Ερώτηση της Ελληνικής Λύσης για το υπεράκτιο αιολικό στον Πατραϊκό

Τις σφοδρές αντιδράσεις που καταγράφονται στη Δυτική Ελλάδα στα σχέδια για υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό Κόλπο φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Με την ερώτησή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητά να ανακληθεί ο σχεδιασμός προκειμένου όπως αναφέρει να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης :

Όπως μας πληροφόρησαν, ο σχεδιασμός επικείμενης εγκατάστασης 50 τεραστίων διαστάσεων ανεμογεννητριών σε μια θαλάσσια έκταση μέχρι το Μεσολόγγι (περιλαμβάνεται και η Ναύπακτος), κοντά σε περιοχές Natura, προκαλεί αντιδράσεις τόσο σε Δήμους Αχαΐας όσο και Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι βρέχονται από τον Πατραϊκό Κόλπο. Η δε σφοδρότητα αυτών καταφαίνεται σε ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων, η οποία εξάρει και υποστηρίζει το ομόφωνο ψήφισμα του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (ΣΠΟΑΚ). Στο εν λόγω μεταξύ των άλλων τονίζεται ότι «…μέσα στον Πατραϊκό Κόλπο από το Αντίρριο, τη Ναύπακτο, το Ρίο και μέχρι τον Ψαθόπυργο πρόκειται να εγκατασταθεί ένα γιγαντιαίο «υπεράκτιο» αιολικό πάρκο… Θα εγκατασταθούν πάνω από 50 τεράστιες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 695 MW πολύ κοντά στην ακτογραμμή, δηλαδή σε κατοικημένες περιοχές και παραλίες κολύμβησης, καθώς θα είναι σταθερής έδρασης. Αυτές προστίθενται σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή με εγκαταστημένες και αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες στα γύρω βουνά και πλαγιές του Πατραϊκού Κόλπου… Θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα ενδιαιτήματα προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών και γενικά στα οικοσυστήματα του Κόλπου, καθώς επίσης και στην αλιεία… Η οριοθετημένη περιοχή του αιολικού πάρκου του Πατραϊκού γειτονεύει με χερσαίες περιοχές Natura και εφάπτεται ή υπερκαλύπτει ένα μέρος του Κορινθιακού που έχει ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές Natura».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεστε όπως ανακαλέσετε τον σχεδιασμό της εγκατάστασης του τεράστιου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο, προκειμένου να ικανοποιηθεί το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», που άπτεται της προστασίας του οικοσυστήματος και της υγείας των κατοίκων των παράκτιων περιοχών του;

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr