Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας σύσκεψη για τα τρέχοντα θέματα διαχείρισης των υδάτων, με την συμμετοχή μελών της ομάδας Πρωτοβουλίας της Περιφέρειας για το υδατικό πρόβλημα.
Αφορμή για την σύσκεψη αποτέλεσε (μεταξύ άλλων) και η γνωστή υπόθεση της προσφυγής στο ΣτΕ εκ μέρους φορέων της Αιτωλοακαρνανίας και γνωστών οικολογικών οργανώσεων, που από κοινού επιδιώκουν την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία εγκρίθηκε πριν ένα χρόνο το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων (το γνωστό ΣΔΛΑΠ), το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τη μερική εκτροπή του Αχελώου για την αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας.
Ο Δ. Κουρέτας προτίθεται κατά τις επόμενες ημέρες να δώσει συνέντευξη τύπου παρουσία φορέων και πολιτικών – αυτοδιοικητικών παραγόντων, για την παρέμβαση της Περιφέρειας με την νομική εκπροσώπηση στο ΣτΕ και γενικά για την υπεράσπιση του ΣΔΛΑΠ Θεσσαλίας. Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης η αναμενόμενη στις αρχές του επόμενου μήνα επίσκεψη στη Θεσσαλία του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, τα θέματα που πρέπει να τεθούν κατά τις επόμενες συναντήσεις με την κυβέρνηση, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην εξαιρετικά αργή πορεία των έργων υδάτων στην περιοχή. Και τα μέλη της Πρωτοβουλίας δεσμεύτηκαν να απαιτήσουν από κοινού με την Περιφέρεια την υλοποίηση εκ μέρους της κυβέρνησης της εφαρμογής του εγκεκριμένου ΣΔΛΑΠ και την υλοποίηση χωρίς νέες καθυστερήσεις των προβλεπόμενων έργων στην περιοχή.
Άλλα λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, άλλα καταλαβαίνουν οι Θεσσαλοί
Κεντρικό θέμα της σύσκεψης αποτέλεσε ακόμη η επιδείνωση της κατάστασης στον τομέα των υδάτων από την εφετινή λειψυδρία και επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά πως η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, όπως εξάλλου επιβεβαιώνεται και από τις πρόσφατες εκτιμήσεις που τις ημέρες αυτές δόθηκαν στην δημοσιότητα από την ΕΕ και το Παρατηρητήριο ξηρασίας.
Μόνο που σε αυτή την περίπτωση οι Θεσσαλοί κάνουν την ανάγνωση που τους βολεύει και αυτό γιατί η τελευταία έκθεση Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, ουσιαστικά προσφέρει ένα ακόμη επιχείρημα κατά της εκτροπής του Αχελώου.
Είναι γνωστό ότι στο σχέδιο της εκτροπής του Αχελώου, όπως συζητιέται τα τελευταία χρόνια, αφορά τη μερική εκτροπή του ποταμού, δηλαδή τη μεταφορά 250 εκατ. κυβικών νερού ετησίως από τον Αχελώο στην Θεσσαλία για κάλυψη αρδευτικών αναγκών κλπ. Η έκθεση όμως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος λέει ότι με ένα συνδυασμό μέτρων θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν 220 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως… Πάνω – κάτω δηλαδή την ίδια ποσότητα που προβλέπει το σχέδιο μερικής εκτροπής του ποταμού!
Η μελέτη αναφέρει πως «οι μη βιώσιμες πρακτικές έχουν οδηγήσει σε σημαντική υπερεκμετάλλευση των υπόγειων υδάτων, με τα επίπεδα να πέφτουν πάνω από 100 μέτρα, με αποτέλεσμα αυξημένο κόστος, διείσδυση θαλασσινού νερού και λειψυδρία». Η ίδια μελέτη αναφέρει πως «πειράματα σε αγροτεμάχια διαπίστωσαν ότι η ελλειμματική άρδευση θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 30% νερού για το βαμβάκι, το καλαμπόκι (…) με ελάχιστες επιπτώσεις στην παραγωγικότητα και το εισόδημα των καλλιεργειών (έως 7%). Μια προσέγγιση ακριβούς γεωργίας που χρησιμοποιεί αισθητήρες στο αγρόκτημα θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 35% του νερού άρδευσης για το βαμβάκι, χωρίς απώλεια παραγωγικότητας! Επιπλέον, η αναβάθμιση των δικτύων άρδευσης – όπως η επένδυση χωμάτινων τάφρων, η μετάβαση από ανοιχτά κανάλια σε κλειστούς σωλήνες και η μετάβαση από επιφανειακή σε άρδευση με ψεκασμό ή στάγδην άρδευση – θα μπορούσε να μειώσει τις διαρροές και τις απώλειες εξάτμισης έως και 30%».
Τέλος, τονίζεται πως «λαμβάνοντας υπόψη τους φυσικούς περιορισμούς και το κόστος επένδυσης, οι βελτιστοποιημένοι συνδυασμοί μέτρων θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν έως και 220 εκατομμύρια m³ ετησίως (24% σε σύγκριση με τις αρχικές συνθήκες), αποκαθιστώντας ένα βιώσιμο υδατικό ισοζύγιο. Το εκτιμώμενο καθαρό οικονομικό κόστος εφαρμογής αυτών των μέτρων είναι 22,3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ή 0,10 € ανά m³».
Αυτό ακριβώς λέμε εδώ και πολλά χρόνια στην Αιτωλοακαρνανία ότι δηλαδή δεν πρέπει να εκτρέψουμε το ποτάμι για να ποτίζουν κάποιοι τα βαμβάκια με το… κανόνι, το ίδιο λένε και στην Ευρώπη. Αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα πάντα προτιμώνται οι «εύκολες» λύσεις και αυτές που χαϊδεύουν αυτιά…