Στις… ελληνικές καλένδες η έρευνα για κοιτάσματα υδρογονανθράκων
Στις 21 Δεκεμβρίου, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων με ανακοίνωσή της, η οποία συνοδευόταν από τις δηλώσεις της γενικής γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρας Σδούκου, αλλά και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΔΕΥ Αριστοφάνη Στεφάτου, γνωστοποιούσαν την επιτυχημένη, εξ αποστάσεως και με τη χρήση της τεχνολογίας, της επιθεώρησης της μοναδικής πλατφόρμας στην Ελλάδα άντλησης πετρελαίου στον Πρίνο. Μέθοδος που επιλέχθηκε εξαιτίας της πανδημίας.
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση Τύπου συνοδευόταν και από ενημερωτικό σημείωμα αναφορικά με τα οφέλη που αποκομίζει η ελληνική οικονομία και οι τοπικές κοινωνίες με τις έρευνες και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Επίσης διαβεβαίωνε και για τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, αλλά και την αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος από την εξορυκτική δραστηριότητα.
Κάποιοι ανέμεναν ότι, με αφορμή αυτές τις ανακοινώσεις, η κυβέρνηση προετοίμαζε το έδαφος για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της με πιο επίσημο τρόπο απέναντι στις έρευνες και την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Ένας φάκελος που άνοιξε με μεγάλες φιλοδοξίες και ορθό σχεδιασμό το 2010-2011 από τον τότε υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη και την προκήρυξη το 2012 των πρώτων διαγωνισμών για τις παραχωρήσεις δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της χώρας.
Ο Πατραϊκός Κόλπος και οι… παρατάσεις
Μάταια, όμως, περιμένουν (όσοι προσδοκούν) μία νέα κυβερνητική ψήφο εμπιστοσύνης… Με μία πιο προσεκτική έρευνα, διαπιστώνουμε ότι στις 11 Δεκεμβρίου, δηλαδή 10 μέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση της ΕΔΕΥ, η ίδια η αρχή έδινε μία ακόμη παράταση (15μηνη αυτή τη φορά) για την πρώτη γεώτρηση στη χώρα και συγκεκριμένα στην παραχώρηση του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου. Το συγκεκριμένο θαλάσσιο μπλοκ έχει παραχωρηθεί με σύμβαση από το 2014 στην κοινοπραξία των εταιρειών Eλληνικά Πετρέλαια – Edison.
Και πραγματικά κινδυνεύει να χαθεί… η μπάλα για τις παρατάσεις που έχουν λάβει μέχρι σήμερα οι δύο εταιρείες για τη διενέργεια της πρώτης γεώτρησης, στο πιο ώριμο project από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των ερευνητικών εργασιών. Την ίδια στιγμή μάλιστα που στελέχη του επενδυτικού σχήματος έχουν διαρρεύσει ότι το συγκεκριμένο «οικόπεδο» κρύβει 140 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.
Οι παραχωρησιούχοι του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου έχουν λάβει τρεις παρατάσεις. Η πρώτη ήταν το 2017, ζητώντας χρόνο οκτώ μηνών για την πρώτη φάση των ερευνών έως τον Απρίλιο του 2018. Τον μήνα εκείνο οι δύο εταιρείες γνωστοποίησαν ότι εισέρχονται στη δεύτερη φάση των ερευνών που περιλαμβάνει και την ερευνητική γεώτρηση. Υποχρέωση η οποία έπρεπε να εκπληρωθεί τον Μάρτιο του 2020.Λίγο όμως πριν το τέλος του 2019, ζήτησαν και πήραν κι άλλη παράταση για τον Οκτώβριο του 2021.Τον Νοέμβριο της περασμένης χρονιάς, η κοινοπραξία ζήτησε από την ΕΔΕΥ παράταση 18 μηνών και την έλαβε στις 11 Δεκεμβρίου του 2020. Η πρώτη γεώτρηση λοιπόν πάει για τον Ιανουάριο του 2023.
Πηγές της αγοράς αποδίδουν το νέο αίτημα σε δύο λόγους: Αφενός, στη μεγάλη πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου -στα 50 δολάρια σήμερα και στα 20 δολάρια τον περασμένο Μάιο-, με αποτέλεσμα να μη συμφέρει με οικονομικούς όρους η επένδυση. Αφετέρου, στην έλλειψη των αναγκαίων υποδομών στα λιμάνια της περιοχής του Πατραϊκού Κόλπου, προκειμένου να εγκατασταθεί και αποθηκευτεί ο αναγκαίος εξοπλισμός για τις έρευνες. Θέμα το οποίο, λένε οι πληροφορίες, οι εταιρείες που έχουν αναλάβει το μπλοκ έχουν θέσει ουκ ολίγες φορές στις κυβερνήσεις.
πηγή : euro2day.gr