Η εστίαση στο επίκεντρο των κενών θέσεων εργασίας
Η «Ημέρα Καριέρας» που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Δυτικής Ελλάδας αύριο στο Αγρίνιο έχει αρκετό ενδιαφέρον για πολλούς λόγους.
Αρχικά γιατί μπορεί τα τελευταία χρόνια να καταγράφεται μια σημαντική μείωση της ανεργίας, ωστόσο τον τελευταίο ένα με ενάμισι χρόνο τα πράγματα διαφοροποιούνται και μάλλον μιλάμε για αυξομειώσεις της ανεργίας. Για παράδειγμα στη Δυτική Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2026 η ανεργία ανέβηκε τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση την αντίστοιχη περίοδο του 2025. Επιπλέον η συγκεκριμένη δράση έχει ενδιαφέρον γιατί προκύπτει ως τμήμα της λειτουργίας του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, το οποίο εξετάζει λεπτομερέστερα της ανάγκες της τοπικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας, έτσι ώστε να προκύψουν και ανάλογα προγράμματα για απόκτηση νέων δεξιοτήτων από τους ενδιαφερόμενους να μπουν στην αγορά εργασίας σε θέσεις με αυξημένη ζήτηση.
Οι 20 επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην αυριανή «Ημέρα Καριέρας» προσφέρουν περίπου 180 θέσεις εργασίας. Μιλάμε βεβαίως και για επιχειρήσεις του παραγωγικού κλάδου που ζητούν τεχνικούς, αποθηκάριους, πωλητές, μηχανολόγους, τεχνολόγους τροφίμων κτλ. Μιλάμε όμως και για βασικούς κλάδους της οικονομίας, όπως για παράδειγμα η εστίαση, η οποία στην αυριανή «Ημέρα Καριέρας» προσφέρει τις 51 από τις 180 θέσεις εργασίας σε διάφορες ειδικότητες (μάγειρες, σερβιτόρους, λαντζέρηδες κτλ ). Είναι σχεδόν το ένα τρίτο των προσφερόμενων θέσεων.
Με δεδομένο πως κατά πάγια τακτική τα τελευταία χρόνια αρκετοί εργαζόμενοι από την περιοχή προτιμούν να εργαστούν το καλοκαίρι στα νησιά, αυτή την περίοδο ο κλάδος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη προσφορά θέσεων εργασίας. Και έτσι η έλλειψη προσωπικού γίνεται ουσιαστικά το νούμερο ένα πρόβλημα του κλάδου, έστω και προσωρινά. Όμως πέρα από το ζήτημα της εποχικότητας, το ζήτημα του προσωπικού, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς είναι ούτως ή άλλως ένα σημαντικό θέμα, γιατί ο κλάδος ανέκαθεν χαρακτηρίζονταν από μεγάλη κινητικότητα εργαζομένων.







