Συνεργασία δήμου Μεσολογγίου και Πανεπιστημίου Πατρών για τα κοινοτικά προγράμματα

Πρωτόκολλο συνεργασίας με το Πανεπιστημίου Πατρών υπέγραψε ο Δήμος Μεσολογγίου με στόχο της συνεργασίαςνα τεθεί η ανάπτυξη και η αναβάθμιση της πόλη του Μεσολογγίου σε βάση τις αρχές της βιωσιμότητας, της επιχειρηματικότητας και
της κοινωνικής συνοχής. Και τα τρία αποτελούν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και την επιδίωξη χρηματοδότησης. Γνωρίζοντας ότι σύντομα θα προκηρυχθούν προγράμματα χρηματοδότησης, όπως το νέο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 και τα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, ο δήμος Μεσολογγίου δεν θέλει να βρεθεί απροετοίμαστος για αυτές τις ευκαιρίες.

Πρώτο Ερευνητικό Έργο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας θα είναι η «Διερεύνηση δυνατοτήτων Αστικής και Κοινωνικής Αναζωογόνησης και Ανάπτυξης του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου μέσω Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων», προϋπολογισμού 37.200 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα αυτό περιγράφεται ως εξής:
Στόχοι του Ερευνητικού Έργου είναι η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Ι.Π. Μεσολογγίου και της περιβάλλουσας περιοχής μέσω των επικείμενων δυνατοτήτων χρηματοδότησης.
Κριτήρια – παράμετροι ανάπτυξης:
– βιωσιμότητα
– επιχειρηματικότητα
– κοινωνική συνοχή
Μέθοδος εκπόνησης Έρευνας :
– η αναζήτηση/περιγραφή μέσω επιτόπου καταγραφών και διαβουλεύσεων,
– ο ακριβής χωρικός προσδιορισμός,
– η επιλογή, μέσω επιστημονικών κριτηρίων και επιτόπου διαβουλεύσεων
– ο βέλτιστος συνδυασμός και
– η προκαταρκτική σχεδιαστική διερεύνηση παρεμβάσεων ολοκληρωμένου χαρακτήρα ή/και ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων
– επιπρόσθετα, ανεξάρτητες δράσεις δημοσιότητας, επικοινωνίας και συμμετοχής

Γενικότερα αντικείμενο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Πανεπιστημίου είναι η εκπόνηση Συντονισμένου Ερευνητικού Προγράμματος, αποτελούμενου από σειρά επί μέρους Ερευνητικών Έργων βάσει των εκάστοτε αναγκών του Δήμου με ενδεικτικά γενικά αντικείμενα τα εξής:
1. Πολεοδομική προσέγγιση
Καταγραφή και τεκμηρίωση οικιστικού αποθέματος, αξιολόγηση, καταγραφή και αξιολόγηση θεσμικού πλαισίου (χρήσεις γης, ΓΟΚ, κλπ), διερεύνηση εναλλακτικών προτάσεων, αξιολόγηση.
2. Συγκοινωνιολογική – κυκλοφοριολογική προσέγγιση
Εντοπισμός προβλημάτων συγκοινωνίας, κυκλοφορίας, τροφοδοσίας, στάθμευσης, κίνησης διτρόχων, πεζών κλπ., και προτάσεις.
3. Αστική επέκταση
Ανάλυση, διερεύνηση ζητημάτων πολεοδομικού και αστικού σχεδιασμού, σύνταξη προδιαγραφών, διερεύνηση αρχιτεκτονικών προτύπων, διερεύνηση εφαρμογών τους.
4. Παραλιακή ζώνη – διαμόρφωση, ανάδειξη.
5. Κοινωνική και πολιτιστική υποδομή (υπάρχουσα – προτεινόμενη) Ανάλυση, διερεύνηση ζητημάτων αστικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.
6. Ανάδειξη αρχιτεκτονικού, μνημειακού, φυσικού και άλλου πλούτου: καταγραφή, αξιολόγηση, προστασία, ανάδειξη.
7. Σημειακές παρεμβάσεις λειτουργικών βελτιώσεων, εξωραϊσμού και ανάδειξης.
8. Τεχνική υποδομή – οικολογία – περιβάλλον.
9. Ανάπτυξη εφαρμογών πληροφορικής για τον πολεοδομικό σχεδιασμό του Δήμου (γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, βάσεις δεδομένων, ψηφιακή πολεοδομική διαχείριση, ψηφιακά πληροφοριακά συστήματα πολιτών – τουριστών κ.ά.)
10. Διερεύνηση τάσεων, επιθυμιών, απόψεων, προβληματικής και προοπτικής των πολιτών του Δήμου, σε σχέση με τα πολεοδομικά προβλήματα, την ποιότητα ζωής, και την μελλοντική ανάπτυξη.