Tη συνδρομή της ΜΟΜΑ ζητά ο Δήμος Θέρμου για τη βελτίωση του οδικού δικτύου

Την απόφαση να ζητήσει τη συνδρομή της νεοσύστατης ΜΟΜΑ και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την βελτίωση του ορεινού δικτύου της περιοχής έλαβε ο δήμος Θέρμου. Το σχετικό αίτημα, μαζί με τα απαραίτητα σχετικά παραστατικά στοιχεία, θα παρουσιαστεί από το δήμαρχο Σπ. Κωνσταντάρα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με κοινοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για συνηγορία στο αίτημα.

Ο Δήμος Θέρμου είναι ο μοναδικός χαρακτηρισμένος ως ορεινός Δήμος στην Αιτωλοακαρνανία βάσει του Νόμου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και αντιμετωπίζει το πρόβλημα της οδοποιίας σε βαθμό μοναδικής έντασης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ίσως και ολόκληρης της χώρας λόγω κυρίως του γεγονότος ότι το μεγαλύτερο μέρος της κατ’ εξοχήν ορεινής περιοχής του (17 οικισμοί που ανήκουν σε 8 Τοπικές Κοινότητες) συνδέεται αποκλειστικά με υποτυπώδεις χωματόδρομους, πράγμα που καταδικάζει την περιοχή σε αναπτυξιακό μαρασμό παρά τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες που αυτή διαθέτει. Επίσης, ο Δήμος Θέρμου δεν είναι εξοπλισμένος με τα απαραίτητα μηχανήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάνοιξη των δρόμων και διαθέτει μόνο ένα πεπαλαιωμένο γκρέιντερ. Έτσι λοιπόν ο δήμος Θέρμου καλεί την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τον Υπουργό κ. Παναγιώτη Καμμένο και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Δημήτριο Βίτσα, καθώς και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας ως εκπροσώπων του αρμόδιου φορέα για την επαρχιακή οδοποιία, λαμβανομένων υπόψη των ειδικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η περιοχή, να ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα του Δήμου Θέρμου να αναλάβει η ΜΟΜΑ την υλοποίηση των οδικών έργων.

Κόνισκα κατολίσθησηΑναλυτικά :
Ο Δήμος Θέρμου είναι χαρακτηρισμένος ως ορεινός Δήμος βάσει του Νόμου 3852/2010 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ), ο μοναδικός με αυτόν τον χαρακτηρισμό στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, έναν Νομό από τους πλέον υποβαθμισμένους στη χώρα παρά τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες που αυτός διαθέτει. Στην περιοχή του Δήμου Θέρμου, μάλιστα, εντοπίζονται οι πιο κραυγαλέες ελλείψεις σε βασικές τεχνικές υποδομές, οι οποίες την καταδικάζουν σε αναπτυξιακή υστέρηση κυρίως λόγω του βαθμού υστέρησής της στον τομέα της οδοποιίας. Η οδοποιία αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του Δήμου μας. Κατ’ αρχήν, οι δυο βασικές συνδέσεις του Δήμου με τα αστικά κέντρα και με το εθνικό μεταφορικό σύστημα, αυτές που αναφέρονται στους οδικούς άξονες Αγρίνιο – Θέρμο και Ναύπακτος – Θέρμο, είναι ανεπαρκείς για να εξυπηρετήσουν τις σύγχρονες αναγκαιότητες, καθώς τα γεωμετρικά τους στοιχεία βρίσκονται στην ίδια κατάσταση από τον καιρό της διάνοιξής τους και υπάρχει αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού τους.

