Ένα μοναδικό κέρδος για τη Δυτική Ελλάδα, αν προχωρήσει ο EastMed

Η όδευση του αγωγού από τον Πατραϊκό Κόλπο και την Aιτωλοακαρνανία

Η Δυτική Ελλάδα είναι η τελευταία χρονικά Περιφέρεια, την προηγούμενη εβδομάδα, που ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του EastMed, κατάφερε ωστόσο να αποσπάσει κάτι που δεν προβλέπεται στις άλλες Περιφέρειες από όπου πρόκειται να διέλθει ο αγωγός: Τη ρητή δέσμευση για χρηματοδότηση των μελετών για τη διασύνδεση των τοπικών δικτύων φυσικού αερίου με τον αγωγό East – Med!

Η Δυτική Ελλάδα αυτή την εποχή αναπτύσσει για πρώτη φορά δίκτυα φυσικού αερίου στις τρεις μεγάλες πόλεις της (Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργο) με χερσαία – οδική μεταφορά του φυσικού αερίου. Απώτερος στόχος είναι φυσικά η σύνδεση με αγωγό και η επέκταση των δικτύων σε μικρότερες πόλεις, όπως το Αίγιο, το Μεσολόγγι, η Αμαλιάδα κτλ. Με αυτές τις μελέτες, που θα χρηματοδοτηθούν από το φορέα υλοποίησης του East – Med και οι οποίες έχουν σημαντικό κόστος, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα έχει ένα όπλο στη «φαρέτρα» της, έτσι ώστε να διεκδικήσει την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στο μέλλον.

Όλα αυτά βέβαια τίθενται υπό την αίρεση ότι ο αγωγός East – Med είναι ένα διεθνές έργο, για την υλοποίηση του οποίου εξετάζονται και άλλες παράμετροι γεωπολιτικές κτλ πέρα από τα ζητήματα βιωσιμότητας. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει ληφθεί η επενδυτική απόφαση για την υλοποίηση του έργου και σύμφωνα με πληροφορίες κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει πιθανόν μέχρι το καλοκαίρι.

Aν τελικά ο αγωγός προχωρήσει, τότε και η χώρα θα αναβαθμιστεί συνολικά, αλλά και η Δυτική Ελλάδα ειδικότερα θα βγει ωφελημένη.