Λείπουν τα χρήματα για τα συνοδά έργα της Ιόνιας Οδού

Όταν στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός εγκαινίαζε την Ιόνια Οδό, αναφορικά με τα συνοδά έργα της Ιόνιας Οδού, όπως η συνέχιση του αυτοκινητοδρόμου μέχρι την Κακαβιά, αλλά και οι συνδέσεις Πρέβεζας και Αγρινίου, είχε αναφέρει ότι θα είναι σε θέση να πει περισσότερα στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Ήπειρο.

Το συνέδριο έγινε το διήμερο που πέρασε στα Γιάννενα, αλλά σημαντικές εξαγγελίες ιδίως για τα οδικά έργα δεν έγιναν, αφού προφανώς ακόμη αναζητούνται τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η μοναδική ονομαστική αναφορά που έκανε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία αφορούσε τη δρομολόγηση του έργου Ιωάννινα–Κακαβιά (προϋπολογισμού 350 εκ. ευρώ). «Ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, υψηλής εθνικής σημασίας, ο οδικός άξονας Γιάννενα –Κακαβιά, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης», σημείωσε και πρόσθεσε πως προωθείται η χρηματοδότησή του μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με την οποία αναζητούνται τα βέλτιστα χρηματοοικονομικά εργαλεία. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα. Ωστόσο για τη χρηματοδότηση του έργου έγινε αναφορά από τον Υπ. Υποδομών Χρ. Σπίρτζη για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σε ΜΜΕ της Ηπείρου γίνεται λόγος πως ήδη έχουν διασφαλιστεί τα πρώτα 35 εκατομμύρια για την έναρξη των εργασιών στη σύνδεση της Πρέβεζας, όπου τα 10 εκατομμύρια περίπου θα προέλθουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα υπόλοιπα από την Περιφέρεια Ηπείρου (πιθανόν το ΕΣΠΑ Ηπείρου).

Είναι λοιπόν σαφές ότι λείπουν τα χρήματα για τα συνοδά έργα της Ιόνιας Οδού, ενώ οι αναφορές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σίγουρα δεν εμπνέουν αξιοπιστία, αφού η επάρκειά του σε πόρους εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας. Όλα αυτά βέβαια ισχύουν και για την σύνδεση του Αγρινίου, η οποία ακόμη βρίσκεται σε πρωτόλειο στάδιο από πλευράς μελετών. Ενδεχόμενως όταν πραγματοποιηθεί το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για τη Δυτική Ελλάδα (ίσως στα τέλη Νοεμβρίου) να έχουμε και επίσημα τη δέσμευση πίστωσης 500.000€ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να προχωρήσει η μελέτη του σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό.