Η πρώτη επίσημη πεζοπορία-ανάβαση στην κορυφή Τσόκα,την βορειότερη βουνοκορφή του Παναιτωλικού όρους με θέα στην λίμνη Κρεμαστών και τις βουνοκορφές των Αγράφων, Τζουμέρκων, Χελιδόνας, Καλιακούδας, Κούτουπα κ.α πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χαράστης στις 4.5.25
Σημείο συνάντησης, ο Άη Γιάννης Χαραυγής Σιδήρων Αιτωλοακαρνανίας. Στις 8.00π.μ αναμένοντας και το πούλμαν από το Αγρίνιο, 60 άτομα με τα αυτοκίνητα μας παρακάμψαμε το πρώτο τμήμα του μονοπατιού μήκους 2200μ, το οποίο διασχίζει τον οικισμό Χαραυγή και μεταβήκαμε στον χωματοδρόμο Χούνης-Ψηλοβράχου σε υψόμετρο 858μ.
Η πεζοπορία ξεκινησε μπαίνοντας στο δεύτερο τμήμα του μονοπατιού μήκους 1300μ.,το οποίο είναι κατάφυτο, φαρδύ και ευδιάκριτο με πολύ ελαφριά κλιση, γεγονός που έκανε την πεζοπορία-ανάβαση απολαυστική. Συναντήσαμε κτιστά τειχία σε αρκετά σημεία, παρακάμψαμε γκρεμούς αρκετών μέτρων ύψους, βρεθήκαμε σε σημεία που έδιναν την αίσθηση πώς βρισκόμασταν σε μπαλκόνι με θέα στην λίμνη Κρεμαστών.
Φτάνοντας σε ξέφωτο στα 1200μ υψόμετρο, μας περίμενε η ομάδα των οδηγών, γλυκίσματα και νερά. Όλοι μαζί περπατήσαμε για 500μ στον χωματοδρόμο Χούνης-Αλεστίων φτάνο τας στην είσοδο τρίτου τμήματος του ορειβατικού μονοπατιού μηκους 1700μ,το οποίο κινείται πλέον σε αραιό ελατόδασος και θάμνους αποκτώντας ολοένα και περισσότερη κλίση. Χωριστήκαμε σε ομάδες και συνεχίσαμε με στόχο να βρεθούμε στην βραχώδη κόψη απαιτώντας σχετική προσοχή για ασφαλή διέλευση διότι οι εκατέρωθεν πλευρές της έχουν πολύ πολύ μεγάλη κλίση.
Η καθοδήγηση και η εμψύχωση των οδηγών, οι οποίοι είναι ψυχές του βουνού της Τσόκας, ήταν σημαντική και απαραίτητη.
Φτάνοντας στην κορυφή η θέα ήταν καθηλωτική, σου έκοβε την ανάσα! Όλη η περιοχή απλωνόταν σαν ζωγραφιά μπροστά μας και όλοι μείναμε σιωπηλοί, γεμάτοι δέος και ευγνωμοσυνη για το μεγαλείο που ζούσαμε. Ο κόσμος από την κορυφή μοιάζει πιο απλός, πιο δίκαιος, γεμάτος ελπίδα…
Κατά την πεζοπορία ,μας συνόδευσε ο Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών Βαλέριος Λεωνίδης, ο οποίος τίμησε το βουνό όπως τίμησε τα ύψη του αθλητισμού και ο Μάκης Θεοδώρου που με βλέμμα αετού κατέγραψε με drone τις στιγμές μας από ψηλά και έτσι έγινε η διαδρομή εικόνα, μνήμη, παρακαταθήκη. Η επιστροφή μας έκλεισε ιδανικά, με παραδοσιακό φαγητό και χαμόγελα στο χωριό-μία γιορτή προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαράστης.
Ο Πολιτιστικός σύλλογος Χαράστης μετά τον καθαρισμό του μονοπατιού συνολικού μήκους 5,7 χλμ μνημονεύοντας πάντα την γενναία προσφορά των εθελοντών που συνέβαλαν στον καθαρισμό και την διάνοιξή του, θα προβεί στην σηματοδότηση του μονοπατιού. Έχει ήδη προχωρήσει στην δημιουργία εκτυπώσιμης πληροφοριακής πινακίδας με χάρτη όπου απεικονίζεται η διαδρομή Χαράστη -κορυφή Τσόκας,η ευρύτερη περιοχή της Κοινότητας Σιδήρων Αιτωλοακαρνανίας,μέρος του Παναιτωλικού όρους και της λίμνης Κρεμαστών .Το επόμενο διάστημα θα τοποθετήσει πινακίδες κατεύθυνσης και αντανακλαστικά πινακίδια σε όλη την διαδρομή σε συνεργασία με την εταιρεία Geopsis Maps.
Στόχος του Πολιτιστικού συλλόγου Χαράστης είναι να διατηρήσει το μονοπάτι αυτό ζωντανό διότι πρόκειται για μονοπάτι 300ετών, το οποίο συνέδεε τα Αλέστια Ευρυτανίας με τα Σίδηρα Αιτωλοακαρνανίας, τα οποία αποτελούσαν εμπορικό κέντρο της περιοχής πριν την πλήρωση της λίμνης Κρεμαστών.
Η διαδρομή Χαράστη-κορυφή Τσόκας θα συνδέεται με το εθνικό δίκτυο μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας 120χλμ στο Παναιτωλικό όρος, έργο που θα υλοποιήσει προσεχώς ο Δήμος Αγρινίου. Τα μονοπάτια αποτελούν σημεία αναφοράς της πολιτιστικής κληρονομιάς για κάθε χωριό, κάθε τόπο, συμβάλλουν στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και οδηγούν στα πιο όμορφα σημεία της φύσης.
Η πρόεδρος του συλλόγου Χαράστης/Χαραυγής Σιδήρων Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνα Τσαβαλιά.