Ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ για τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές των δήμων

Οι κοινωνικές δομές στους δήμους διαχειρίζονται ένα μεγάλο τμήματα των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων.

Συνολικά σε 815 κοινωνικές δομές (κέντρα κοινότητας και παραρτήματα Ρομά, κέντρα ένταξης μεταναστών, κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια και φαρμακεία, ΚΗΦΗ/ΚΔΗΦ, υποστηριζόμενες στέγες κλπ), 520 Κ.Δ.Α.Π., Κ.Δ.Α.Π.-ΜΕΑ και αδιευκρίνιστο αριθμό κοινωνικών ιατρείων εργάζονται περίπου 6.000 συμβασιούχοι ΕΣΠΑ, όλων των ειδικοτήτων. Πολλοί από αυτούς εργάζονται με το ίδιο καθεστώς ακόμη και για 25 χρόνια, με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων εργασίας. Είναι εργαζόμενοι που έχουν αποκτήσει πολύτιμη εργασιακή εμπειρία, προσφέρουν αναβαθμισμένο επιστημονικό έργο σε ευάλωτες, και όχι μόνο, ομάδες, σε κρίσιμους τομείς δημιουργικής απασχόλησης, φροντίδας, κοινωνικής πρόνοιας καλύπτοντας για χρόνια ένα σημαντικό κενό της κρατικής ευθύνης.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει άμεση ή έμμεση παραδοχή από κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι δεν έχει διασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης από τη νέα περίοδο ΕΣΠΑ 2028-2034, ενώ γίνονται διαρροές και για μεταβολές στην τρέχουσα περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027. Είναι χαρακτηριστική η ενημέρωση της Υπουργού ΚΟΙ.Σ.Ο. ότι: «Το Υπουργείο … δρομολόγησε την εκπόνηση σχεδίου βιωσιμότητας προκειμένου να τεκμηριώσει προς την ΕΕ αφενός την ανάγκη» (!) «συνέχισης της λειτουργίας τους κι αφετέρου να προσδιοριστεί ο τρόπος συνέχισης της λειτουργίας τους κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο και μετά το πέρας αυτής».
Την ίδια στιγμή τα στοιχεία της EUROSTAT αναφέρουν ότι το 2024 η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 3η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού για τα παιδιά, με ποσοστό 27% ! και ότι τα επόμενα έτη διαφαίνονται ακόμα πιο δυσοίωνα, επομένως οι ανάγκες κοινωνικής στήριξης θα αυξηθούν.

Το Συνέδριο της ΚΕΔΕ δηλώνει ότι:
1ον) Είναι άκρως ανησυχητικό 6 μήνες μετά την ενημέρωση της Υπουργού να μην υπάρχει ακόμα καμία ενημέρωση πώς καταρτίζεται αυτό το “σχέδιο βιωσιμότητας”.
2ον) Με δεδομένο ότι η χρηματοδότηση των δομών αυτών γίνεται εδώ και χρόνια στο μεγαλύτερο ποσοστό από ίδιους κρατικούς πόρους, η παύση της χρηματοδότησης θα είναι μια πολιτική επιλογή άδικη για τους εργαζόμενους στις δομές, η οποία θα προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για τις κοινωνίες μας.
και ζητά την άμεση νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστούν:

– Η μονιμοποίηση όλων των υπηρετούντων συμβασιούχων εργαζομένων στα προγράμματα ΕΣΠΑ, όλων των ειδικοτήτων.
– Η συνέχιση, με σύγχρονους όρους, της λειτουργίας των δημοτικών Κοινωνικών δομών κλπ, με την απαιτούμενη κρατική χρηματοδότηση, την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, την κατάλληλη στέγαση, με όλο το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό σε σύνδεση με το δημόσιο σύστημα υγείας και τις κρατικές δομές πρόνοιας.
– Να μη μεταφερθεί η ευθύνη λειτουργίας των δομών στα υποχρηματοδοτημένα ταμεία των δήμων ή ακόμα χειρότερα στην ανταποδοτικότητα.

Το ψήφισμα αυτό, ψήφισαν μόνο οι αντιπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης και κανένας από τις παρατάξεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και ΣΥΡΙΖΑ. Για να γνωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι και ιδίως οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές των Δήμων.

Διαβάστε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία, ακολουθώντας το agrinioculture.gr στο GoogleNews