Αντιδράσεις για το αγκυροβόλιο παροπλισμένων πλοίων στον όρμο του Αστακού

Στην κατεύθυνση να δεχθεί παροπλισμένα πλοία στον όρμο του Αστακού κινείται η δημοτική αρχή Ξηρομέρου.

Συγκεκριμένα ο δήμος Ξηρομέρου μέσω του Δημοτικού Λιμενικού Ταμεία αποφάσισε να δεχθεί έναντι τιμήματος 16 πλοία, που δεν είναι ναυλωμένα αυτή την εποχή, για να αγκυροβολήσουν σε περιοχή που απέχει από την πόλη του Αστακού περίπου 7 χιλιόμετρα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε περιούδους ναυτιλιακών κρίσεων -όπως η τωρινή- τα παροπλισμένα πλοία, φθάνουν σε μεγάλο αριθμό και οι ανάγκες εξεύρεσης ειδικών χώρων παροπλισμού είναι έντονες. Στην παρούσα συγκυρία πολλά πλοία παραμένουν πολλούς μήνες χωρίς ναυλωτές και δουλειά και όσο μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει η κρίση στις ναυλαγορές του ξηρού φορτίου και των containerships, η πίεση για να βρεθούν ασφαλή αγκυροβόλια, όπου θα παροπλιστούν τα πλοία, γίνεται μεγαλύτερη. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της αγοράς έχουν γίνει αιτήσεις για παροπλισμό εκατοντάδων πλοίων στο Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας… Το όφελος φυσικά για τον δήμο Ξηρομέρου όταν προχωρήσει το σχέδιο θα είναι αρκετά μεγάλο : ανάλογα με το χρόνο παραμονής των πλοίων θα κυμανθεί από εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέχρι και μερικά εκατομμύρια!

Ωστόσο η απόφαση αυτή προξενεί αντιδράσεις αλλά και προβληματισμό σχετικά με την αναπτυξιακή κατεύθυνση της περιοχής. Απ’ την μια οι περισσότεροι φορείς της περιοχής βλέπουν την ανάπτυξη της περιοχής μέσα από τον τουρισμό και το αγροτοδιατροφικό τομέα, από την άλλη το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ιχθυοκαλλιέργειες έχει εντάξει τα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας στις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και τώρα έρχεται η υπόθεση με τα παροπλισμένα πλοία… Ενδεικτική είναι η αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου του Αστακού που με ανακοίνωσή του εκφράζει την αντίθεσή του στα σχέδια της δημοτικής αρχής για αγκυροβόλιο παροπλισμένων πλοίων στην περιοχή.

Εμπορικός Σύλλογος Αστακού: Όχι στη μετατροπή του όρμου του Αστακού σε «νεκροταφείο» παροπλισμένων πλοίων
Mετά από την έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του εμπορικού συλλόγου, στις 13/05/2016, μετά το επείγον κάλεσμα του προέδρου, λόγω του θέματος που προέκυψε από την απόφαση, που πάρθηκε από το Δήμο Ξηρομέρου στις 10/05/2016, για την ενεργοποίηση του όρμου του Αστακού, ως αγκυροβόλιο παροπλισμένων πλοίων, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία των μελών του, ότι δεν επιθυμούμε την μετατροπή του όρμου του Αστακού σε «νεκροταφείο» παροπλισμένων πλοίων.

Ο σύλλογός μας, θα ταχθεί ενάντια σε περαιτέρω κινήσεις του Δήμου Ξηρομέρου, που θα προωθούν την ενεργοποίηση της ανωτέρω απόφασης, η οποία θεωρούμε ότι οδηγεί σε μεγαλύτερη υποβάθμιση περιβαντολλογικά και οικονομικά, του ήδη «πάσχοντα» Αστακού.Οι κινήσεις διαμαρτυρίας μας, συμπορεύονται πλήρως με την κοίνη γνώμη του τόπου και βρίσκονται αλληλέγγυες με τις αρνητικές αποφάσεις, ως προς το θέμα, και άλλων τοπικών συλλόγων, όπως ο σύλλογος επαγγελματιών αλιέων, γυναικών, οικοδόμων, πολυτέκνων κ.α.