οδικό δίκτυο 2ΒΕΛΤΙΩΣΗ – ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΧΩΜΑΤΙΝΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ
Η πιο κραυγαλέα περίπτωση υστέρησης, όμως, αναφέρεται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της κατ’ εξοχήν ορεινής περιοχής, μιας περιοχής με έκταση 150 τ. χμ., η οποία παραμένει αποκλεισμένη τόσο από την έδρα του Δήμου και από το εθνικό σύστημα μεταφορών όσο και από τις όμορες μ’ αυτή περιοχές της Ευρυτανίας και της Ναυπακτίας, αφού 8 Τοπικές Κοινότητες με 17 συνολικά οικισμούς επικοινωνούν αποκλειστικά με υποτυπώδεις χωματόδρομους και απαιτείται η υλοποίηση οδικών έργων σε μήκος 75 χμ., προκειμένου να συνδεθούν με ασφαλτοστρωμένο δρόμο από μία κατ’ αρχήν κατεύθυνση όλοι οι οικισμοί με την ολοκλήρωση των κύριων συνδέσεων προς το κέντρο, χωρίς να συνυπολογιστούν οι απαραίτητες συνδέσεις μεταξύ των Τοπικών Κοινοτήτων καθώς και με τις όμορες περιοχές. Ο Δήμος Θέρμου έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για την ωρίμανση των απαιτούμενων σχετικών οδικών έργων για την ασφαλτόστρωση των δρόμων σύνδεσης αυτής της περιοχής με το κέντρο και έχει ως τώρα προβεί στην πλήρη ωρίμανση των περισσότερων από αυτά, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ωρίμανση και άλλων, ώστε να καταστούν ώριμα όλα τα αντίστοιχα έργα που αναφέρονται στη σύνδεση όλων των οικισμών με το κέντρο.
Δυστυχώς, όμως, οι χρηματοδοτήσεις που έχουν εξασφαλισθεί ως τώρα είναι ελλιπέστατες σε σχέση με τις απαιτούμενες, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος του. Πολλά από αυτά τα έργα, μάλιστα, παραμένουν ημιτελή και μη λειτουργικά αφενός λόγω ελλιπών χρηματοδοτήσεων για την ολοκλήρωση κάποιων από αυτά, που είτε υλοποιήθηκαν από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είτε βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, και αφετέρου λόγω αναστολής του προγράμματος «ΠΙΝΔΟΣ». Με βάση τα παραπάνω αναφερόμενα, και με δεδομένη την άσχημη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα, όπως και τον αποκλεισμό της χρηματοδότησης για την υλοποίηση οδικών έργων βελτίωσης του επαρχιακού οδικού δικτύου από το νέο ΕΣΠΑ, οι πόροι του οποίου για τα οδικά δίκτυα κατευθύνονται πλέον σε οδικές συνδέσεις με τα διευρωπαϊκά δίκτυα, το πρόβλημα, δυστυχώς, δεν φαίνεται να οδηγείται σε λύση σε ορατό χρονικό ορίζοντα.
Η μοναδική ελπίδα για την επίτευξη σημαντικής προόδου στο ζήτημα της επίλυσης αυτού του προβλήματος φαίνεται πως δεν είναι άλλη, πλέον, από το να προβεί ο Δήμος σε αίτημα προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη συνδρομή της νεοσύστασης ΜΟΜΑ, καθώς η συγκεκριμένη υπηρεσία θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην πρόοδο των απαιτούμενων έργων με το να αναλάβει, αν όχι στο σύνολό του, ένα μέρος τουλάχιστο του έργου, με την υλοποίηση έστω των χωματουργικών εργασιών των αντίστοιχων οδικών έργων, αν δεν είναι δυνατό να προβεί στην υλοποίηση και των υπόλοιπων σχετικών τεχνικών παρεμβάσεων (τεχνικά, οδοστρωσία, ασφαλτικά κ.α.) για την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου.

