Έξι χρόνια Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου!

Ενα δέντρο πολύφυλλο και δυνατό, με φως, σκιές και χρώματα, απλώνει ρίζες και προσφέρει τους χυμώδεις καρπούς του, από το 2013, στην Αιτωλία.

Συμπληρώθηκαν φέτος έξι χρόνια λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον ζωγράφο Χρήστο Γαρουφαλή. Η δράση της ΔΠΑ ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2013 με την έκθεση χαρακτικής του Παναγιώτη Τέτση και ακολούθησαν εκθέσεις έργων των Δ. Κοκκινίδη, Γ. Ψυχοπαίδη, του γλύπτη Θεόδωρου, του Χρήστου Μποκόρου, έργων της συλλογής του Σωτ. Φέλιου, του Γ. Βογιατζόγλου, του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων κ.ά. Αυτή την περίοδο και έως 31-01-2020 παρουσιάζεται έκθεση έργων του Γ. Κόρδη, με τίτλο «Φως εκ φωτός».

Η Πινακοθήκη στεγάζεται στο παλαιό κτίριο της Τραπέζης της Ελλάδος, που έχει περιέλθει στην κατοχή του Δήμου Αγρινίου και αποτελεί δείγμα του ελληνικού μοντερνισμού, ένα από τα ελάχιστα καταστήματα τράπεζας στα οποία η κατοικία του διευθυντή είναι ανεξάρτητο κτίσμα και όχι όροφος πάνω από το κατάστημα συναλλαγών.

Η ΔΠΑ περιλαμβάνει 160 και πλέον έργα καταξιωμένων Ελλήνων δημιουργών, παλαιών και νεότερων, που καλύπτουν χρονικά κυρίως το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Χαρακτηριστικά ονόματα: Γιάννης Μόραλης, Παναγιώτης Τέτσης, Δημήτρης Μυταράς, Ανδρέας Βουρλούμης, Κώστας Πανιάρας, Γιάννης Ψυχοπαίδης. Ιδιαίτερη ενότητα αποτελούν οι Αγρινιώτες καλλιτέχνες Χρήστος Μποκόρος, Χρήστος Γαρουφαλής, Θεόδωρος (Παπαδημητρίου), Χριστίνα Σαραντοπούλου, Νάντια Σκορδοπούλου κ.ά.

Τα έργα της Πινακοθήκης περιέχονται στο λεύκωμα «Προσφορά», μια υψηλής αισθητικής έκδοση τέχνης, που κυκλοφόρησε το 2019.

Η ΔΠΑ αποτελεί ζωντανό κύτταρο πολιτισμού που μπορεί να «θρέψει» όλο και περισσότερους Αγρινιώτες, φιλότεχνους και μη. Στα άμεσα σχέδια του διευθυντή της, η δημιουργία ψηφιοποιημένης βιβλιοθήκης τέχνης, ανοιχτής σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Εικαστικό ταξίδι

«Το σχολειό για να μάθουμε να εκτιμούμε τα έργα της τέχνης είναι τα άλλα 
έργα της τέχνης και τίποτε άλλο…». Με αυτή τη σκέψη του Γιώργου Σεφέρη 
σαν οδηγό ξεκινήσαμε αυτό το εικαστικό ταξίδι γιατί πιστεύουμε ότι τα έργα
οφείλουν να επικοινωνούν με τον κόσμο.

Ηταν Δεκέμβριος του 2013 τότε που η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου άνοιξε 
πανιά. Αψηφώντας τη φουρτούνα της κρίσης τολμήσαμε, διαισθανθήκαμε ότι μας 
δίνεται η ευκαιρία να αναδείξουμε –σε εποχές οικονομικών ελλειμμάτων– το 
δικό μας πολιτισμικό πλεόνασμα. Να γίνουν οι δυσκολίες αφορμή για την 
προσωπική μας υπέρβαση.

Σ’ αυτό το ταξίδι της τέχνης είστε όλοι προσκεκλημένοι γιατί όλοι έχουμε 
ανάγκη το χρώμα που δίνει φως στα γκρίζα αδιέξοδα γαληνεύοντας την ψυχή μας. 
Γιατί οι λύσεις δεν βρίσκονται έξω, υπάρχουν μέσα μας. Μέσα μας υπάρχει και 
διαμορφώνεται τ’ όνειρο. Και πολιτισμός του καθενός μας είναι και τα όρια 
των ονείρων του.
Χρήστος Γαρουφαλής
καλλιτεχνικός διευθυντής ΔΠΑ / ζωγράφος

πηγή : efsyn.gr