Για την ενεργειακή κοινότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, την θεσμική πρόταση της Περιφέρειας για το Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ, καθώς επίσης για τη στήριξη της Περιφέρειας στην «πράσινη» και κυκλική οικονομία, μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο «Δυτικά Fm 92,8» και το Δημήτρη Παπαδάκη.
Αναφορικά με το ζήτημα των ημερών, την Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας και των ΤΟΕΒ –μετά και από τη παραχώρηση του χώρου στο Μεσολόγγι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- ο Λάμπρος Δημητρογιάννης ανέφερε ότι «πρόκειται για μια προοπτική για την επίλυση προβλημάτων, όπως το ενεργειακό κόστος, η δυσχερής οικονομική κατάσταση των ΤΟΕΒ κτλ που τέθηκε από την Περιφερειακή Αρχή και το Νεκτάριο Φαρμάκη εδώ και περίπου ένα χρόνο. Είναι μία προοπτική που έχουν πλέον υιοθετήσει όλες οι Περιφέρειες της χώρας και χαιρόμαστε που έχουμε βρει συμμάχους στους φορείς της περιοχής στην προσπάθεια αυτή».
«Ζητήσαμε την παραχώρηση ενός χώρου, προκειμένου να γίνει αυτό το φωτοβολταϊκό πάρκο με ισχύ 108MW, διότι σκοπός μας είναι να κάνουμε παραγωγή ρεύματος μέσω φωτοβολταϊκών, δηλαδή με λίγα λόγια το ρεύμα το οποίο θα παράγεται δεν θα το πουλάμε, αλλά κατά κύριο λόγο μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού θα καλύψουμε τις ανάγκες της Περιφέρειας, των ΤΟΕΒ και ορισμένων δήμων που αποδέχθηκαν να ενταχθούν σε αυτό το project» εξήγησε ο Λάμπρος Δημητρογιάννης υπογραμμίζοντας ότι «η Περιφέρεια δεν πανηγυρίζει, διότι ένα τέτοιο project έχει πολλά στάδια. Ποτέ δεν είπαμε πως είναι κάτι που θα γίνει στο άψε- σβήσε. Εμείς είπαμε ότι ξεκινάμε και κάναμε κάποια βασικά βήματα, σαφώς όμως με δεδομένη τη δυσκολία του εγχειρήματος, έχουμε επισπεύσει όλους τους χρόνους μέχρι τώρα».
Ο Λ. Δημητρογιάννης εμφανίστηκε αισιόδοξος και για το χρηματοδοτικό σκέλος αυτής της υπόθεσης, που ανέρχεται 80 έως 90 εκατ. ευρώ, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει η λειτουργία ενός συντονιστικού οργάνου που θα αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου. «Είναι ένα καινοτόμο και πρωτοπόρο project για τα ελληνικά δεδομένα, ξέρουμε ότι θέλει πολύ δουλειά ακόμη και γι’αυτό αυτή η ομάδα συντονισμού θα ασχολείται αποκλειστικά με το σχέδιο αυτό και θα επιλύει τα όποια προβλήματα ανακύπτουν» είπε ο Λ. Δημητρογιάννης εκτιμώντας ότι υπάρχουν ευοίωνες προοπτικές για να πετύχει το σχέδιο.
Ο Λ. Δημητρογιάννης τοποθετήθηκε και επί του ενδεχόμενου να ενταχθούν στην Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας και κάποιοι ακόμη δήμοι της περιοχής (σ.σ. ήδη έχουν ενταχθεί οι δήμοι Θέρμου και Αμφιλοχίας στην Αιτωλοακαρνανία). «Αυτή τη στιγμή η ολοκλήρωση των συμμετοχών σιγά – σιγά κλείνει και αν θέλουν να ενταχθούν πρέπει να βιαστούν για να το αποφασίσουν γιατί εξαρτάται και από τη δυναμικότητά τους και τις ενεργειακές ανάγκες που έχουν. Υπάρχει ακόμη ένα περιθώριο, αλλά θα πρέπει και οι δήμοι να αποφασίσουν τι ακριβώς θέλουν γρήγορα. Εμείς δεν πρόκειται να καθυστερήσουμε τις απαντήσεις του οποιουδήποτε φορέα» είπε χαρακτηριστικά ο Λ. Δημητρογιάννης.
Επίσπευση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ ζητά η Περιφέρεια
Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε ακόμη και στη θεσμική πρόταση της Περιφέρειας προς το αρμόδιο Υπουργείο για την επίσπευση του χωροταξικού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως τα αιολικά. Κάτι που προ ημερών έπραξε από κοινού με το Ν. Φαρμάκη κατά τη συνάντησή τους με το νέο Υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα.
Ο Λ. Δημητρογιάννης στάθηκε ότι γεγονός ότι θα πρέπει να προωθηθεί η αντικατάσταση των ρυπογόνων από ΑΠΕ, αλλά τόνισε ότι πρέπει επιτέλους ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί η ασάφεια στο τι θα γίνει και που. «Η ανάγκη για τις ΑΠΕ, πολλές φορές έρχεται σε αντίθεση με τις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, περιοχές περιβαλλοντικά ευαίσθητες ή περιοχές που διακρίνονται σε άλλες χρήσεις, όπως αθλητικές δραστηριότητες ή ιστορικά μνημεία» είπε χαρακτηριστικά ο Λ. Δημητρογιάννης φέρνοντας ως παράδειγμα τη πρόταση –που τελικά αποσύρθηκε- για ανεμογεννητριών στη Βαράσοβα. «Πρέπει άμεσα να προχωρήσει το χωροταξικό και να θέσει κριτήρια και περιορισμούς στην εγκατάσταση των ΑΠΕ, γιατί μόνο έτσι θα απαλυνθούν θέματα που ανακύπτουν συνεχώς» είπε ο Λ. Δημητρογιάννης τονίζοντας ότι με ένα θεσμικό εργαλείο όπως το χωροταξικό θα μπορέσει να υπάρξει μια μία ισορροπημένη μορφή συνύπαρξης.
Στήριξη στις «πράσινες» επιχειρήσεις
Η ενίσχυση της «πράσινης» επιχειρηματικότητας ήταν σύμφωνα με το Λ. Δημητρογιάννη και θα συνεχίσει ένα μια προτεραιότητα για την Περιφερειακή Αρχή μέσα από τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, την επίσπευση των σχετικών αδειοδοτήσεων, καθώς και την προώθηση οικονομικών δραστηριοτήτων της κυκλικής οικονομίας».
«Οι προσπάθειές μας», όπως επεσήμανε ο Λάμπρος Δημητρογιάννης, «επιφέρουν αποτελέσματα, καθώς σε περίπου 18 μήνες έχει εγκριθεί, με ταχύτατους ρυθμούς αδειοδότησης, η λειτουργία 70 τέτοιων “πράσινων” επιχειρήσεων στην Δυτική Ελλάδα, εκ των οποίων 30 στην Αιτωλοακαρνανία, 15 στην Ηλεία και 25 στην Αχαΐα». Μάλιστα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «η λειτουργία αυτών των δραστηριοτήτων έχει επιφέρει μεγάλο θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο».
Έτοιμη η Περιφέρεια για να αντιμετωπίσει την Κλιματική Αλλαγή
Τέλος αναφορικά με το Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, ο Λ. Δημητρογιάννης έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι από τις πρώτες που αποκτά ένα τέτοιο σχέδιο, που θα είναι ο «οδηγός» των δράσεων της Περιφέρειας σε μια σειρά από έργα και δράσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως για παράδειγμα τα αντιπλημμυρικά έργα, οι αναδασώσεις περιοχών, οι παρεμβάσεις για το πως θα γίνει μεγαλύτερη εξοικονόμηση του νερού για την αγροτική παραγωγή.
Αυτό το σχέδιο, σύμφωνα με το Λ. Δημητρογιάννη αναλύει όλα τα φαινόμενα, που πρόκειται να έρθουν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, με πιο σημαντικά την ξηρασία, τη δημιουργία τροπικού κλίματος, την αύξηση θερμοκρασίας και τις επιπτώσεις που θα έρθουν σε ορισμένους βασικούς τομείς, κοινωνικούς και οικονομικούς, ενώ προτείνει δράσεις και παρεμβάσεις που υπολογίζονται σε 192 εκατ. ευρώ
Αναλυτικά όσα είπε ο Λ. Δημητρογιάννης :