Αξίζει εδώ να σταθούμε για να συγχαρούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και προσωπικά τον Υπουργό κ. Παναγιώτη Καμμένο γι’ αυτή την πολύ σπουδαία πρωτοβουλία, που αναφέρεται στην επανασύσταση της ΜΟΜΑ. Το γεωμορφολογικό ανάγλυφο της χώρας μας, η διάσπαρτη κατοίκηση, οι ανεπαρκείς οδικές υποδομές σε μεγάλα τμήματα της ορεινής ενδοχώρας και η ανεπάρκεια των απαιτούμενων πόρων για τη δημιουργία ή τον εκσυγχρονισμό των απαραίτητων οδικών υποδομών είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που επέβαλαν την ύπαρξη μιας υπηρεσίας όπως η ΜΟΜΑ, η κατάργηση της οποίας προς εικοσαετίας και πλέον αποτέλεσε τραγικό λάθος τουλάχιστο για τις ορεινές περιοχές της Ελλάδας, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα η ποιότητα των δρόμων σε πολλές απ’ αυτές τις περιοχές έχει μείνει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην προϋπάρχουσα κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι κάποια οδικά έργα διαπλάτυνσης δρόμων της εν λόγω περιοχής του Δήμου Θέρμου (Δρυμώνας – Χαλίκι και Τριανταφυλλέικα – Κοκκινόβρυση), που υλοποιήθηκαν από τη ΜΟΜΑ, έχουν παραμείνει ημιτελή από τότε. Στην ορεινή περιοχή του Δήμου Θέρμου, βέβαια, η κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τραγική λόγω του μεγέθους του προβλήματος και της πολύ αργής προόδου στην επίλυσή του, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα της τελευταίας 25/ετίας έχουν συνδεθεί με ασφαλτοστρωμένο δίκτυο και μόνο από μία κατεύθυνση οι 5 οικισμοί από τους 22 συνολικά της εν λόγω περιοχής και μάλιστα η ποιότητα των δρόμων αυτών έχει παραμείνει η ίδια από τον καιρό της διάνοιξής τους, με ανεπαρκή γεωμετρικά στοιχεία, χωρίς στοιχειώδη τεχνικά έργα και χαλικόστρωση.
Τα ώριμα από άποψη μελετών και αδειοδοτήσεων οδικά έργα βελτίωσης – ασφαλτόστρωσης οργανικών τμημάτων δρόμων στην παραπάνω αναφερόμενη περιοχή, στα οποία μπορεί να παρέμβει άμεσα η ΜΟΜΑ, αναφέρονται σε συνολικό μήκος δρόμων 38 χμ. και αναφέρονται, κατά φθίνουσα σειρά χιλιομετρικών αποστάσεων των αντίστοιχων έργων στα τμήματα: Διασελάκι – Πέρκος (11 χμ.), Τριανταφυλλέικα – Αμπέλια (7 χμ.), Μελίγκοβα – Αμβρακιά (6 χμ.), Δρυμώνας – Νεροσύρτης (7 χμ.), Διασταύρωση προς Αμπέλια – Άγιος Θεόδωρος (2 χμ.), Αετόπετρα – Δρυμώνας (2 χμ.), Τριανταφυλλέικα – Κοσκινά (1,5 χμ.) και Δρυμώνας – Νεροχώρι (1,5 χμ.).

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Στο προαναφερόμενο πρόβλημα της κατ’ εξοχήν ορεινής περιοχής του Δήμου μας ήρθε να προστεθεί πρόσφατα και ένα νέο πρόβλημα, αυτό που αναφέρεται στις μεγάλες ζημίες που έχουν προξενηθεί από τις καταστροφικές πλημμύρες της περιόδου 30-1-2015 έως 2-2-2015 που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Οι ζημίες, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις προστέθηκαν σε ήδη υπάρχουσες παλαιότερες, είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες, καθώς έχουν αποκοπεί δρόμοι από κατολισθήσεις, έχουν καταπλακωθεί γέφυρες και οχετοί σε χειμάρρους, πράγμα που έχει επιτείνει το ήδη μεγάλο πρόβλημα της οδικής απομόνωσης της προαναφερόμενης περιοχής και έχουν καταστραφεί πολλά έργα κοινής ωφελείας. Οι αποκαταστάσεις που έχουν γίνει ως τώρα, μάλιστα, έχουν προσωρινό μόνο χαρακτήρα, αφού οι διαθέσιμοι πόροι είναι ανεπαρκείς για την οριστική επίλυση των προβλημάτων στο σύνολό τους. Και εδώ θα μπορούσε να παρέμβει καταλυτικά η ΜΟΜΑ, ιδίως σε περιπτώσεις που αναφέρονται σε χωματουργικές εργασίες. Πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις η αποκατάσταση του τμήματος του δρόμου Λαδικού – όρια Νομού επί του ιστορικού δρόμου Θέρμου – Προυσού Ευρυτανίας, που παραμένει αποκλεισμένος για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω κατολίσθησης, η διευθέτηση κατολισθητικών φαινομένων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και κυρίως στους δρόμους Θέρμο – Κόνισκα και Τριανταφυλλέικα – Κοκκινόβρυση, η αποκατάσταση της βατότητας στο τμήμα του δρόμου Αργυρό Πηγάδι – όρια Νομού προς Καστανιά Ευρυτανίας, η αποκατάσταση των δρόμων πρόσβασης στις πηγές ύδρευσης των Τοπικών Κοινοτήτων Κοκκινόβρυσης και Κόνισκας, που παραμένουν αποκλεισμένοι λόγω κατολισθήσεων, και άλλα.

