Πώς κομματικά επιτελεία και δημοσκόποι προσπαθούν να τη λύσουν
Τον Μάιο του 2012, τα κόµµατα που έµειναν εκτός Βουλής συγκέντρωσαν αθροιστικά 19,03%. Ήταν τεράστιο ποσοστό στα µεταπολιτευτικά χρονικά για εκτός Βουλής ψήφο. Τον Ιούνιο του 2012, όµως, που έγιναν ξανά εκλογές, λόγω αδυναµίας σχηµατισµού κυβέρνησης, το συνολικό ποσοστό των κοµµάτων που δεν κατάφεραν να περάσουν το 3% κατέρρευσε στο 5,98%.
∆ηλαδή, µέσα σε µόλις έξι εβδοµάδες ένα πολύ µεγάλο µέρος των ψηφοφόρων µικρών κοµµάτων µετακινήθηκε στα κόµµατα που µπορούσαν να µπουν στη Βουλή. Αυτό δείχνει πόσο γρήγορα µπορεί να αλλάξει το εκλογικό τοπίο όταν οι ψηφοφόροι αντιληφθούν ποια κόµµατα έχουν πραγµατική πιθανότητα εισόδου στη Βουλή.
Αναλύσεις και “διάβασμα” της ψήφου
Σήµερα έχουµε κάτι που θυµίζει εν µέρει εκείνη την κατάσταση: νέα πολιτικά σχήµατα και µεγάλη ρευστότητα. Με βάση αυτό το δεδοµένο, γίνονται αναλύσεις επί αναλύσεων στα κοµµατικά επιτελεία για τη σηµασία της σήµερα αδιευκρίνιστης, στην κάλπη χαλαρής και εκ των υστέρων χαµένης ψήφου. Αν και έχουµε καιρό ακόµη µπροστά µας µέχρι να στηθούν οι κάλπες, αυτή η… άσκηση απασχολεί τα κοµµατικά επιτελεία και τους δηµοσκόπους. Τα κόµµατα ψάχνουν πώς θα «δέσουν» τους χαλαρούς ψηφοφόρους και οι δηµοσκόποι πώς θα «διαβάσουν» σωστά αυτούς που παραµένουν στη δεξαµενή των αναποφάσιστων.
πηγή:parapolitika.gr







