέρμο. Την πληροφορία μετέδωσε η ηρωική Μαρία Δημάδη, που ήταν μεταφράστρια των Γερμανών, η οποία εκτελέστηκε τον Αυγούστου του 1944 στο Αγρίνιο, από τους συνεργάτες των κατακτητών, τα Τάγματα Ασφαλείας.

Έπρεπε πάση θυσία τα σχέδια των κατακτητών να αποτραπούν, γιατί εγκατάσταση των Γερμανών στο Θέρμο σήμαινε: Πρώτον: Αποκοπή του αντάρτικου τμήματος από τις βάσεις ανεφοδιασμού που κατά κύριο λόγο ήταν τα πλούσια καμποχώρια του Αγρινίου. Δεύτερον: Διχοτόμηση της ορεινής Τριχωνίδας. Το γερμανοκρατούμενο Θέρμο θα ήταν μια σφήνα στην καρδιά της ανταρτοκρατούμενης περιοχής. Τρίτον: Αποκοπή από τη Μακρυνεία και τη Ναύπακτο. Μετά από έρευνα επιλέχθηκε το συγκεκριμένο σημείο, εδώ που βρίσκεται το μνημείο σήμερα πάνω από τις στροφές του δρόμου, να στηθεί η ενέδρα. Η προετοιμασία έγινε γρήγορα, παρ’ όλα αυτά οι αντάρτες κατάφεραν να κάνουν και ασκήσεις ετοιμότητας για την καλύτερη προετοιμασία τους.

Οι Γερμανοί κατέφθασαν στη περιοχή με 14 αυτοκίνητα, 3 μοτοσικλέτες και 120 άνδρες. Ο ανιχνευτής μοτοσικλετιστής τούς ειδοποιεί ότι δεν υπάρχει φόβος μπορούν να περάσουν. Οι αντάρτες περίμεναν μέχρι να φτάσουν όλες οι δυνάμεις των Γερμανών στο κέντρο του πεδίου βολή τους, τότε δόθηκε η εντολή για μάχη. Οι Γερμανοί είχαν απώλειες σε σύνολο 120, τους 117, τραυματίστηκαν – αιχμαλωτίστηκαν 2 και 1 ξέφυγε. Ματαιώθηκε οριστικά η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση των Γερμανών στο Θέρμο.

Στη μάχη σκοτώθηκαν 5 μαχητές του ΕΛΑΣ: Χαράλαμπος Χαμαμτζής (Παυσανίας) από το Αγρίνιο, Δημήτριος Υφαντής – εφεδροΕΛΑΣίτης από το Θέρμο, Σωκράτης Παπουτσής από το Αγγελόκαστρο, Κώστας Παπαδονάσιος ή Νάσαρης από τη Αμβρακιά και ο Σπύρος Γαρδέλης – εφεδροΕΛΑΣίτης από το Θέρμο. Η νικηφόρα Μάχη της Γουρίτσας ενάντια στους Γερμανούς ναζί καταχτητές ήταν η πρώτη στον νομό και από τις πρώτες στη χώρα μας και κατέρριψε τον μύθο ότι ο αντίπαλος είναι αήττητος. Αυτή την εποποιία του λαού μας, που γράφτηκε και με τη νικηφόρα Μάχη της Γουρίτσας, έχουμε την απαίτηση να αποτυπωθεί και στις σημερινές συνθήκες, όχι μόνο με τη συνέχιση του αγώνα για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, αλλά και με την ανακατασκευή του Μνημείου της Μάχης, ώστε να αποτελεί σύμβολο γνώσης, μνήμης και υπόκλισης και αυτό θα απαιτήσουμε το επόμενο διάστημα, όπως έχουμε ήδη κάνει, με μεγαλύτερη επιμονή».

Ο Γιάννης Λίτσας υπογράμμισε ότι «η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ υπερασπίζεται την πραγματική Ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τη διαστρέβλωση. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι παράγοντας αφύπνισης και ενίσχυσης της πάλης για την ανατροπή. Η Ιστορία επιβεβαιώνει ότι όταν ο λαός συνειδητοποιεί τη δύναμή του, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο όσο δυνατός κι αν φαίνεται. Οι συσχετισμοί αλλάζουν, δεν είναι αιώνιοι».

Ενώ πρόσθεσε πως «τα διδάγματα που προκύπτουν από την Ιστορία του Β΄ΠΠ σήμερα είναι επίκαιρα, με τις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μ. Ανατολή και με πάνω από 50 πολεμικές εστίες στον πλανήτη, με στόχο ένα νέο ξαναμοίρασμα του κόσμου, με φωτιά και σίδερο», καλώντας τον λαό «να βροντοφωνάξει: Δεν θα ξαναπληρώσουμε τα κέρδη του κεφαλαίου, δεν θα γίνουμε ”κρέας για τα κανόνια” των ιμπεριαλιστών, για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης».

01
02
03

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔιαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr