Δείκτης Κοινωνικής Προόδου: Στους ουραγούς της Ευρώπης η Δυτική Ελλάδα

Στη 215η θέση σε όλη την Ευρώπη

Πολύ χαμηλά στο Δείκτη Κοινωνικής Προόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται, οι ελληνικές Περιφέρειες.

Σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες, την οποία διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ελίζα Φερέιρα παρουσίασε τη νέα έκδοση του Περιφερειακού Δείκτη Κοινωνικής Προόδου της ΕΕ (EU-SPI), με τη χώρα μας να βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη μαζί με άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Ο δείκτης κοινωνικής προόδου της ΕΕ μετρά την ευημερία και την κοινωνική πρόοδο σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ παρακολουθώντας 53 κοινωνικοοικονομικούς και περιβαλλοντικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων δεικτών σχετικών με τις αντιλήψεις και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Συνδυάζει οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες ώστε οι ευρωπαϊκές πολιτικές να μην βασίζονται μόνο στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), αλλά να αντικατοπτρίζουν καλύτερα την κοινωνική ανάπτυξη και τις αντιλήψεις των πολιτών και να δίνουν τη δυνατότητα οικοδόμησης μια δίκαιης, βιώσιμης και συμπεριληπτικής Ευρώπη.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατατάσσεται στη 215η θέση ανάμεσα στις 236 Περιφέρειες της Ευρώπης με βάση τον Περιφερειακό Δείκτη Κοινωνικής Προόδου της ΕΕ (EU-SPI), αφήνοντας πίσω μόνο τέσσερις από τις υπόλοιπες 12 περιφέρειες της χώρας, τη Αν. Μακεδονία – Θράκη, την Πελοπόννησο, τα Ιόνια Νησιά και τα Στερεά Ελλάδα.

Χέρι – χέρι με τη… Σικελία η Δυτική Ελλάδα: Ανέβηκε μόλις μια θέση συγκριτικά με την προηγούμενη έκθεση

Με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 100, η Δυτική Ελλάδα έχει επίδοση 75.4. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι σε σχέση με τις προηγούμενες εκθέσεις της Κομισιόν η Δυτική Ελλάδα καταγράφει μια ανεπαίσθητη βελτίωση στις επιδόσεις της, καθώς το 2020 είχε επίδοση 54,8 και βρίσκονταν στην 216η θέση στη Ευρώπη. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι παρόμοια επίδοση με αυτή της Δυτική Ελλάδας έχει για παράδειγμα η Σικελία που βρίσκεται μόλις μια θέση μπροστά (214η) στην ευρωπαϊκή κατάταξη.

Συγκεκριμένα η Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υστερεί αρκετά στους εξής επιμέρους δείκτες : Στον τομέα «Διατροφή και ιατρική περίθαλψη» έχει επίδοση 67.4 με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 100, στη «Στέγαση»060, στην «Κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς» 46.2, και στη «Προχωρημένη εκπαίδευση»555.4. Αντιθέτως καλές επιδόσεις κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο έχει στους τομείς «Νερό και αποχέτευση», «Ασφάλεια», «Βασική εκπαίδευση», «Υγεία» και «Περιβαλλοντική ποιότητα».

Η επίδοση της Δυτικής Ελλάδας χαρακτηρίζεται κατά βάση από τη χαμηλό της σκορ στην κατηγορία «Κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς», εκεί δηλαδή όπου λαμβάνεται υπ’ όψιν η επίδραση της φτώχειας και άλλων οικονομικών δεικτών.

Εξάλλου πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι η Δυτική Ελλάδα παρουσιάζει το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα ποσοστό ατόμων κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με το 35,2% του πληθυσμού της, δηλαδή σχεδόν 230.000 άτομα να βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» της φτώχειας.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr