Υπό διαβούλευση είναι Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας και ο δήμος Μεσολογγίου αποφάσισε να καταθέσει τις δικές του προτάσεις προκειμένου να διευκολύνει στην υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της δημοτικής αρχής ιδιαίτερα στον αστικόκαι περιαστικό χώρο της πόλης. Η βασική επιδίωξη συνίσταται στην λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του πολεοδομικού περιβάλλοντος της πόλης και τη στροφή της πόλης προς το παράκτιο μέτωπο. Ειδικότερα επιχειρείται να βελτιωθούν οι πολεοδομικές παράμετροι που ορίζουν τη λειτουργία της πόλης είτε μέσα από διαδικασίες αναθεώρησης του πολεοδομικού καθεστώτος, είτε μέσα από την εφαρμογή ειδικών πολεοδομικών εργαλείων που μπορούν να συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή. Το γεγονός ότι το υπό διαβούλευση ΠΠ έχει στρατηγικό και όχι κανονιστικό χαρακτήρα διευκολύνει στην παρούσα φάση την υλοποίηση του σχεδιασμού της δημοτικής αρχής δεδομένου ότι παρέχει την δυνατότητα σύζευξης του αναπτυξιακού σχεδιασμού του δήμου με τον ευρύτερο χωρικό σχεδιασμό της πολιτείας για την Περιφέρεια.
Αναλυτικά οι προτάσεις του δήμου Μεσολογγίου:
1. Τοπικός χωρικός σχεδιασμός
Στο άρθρο 17 προτείνεται η προσθήκη παραγράφου με αρίθμηση 6 η οποία θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
«6. Τοπικός χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός: Απαιτείται η κατά προτεραιότητα εκπόνηση και θεσμοθέτηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων στις Δημοτικές Ενότητες που περιλαμβάνουν σημαντικούς οικιστικούς, περιβαλλοντικούς ή παραγωγικούς πόρους. Ειδικότερα απαιτείται κατά προτεραιότητα η εκπόνηση ΤΧΣ στις δημοτικές ενότητες: …, Μεσολογγίου, …»
Τεκμηρίωση: Το Ισχύον ΓΠΣ Μεσολογγίου, θεσμοθετημένο το 1989 κατά τις διατάξεις του Ν.1337/83 χρήζει αναθεώρησης ως προς τις διατάξεις που περιέχει δεδομένου ότι αδυνατεί πια να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες λειτουργίας της πόλης. Επιπλέον απαιτείται σχεδιασμός στο σύνολο της ΔΕ Μεσολογγίου, ώστε να αμβλυνθούν υφιστάμενες συγκρούσεις χρήσεων γης, να προστατευτούν οι φυσικοί και πολιτισμικοί πόροι και να βελτιωθεί το σύστημα διαχείρισης των παραγωγικών συντελεστών της ΔΕ.
2. Σ.Ο.Α.Π., Αναπλάσεις
Στο άρθρο 17, παρ 5 εδ. γ προτείνεται η συμπλήρωση της διάταξης ως εξής:
γ) Μεσολόγγι ιστορικό κέντρο και παράκτιος αστικός και περιαστικός χώρος. Η πόλη διαθέτει πλήθος φυσικών και πολιτισμικών πόρων ιστορικών τόπων, ιερών ναών, μοναστηριακών και αμυντικών συγκροτημάτων. Επιπροσθέτως, η πολεοδομική αξιοποίηση δημοσίων εκτάσεων σε επαφή με το σχέδιο πόλης θα συντελέσει στην βελτίωση της χωρικής κατανομής των κοινοχρήστων ή κοινωφελών χρήσεων λειτουργώντας ως τράπεζα γης.
Τεκμηρίωση: Η δημοτική αρχή επιχειρεί να συνδέσει τους αστικούς πολιτισμικούς πόρους με τον παράκτιο χώρο. Απώτερος σκοπός η στροφή της πόλης προς τη θάλασσα μέσα από τη λειτουργική σύνδεση του ιστορικού κέντρου με την ακτή. Στοιχεία της παρέμβασης αποτελούν τόσο ο εμπλουτισμός του παράκτιων δραστηριοτήτων όσο και η βελτίωση της συνδεσιμότητας του αστικού ιστού με την ακτή. Το εργαλείο του ΣΟΑΠ μπορεί να εφαρμοστεί ενιαία στον αστικό χώρο του Μεσολογγίου περιλαμβανομένης και της παράκτιας περιοχής. Ένα τμήμα των απαιτούμενων κοινοχρήστων και κοινωφελών απαιτήσεων μπορεί σε συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ (ή όποιον φορέα διαχειρίζεται την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου) να προκύψει από την πολεοδομική αξιοποίηση δημόσιας έκτασης σε επαφή με το Σχέδιο Πόλης.
Αντίστοιχα στο άρθρο 21 παρ 7.1. εδ. α)iii προτείνεται η διατύπωση:
«iii. Εκπόνηση προγράμματος ανάπλασης και αναβάθμισης του ιστορικού πυρήνα, του κέντρου πόλης, και του παρακτίου μετώπου Μεσολογγίου προς ενθάρρυνση της ανάπτυξης τουρισμού των πόλεων (αστικός τουρισμός).»
Τεκμηρίωση: Η ολοκληρωμένη διαχείριση των τουριστικών πόρων της πόλης μέσα από μια ενιαία λειτουργική και αισθητική παρέμβαση ανάπλασης, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της τουριστικής της ταυτότητας. Αντίθετα, μια αποσπασματική θεώρηση είναι πιθανόν να περιορίσει τουλάχιστον τα λειτουργικά (αλλά πιθανότατα και τα αισθητικά) αποτελέσματα. Πέρα όμως και από τις ανάγκες που υπαγορεύει ο προσανατολισμός προς την τουριστική αξιοποίηση του αστικού χώρου, η ανάπλαση θα συντελέσει και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
3. Π.Ο.Α.Π.Δ.
Στο άρθρο 17 παρ 3 προτείνεται η προσθήκη διάταξης η οποία θα περιλαμβάνει ΠΟΑΠΔ Βιομηχανίας – Βιοτεχνίας, Χονδρεμπορίου στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Μεσολογγίου. Ειδικότερα προτείνεται η εξής διάταξη:
«β) Χωροθέτηση ΠΟΑΠΔ ή εναλλακτικά οποιοδήποτε άλλης μορφής οργανωμένου υποδοχέα παραγωγικών δραστηριοτήτων (ΒΙΠΕ, ΒΙΠΑ, ΒΙΟΠΑ, ΠΕΡΠΟ κλπ,) με χρήσεις Βιομηχανία, Βιοτεχνία, Μεταποίηση, Χονδρεμπόριο μέσης και χαμηλής όχλησης στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου για την εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών.»
Τεκμηρίωση: Ο υφιστάμενος υποδοχέας έχει αστοχήσει ως προς τη χωροθέτησή του για πολεοδομικούς και λειτουργικούς λόγους. Εξ άλλου οι δυνατότητες αξιοποίησής του περιορίζονται και για λόγους που σχετίζονται με τη γειτνίασή του με αρχαιολογικό χώρο. Οι τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν στον πρωτογενή τομέα παρέχουν τη δυνατότητα καθετοποίησης μέσα από μεταποιητικές μονάδες οι οποίες όμως σήμερα χωροθετούνται σε παρόδιες θέσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο και στις εισόδους της πόλης. Επιπλέον, η εφαρμογή του γράμματος αλλά και του πνεύματος του άρθρου 15 παρ. γ) περί αύξησης των αρτιοτήτων και κατάργησης των παρεκκλίσεων θα περιορίσει τις δυνατότητες άναρχης χωροθέτησης παραγωγικών μονάδων διευκολύνοντας έτσι τη συγκέντρωσή τους σε οργανωμένους υποδοχείς.
4. Υποδομές ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής
Στο άρθρο 21 παρ. 7.1. εδ. γ)ii το τέταρτο σημείο με την διάταξη:
«- Βελτίωση / αναβάθμιση και σύνδεση του λιμανιού του Μεσολογγίου με τα Ιόνια νησιά και αναβάθμιση / ενίσχυση της μαρίνας Μεσολογγίου» προτείνεται να διατυπωθεί ως εξής: «- Βελτίωση / αναβάθμιση και σύνδεση του λιμανιού του Μεσολογγίου με τα Ιόνια νησιά. Αναβάθμιση / διεύρυνση των υποδομών ελλιμενισμού, υποστήριξης, φύλαξης σκαφών αναψυχής στο λιμένα και την ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Μεσολογγίου»
Τεκμηρίωση: Σκοπός της δημοτικής αρχής, δεδομένης της υψηλής ζήτησης που εμφανίζει η περιοχή για υποδομές ελλιμενισμού και φιλοξενίας σκαφών αναψυχής, είναι η εξασφάλιση της δυνατότητας αξιοποίησης έκτασης νότια της υφιστάμενης μαρίνας (είτε επέκταση είτε νέα μονάδα) και η μελλοντική δημιουργία μαρίνας «αστικού τύπου» στον παράκτιο χώρο σε επαφή με την πόλη. Η μαρίνα αυτή θα διαθέτει ελάχιστες χερσαίες υπηρεσίες υποστήριξης σκαφών αλλά ολοκληρωμένες υπηρεσίες φιλοξενίας και αναψυχής, προς τους επισκέπτες και τα πληρώματα. Η γενίκευση της διάταξης σύμφωνα με την παραπάνω πρόταση καλύπτει το συγκεκριμένο σχεδιασμό ενώ η διατήρησή της ως έχει αφορά αποκλειστικά στην αναβάθμιση/ ενίσχυση της υφιστάμενης μαρίνας.