Αυτοψία στις περιοχές Ευηνοχωρίου και Γαλατά Ναυπακτίας, που επλήγησαν σοβαρά από τη σφοδρή ανεμοθύελλα των προηγούμενων ημερών, πραγματοποίησε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά.
Κατά την επίσκεψή της, η κ. Σταρακά διαπίστωσε από κοντά το μέγεθος των καταστροφών ιδίως στις καλλιέργειες πορτοκαλιών και μανταρινιών, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 70% σε πολλές περιπτώσεις. Καρποί στο έδαφος λίγο πριν τη συγκομιδή, ξεριζωμένα δέντρα, αλλά και ζημιές σε σχολικές μονάδες και δημόσιες υποδομές, αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η κακοκαιρία.
Αμέσως μετά την αυτοψία, η βουλευτής απέστειλε επιστολή προς τον ΕΛΓΑ Αγρινίου, ζητώντας την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων συνεργείων για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών, καθώς και την επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσης των πληγέντων. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα αποστείλει επιστολή και προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας ουσιαστική και άμεση στήριξη στους παραγωγούς.
Όπως τόνισε, οι νέες αυτές ζημιές έρχονται να προστεθούν σε μια ήδη ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση, καθώς η περιοχή εξακολουθεί να πλήττεται από την ευλογιά των αιγοπροβάτων, που έχει διαλύσει την τοπική κτηνοτροφία, οδηγώντας πολλούς κτηνοτρόφους σε απόγνωση και οικονομικό αδιέξοδο.
Σε δήλωσή της, η Χριστίνα Σταρακά ανέφερε: «Η σημερινή εικόνα στο Ευηνοχώρι και τον Γαλατά είναι αποκαρδιωτική. Αγρότες που έχασαν μέσα σε λίγες ώρες τον κόπο μιας ολόκληρης χρονιάς και οικογένειες που είδαν την καθημερινότητά τους να διαλύεται από την κακοκαιρία. Όμως αυτή η καταστροφή δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Η περιοχή δοκιμάζεται διαρκώς, καθώς εδώ και μήνες οι κτηνοτρόφοι παλεύουν να επιβιώσουν μετά τα χτυπήματα της ευλογιάς, που τους έχει γονατίσει. Ο πρωτογενής τομέας του τόπου μας βιώνει αλλεπάλληλα πλήγματα, χωρίς τον χρόνο και τα μέσα να ανακάμψει. Ως βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, δεν πρόκειται να αφήσω τους ανθρώπους της παραγωγής αβοήθητους. Θα συνεχίσω να πιέζω τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο για άμεσες καταγραφές, δίκαιες αποζημιώσεις και ουσιαστική στήριξη, ώστε να μπορέσει η περιοχή να σταθεί ξανά στα πόδια της».