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΟΔΙΚΩΝ ΑΞΟΝΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΥ ΜΕ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Αναφορικά με το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των οδικών αξόνων σύνδεσης του Θέρμου και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Θέρμου με τα αστικά κέντρα και με το εθνικό μεταφορικό δίκτυο, η ΜΟΜΑ θα μπορούσε να συμβάλει στην υλοποίηση των χωματουργικών εργασιών σε δύο τμήματα επί των αξόνων αυτών όπου υπάρχουν ώριμα οδικά έργα. Τα τμήματα αυτά είναι το τμήμα Λιβάδι Ανάληψης – Καλούδι, μήκους 3 χμ., μέσω του οποίου συντομεύει κατά 6 χμ. η απόσταση από το Θέρμο προς την Τοπική Κοινότητα Καλουδίου (οικισμοί Καλούδι και Δουνέικα) και κατ’ επέκταση μειώνεται αντίστοιχα η απόσταση από το Θέρμο προς τη Ναύπακτο, αφού ο συγκεκριμένος δρόμος συνιστά την πιο κοντινή εναλλακτική σύνδεση με τη Ναύπακτο, καθώς και το τμήμα Θέρμο – Πουρνάρα, μήκους 3,5 χμ., επί της Εθνικής Οδού Αγρινίου – Θέρμου, μέσω του οποίου παρακάμπτεται το δυσκολότερο τμήμα της οδού που διέρχεται από τον οικισμό Αγία Σοφία.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
Καταληκτικά, λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω αναφερομένων, κρίνεται σκόπιμο να ληφθεί σχετική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία θα ζητείται από την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τον Υπουργό κ. Παναγιώτη Καμμένο και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Δημήτριο Βίτσα, αλλά και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως αρμόδιου φορέα για την επαρχιακή οδοποιία, η συνδρομή της ΜΟΜΑ στην επίλυση των παραπάνω αναφερόμενων προβλημάτων και κυρίως του πιο δυσεπίλυτου από αυτά, το οποίο αναφέρεται στη βελτίωση – ασφαλτόστρωση του χωμάτινου οδικού δικτύου της κατ’ εξοχήν ορεινής περιοχής του Δήμου μας, και να εξουσιοδοτηθεί ο κ. Δήμαρχος να αποστείλει αντίστοιχο αίτημα μαζί με τα απαιτούμενα σχετικά παραστατικά στοιχεία και να μεριμνήσει περαιτέρω για την ικανοποίηση του αιτήματος αυτού από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
Το γεγονός ότι ο Δήμος Θέρμου αντιμετωπίζει το πρόβλημα της οδοποιίας σε βαθμό μοναδικής έντασης στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και ίσως και σε πανελλαδικό επίπεδο, σε συνδυασμό με τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής αυτής, η οποία εξελίσσεται σε νέο τουριστικό προορισμό, ιδιαίτερα ελκυστικό λόγω των χαρακτηριστικών που αυτή διαθέτει σε φυσικό κάλλος (λίμνη Τριχωνίδα, όρος Παναιτωλικό, ποταμός Εύηνος και παραπόταμοί του κ.α.) και μνημεία του πολιτισμού (αρχαίο Θέρμο, Κοσμάς Αιτωλός, βυζαντινά μοναστήρια κ.α.), επιβάλλουν το αίτημα να αντιμετωπιστεί θετικά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.»