Αμετακίνητη η κυβέρνηση για τις αντικειμενικές παρά το χάσμα με τις αγοραίες

Και δεν είναι μόνο το χάσμα μεταξύ προσδοκιών και πραγματικότητας σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το χάσμα που παρατηρείται μεταξύ της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων η οποία βρίσκεται επίσημα στα 777,8 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, και της πραγματικής αγοραίας αξίας η οποία εκτιμάται ότι ξεπερνά πλέον το 1 τρισ. ευρώ.

Ο λόγος για αυτή την απόκλιση δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι οι αντικειμενικές τιμές έχουν παραμείνει «παγωμένες» από το 2022, την ώρα που οι τιμές στην αγορά καλπάζουν σταθερά τα τελευταία τρία χρόνια. Παρ’ όλ’ αυτά η αναλογία, περίπου 1,3 προς 1, θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη. Και αυτό γιατί οι αυξήσεις στις αντικειμενικές του 2022 ήταν μεγάλες, φτάνοντας κατά περίπτωση το 100%, ενώ το ράλι στην αγορά ακινήτων είναι κυρίως γεωγραφικά εντοπισμένο στα αστικά κέντρα.

Επομένως, ο μέσος όρος «κατεβάζει» την αναλογία, καθώς υπάρχουν περιοχές όπου η αντικειμενική είναι σχεδόν ίση ή και μεγαλύτερη από την αγοραία αξία. Αυτό πάντως είναι κάτι που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς. Πηγές της στήλης στο ΥΠΟΙΚ αναφέρουν πως δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση στο εγγύς μέλλον να «πειράξει» τις αντικειμενικές, στο πλαίσιο μιας διευκολυντικής φορολογικής πολιτικής, την στιγμή όμως που οι αγοραίες τιμές ακολουθούν μια ανοδική κούρσα δίχως φρένο, διευρύνοντας περαιτέρω το χάσμα.

πηγή : newsit.gr

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔιαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr