Θέρμο: Το μπαλάκι σε Δήμο και Περιφέρεια πετά πονηρά το Υπουργείο Υποδομών για τους χωματόδρομους

Δεν θα «σβήσουν» εύκολα οι χωματόδρομοι στο Ορεινό Θέρμο

Θα αργήσουν ως φαίνεται τα τελευταία χιλιόμετρα χωματόδρομων να «σβήσουν» από το χάρτη στο ορεινό οδικό δίκτυο του Δήμου Θέρμου. Αυτό καταλαβαίνει κανείς από την απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Υποδομών σε επιστολή των κατοίκων της περιοχής του ορεινού Θέρμου.

Πρόσφατα με ανοικτή τους επιστολή οι Σύλλογοι στην Αμβρακιά και το Αργυρό Πηγάδι του Δήμου Θέρμου έθεσαν το ζήτημα στον Πρωθυπουργό και το Υπουργείο Υποδομών παρατηρώντας ότι οι ρυθμοί των χρηματοδοτήσεων, των εντάξεων και των δημοπρατήσεων είναι πολύ αργοί και ανεπαρκείς για την αντιμετώπισης του προβλήματος.

Όπως ανέφεραν στην επιστολή τους στο τμήμα Μελίγκοβα – Αμβρακιά – Αργυρό Πηγάδι, μήκους περίπου 13 χιλιομέτρων δουλεύτηκαν πρόσφατα σε έργα ασφαλτόστρωσης 800.000 ευρώ, εγκεκριμένα από το 2018, ενώ αν και ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2021 ένα ποσό 1.400.000 ευρώ για το δρόμο Μελίγκοβας – Αμβρακιάς, δεν έχει δημοπρατηθεί ακόμα.

Το Υπουργείο Υποδομών ωστόσο περιορίστηκε στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου σε μια περισσότερο τυπική απάντηση, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στο Δήμο Θέρμου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που θα πρέπει, όπως αναφέρει, να ζητήσουν χρήματα.
Συγκεκριμένα το Υπουργείο Υποδομών, αφού αναφέρει ότι η αρμοδιότητα για την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση έργων σε νέα και υφιστάμενα οδικά δίκτυα ανήκει στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, παρατηρεί ότι προκειμένου το Υπουργείο να αναλάβει την εκπόνηση μελετών ή και την κατασκευή έργων στα υπόψη οδικά δίκτυα θα πρέπει να υπάρξει σχετικό αίτημα και να συναφθεί Προγραμματική Σύμβαση.

«Δεν έχει περιέλθει στην Δ/νση Οδικών Υποδομών αίτημα, για χρηματοδοτική συνδρομή που να αφορά παρεμβάσεις στα συγκεκριμένα οδικά δίκτυα. Εφόσον υπάρξει αίτημα του Δήμου Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας για χρηματοδοτική συνδρομή που αφορά παρεμβάσεις στα υπόψη οδικά δίκτυα, η Δ/νση Οδικών Υποδομών εξετάζει την υλοποίηση του αιτήματος, αξιολογώντας τις συγκεκριμένες αιτούμενες ανάγκες και λαμβάνοντας υπόψη το διαθέσιμο υπόλοιπο της ΣΑΕ χρηματοδότησης» αναφέρει στην απάντησή του το Υπουργείο.

Τέλος αναφορικά με τις πιστώσεις που έχουν εγκριθεί έως τώρα το Υπουργείο αναφέρει την πίστωση 210.000 ευρώ για την υλοποίηση του έργου «Κατασκευή γέφυρας στην Τ.Κ. Αργυρού Πηγαδίου Δήμου Θέρμου», την πίστωση των 800.000 ευρώ για την υλοποίηση του έργου «Βελτίωση δρόμου Μελίγκοβα – Αμβρακία» και την πίστωση επίσης 800.000 ευρώ για την υλοποίηση του έργου «Βελτίωση δρόμου Τριανταφυλλέικα – Αμπέλια (τμήμα Συκιές – Διασταύρωση προς Κούρβουλα».

Όλες αυτές οι πιστώσεις όμως ανάγονται στο 2019 και στην τετραετία που μεσολάβησε δεν έχουν εγκριθεί νεότερες πιστώσεις για τη βελτίωση του οδικού δικτύου ίσως της τελευταίας περιοχής στην Ελλάδα, που εξυπηρετείται κατά βάση από χωματόδρομους ακόμη. Τα
όσο ο Δήμος Θέρμου όσο και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επανειλημμένα έχουν θέσει το ζήτημα την αύξησης του προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την υλοποίηση νέων έργων, η απάντηση λοιπόν από το Υπουργείο για αίτημα χρηματοδότησης από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης έρχεται μάλλον εκ του πονηρού… Εξάλλου πρόσφατα στο συνέδριο της ΕΝΠΕ οι Περιφερειάρχες έκρουσαν το κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την ταμειακή ροή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε ήδη ενταγμένα έργα που είναι σε εξέλιξη και απειλούνται με διάλυση εργολαβιών ή διακοπή εργασιών στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News