Τα social media και οι… παρέες ακυρώνουν τη ρητορική Μητσοτάκη
Στο πρόσφατο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ναύπλιο, συμβολικά στη «δεύτερη πατρίδα» του Αντώνη Σαμαρά μετά την Καλαμάτα, λόγω της καταγωγής της συζύγου του, Γεωργίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αισθάνθηκε την ανάγκη και επέλεξε να τοποθετηθεί ως πολιτική ασπίδα απέναντι στις επιθέσεις τις οποίες δέχεται ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, στενός συνεργάτης και προσωπική επιλογή του σημερινού Πρωθυπουργού, ως «μεταγραφή» από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωποποίησε στην εικόνα του Άκη Σκέρτσου τη μεταρρύθμιση του λεγόμενου επιτελικού κράτους, για το οποίο εμφανίστηκε και πάλι περήφανος, δεν αποδέχτηκε την κριτική για κενά, παραλείψεις και υστερήσεις, και συνέχισε και τις επόμενες ημέρες, τόσο σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όσο και με τις δημόσιες παρεμβάσεις του, να υπερασπίζεται μια από τις βασικές πολιτικές επιλογές του, καθόλη τη διάρκεια αυτής της επταετίας που κρατάει στα χέρια του τα ηνία της διακυβέρνησης του τόπου.
Ο σημερινός Πρωθυπουργός ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών που δεν θυσιάζουν τους φίλους και τους συνεργάτες τους, όπως με την περίπτωση του Άκη Σκέρτσου, ούτε λυγίζουν υπό το βάρος μιας δύσκολης συγκυρίας, για να αλλάξουν ριζικά στάση αναφορικά με μια σημαντική πολιτική επιλογή τους, όπως συμβαίνει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελικό κράτος. Και αυτό παρά το γεγονός ότι δημοσκόποι αλλά και σύμβουλοι στρατηγικής έχουν επισημάνει με έμφαση στον σημερινό Πρωθυπουργό, ότι η ρητορική της υπεράσπισης του λεγόμενου επιτελικού κράτους είναι ριψοκίνδυνη και μπορεί να έχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, στην τελική ευθεία για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν σε συνθήκες ακραίας πόλωσης και πολλαπλασιαζόμενης αμφισβήτησης του κυρίαρχου συστήματος εξουσίας, μετά από επτά χρόνια διακυβέρνησης του τόπου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι τελευταίοι, στα σχετικά εσωτερικά σημειώματά τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους στενούς συνεργάτες του, αλλά και στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους με τον σημερινό Πρωθυπουργό, επισημαίνουν ότι, η έννοια του επιτελικού κράτους έχει αποδομηθεί για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, και ειδικά το τελευταίο διάστημα έχει προσφέρει υλικό για… φάρσες και ανέκδοτα, τόσο στα social media, όσο και στις παρέες των κοινωνικών συναναστροφών.
Είτε πρόκειται για μεγάλα σκάνδαλα όπως εκείνο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε κατώτερο των περιστάσεων, είτε για περιπτώσεις όπως του ηλικιωμένου που τραυμάτισε υπαλλήλους υπηρεσιών για τη… σύνταξή του, με τη δομή των συστημάτων ασφαλείας και το λεγόμενο «ελληνικό FBI» να παρακολουθεί… από απόσταση.
Παλαιότεροι πολιτικοί συνήθιζαν να λένε ότι, από τη στιγμή που μια κατάσταση ή ένα πρόσωπο γίνονται αντικείμενο χλευασμού, δεν υπάρχει… επιστροφή. Κάτι που φαίνεται να συμβαίνει σήμερα με το εγχείρημα του λεγόμενου «επιτελικού κράτους».
Πηγή: εφημερίδα “Παρόν” https://ysterografa.gr/to-epiteliko-0kratos-os-aformi-gia-farses/







