Από μια σε κάθε Δήμο της Δυτικής Ελλάδας
Στη δημιουργία 19 Παιδικών Χαρών με πρόσβαση και για Άτομα με Αναπηρία και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.Πρόκειται για ένα πρόγραμμα 2 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και πρόσφατα η Περιφερειακή Επιτροπή προχώρησε στην κατάρτιση των όρων του διαγωνισμού για να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγήθηκε προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας με κάθε ένα ξεχωριστά από τους 19 Δήμους της περιοχής. Οι προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ των Δήμων και της Περιφέρειας κρίθηκαν απαραίτητες για την υλοποίηση του έργου κυρίως για λόγους αρμοδιοτήτων, καθώς οι Δήμοι για τη συγκεκριμένη δράση θα παραχωρήσουν στην Περιφέρεια μια σειρά από αρμοδιότητές του αναφορικά με τις παιδικές χαρές όπως η σύνταξη μελετών, τευχών δημοπράτησης, η λήψη των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων κτλ.
Από την πλευρά τους οι δήμοι, ως Κύριοι του έργου, έχουν προσδιορίσει – με σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων τους – τους χώρους που θα διαμορφωθούν οι Παιδικές Χαρές.Η δράση αυτή έχει πιλοτικό χαρακτήρα, καθώς ουσιαστικά θα δημιουργήσει έναν “οδηγό” για τους δήμους, ώστε να μπορέσουν να την αναπτύξουν περαιτέρω με τη δημιουργία αντίστοιχων χώρων και σε άλλες πόλεις και κοινότητες, στα γεωγραφικά – διοικητικά τους όρια.
Το έργο προβλέπει τη δημιουργία 19 Παιδικών Χαρών, οι οποίες θα έχουν κοινά χαρακτηριστικά στο σύνολό τους, σε όλους τους δήμους της Δυτικής Ελλάδας. Θα γίνει εγκατάσταση πιστοποιημένων οργάνων (πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ 1176 και ΕΛΟΝ ΕΝ 1177), όπως επίσης και ειδικό δάπεδο, για την ασφαλή παραμονή και ψυχαγωγία όλων των παιδιών αλλά και παιδιών ΑμεΑ, ενώ θα γίνουν και οι απαιτούμενες παρεμβάσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα από τους κοινόχρηστους χώρους (πλατείες, δρόμους κλπ) που βρίσκονται πέριξ αυτών. Όλα τα όργανα θα περιλαμβάνουν εμφανείς και αφανείς λειτουργίες (όπως π.χ. αιώρηση, ολίσθηση, ισορροπία, ταλάντωση, κρυφτό, τρέξιμο, παιχνίδι φαντασίας και δημιουργικό παιχνίδι, επικοινωνία και κοινωνικοποίηση, ψυχαγωγία).
Το πρόγραμμα των παιδικών χαρών της Περιφέρειας έρχεται κατά κάποιο τρόπο ως συνέχεια του προγράμματος που υλοποιεί ήδη η Περιφέρεια (με 23 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης») δημιουργώντας σε 186 οικισμούς όλης της Δυτικής Ελλάδας χώρους αναψυχής με την ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων ώστε αυτοί να ενισχύουν την υγεία, την άθληση, την κοινωνική συναναστροφή και αναδεικνύουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε οικισμού.
Αναλυτικά οι παιδικές χαρές :
• Παιδική Χαρά Αγρινίου
• Παιδική Χαρά Ακτίου Βόνιτσας
• Παιδική Χαρά Αμφιλοχίας
• Παιδική Χαρά Θέρμου
• Παιδική Χαρά Ναυπακτίας
• Παιδική Χαρά Ξηρόμερου
• Παιδική Χαρά Αιγιαλείας
• Παιδική Χαρά Δυτικής Αχαΐας
• Παιδική Χαρά Ερύμανθου
• Παιδική Χαρά Καλαβρύτων
• Παιδική Χαρά Πατρών
• Παιδική Χαρά Ανδραβίδας – Κυλλήνης
• Παιδική Χαρά Ανδρίτσαινας – Κρεστενών
• Παιδική Χαρά Αρχαίας Ολυμπίας
• Παιδική Χαρά Ζαχάρως
• Παιδική Χαρά Ήλιδας
• Παιδική Χαρά Πηνειού
• Παιδική Χαρά Πύργου
• Παιδική Χαρά Μεσολογγίου