Οι διοικούντες το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, δυστυχώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα πουλάνε τρέλα, ιδίως από τότε που άφησαν το Χρ. Ζαραλίκο να εξευτελίσει το ΔΗΠΕΘΕ στο πανελλήνιο, μιας και δεν μπόρεσαν να δώσουν πειστική απάντηση…
Τότε επιχειρούσαν να μας πείσουν –προκειμένου να αποτινάξουν την κατηγορία περί λογοκρισίας- ότι ήταν φυσιολογικό το ΔΗΠΕΘΕ να ανακοινώνει μια παράσταση και τις λεπτομέρειες προπώλησης των εισιτηρίων, χωρίς να έχει υπογραφεί συμφωνητικό…. Τώρα μας λένε ότι το ΔΗΠΕΘΕ συνεργάστηκε με την εταιρεία παραγωγής Μέθεξις και πως δεν ήταν το ΔΗΠΕΘΕ συμπαραγωγός της παράστασης του «Φιλοκτήτη», σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη. «Δεν είναι το ίδιο η συνεργασία με τη συμπαραγωγή» λέει ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ… Δηλαδή, όχι Γιάννης Γιαννάκης, «άλλο Πέπη κι άλλο πρέπει»…
Μόνο που δυστυχώς στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου έχουν ξεχάσει τις αποφάσεις τους, γιατί η αναρτημένη στη Διαύγεια απόφαση δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας, μιλά αποκλειστικά και μόνο για συμπαραγωγή και συμφωνητικό συμπαραγωγής! Και η συμπαραγωγή σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη, πλην Αγρινίου, είναι κάτι πολύ σοβαρότερο.
Και η συμπαραγωγός πόλη είχε μόνο ένα βράδυ τη δυνατότητα να δει την παράσταση που πλήρωσε! Και αν υπολογίσουμε ότι το ΔΗΠΕΘΕ είναι και περιφερειακό θέατρο ο «Φιλοκτήτης» προγραμματίστηκε να ανέβει και στο θέατρο των Οινιαδών. Την ίδια ώρα όμως η «Λοκαντιέρα» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας κάνει τρεις παραστάσεις στην Αιτωλοακαρνανία σε Ναύπακτο, Θέρμο, Μεσολόγγι και φυσικά πάμπολλες παραστάσεις στην Αχαΐα…
Καλό θα ήταν οι διοικούντες το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, αντί για μαθήματα δημοσιογραφίας στα social media (πήραν άραγε ευλογία από το Μητροπολίτη για κάτι τέτοιο;) να ασχοληθούν με τα όποια καθήκοντά τους. Και να αλλάξουν συμβουλάτορες, γιατί η αναδημοσίευση μια ανηρτημένης στη «Διαύγεια» απόφασης (δείτε εδώ) δεν μπορεί να είναι παραπληροφόρηση!
Αν δεν μπορούν να αντιληφθούν –καθώς αυτό είναι και κάπως παραπολιτικό θέμα- ότι ο ρόλος τους είναι και λιγάκι διακοσμητικός, τουλάχιστον ας προσπαθήσουν να καταλάβουν ότι γενικότερα το θέατρο στην Ελλάδα είναι εν πολλοίς κρατικοδίαιτο και δη στην επαρχία. Γιατί, όταν η προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού σε υποχρεώνει ως ΔΗΠΕΘΕ να ανεβάζεις χειμερινή σκηνή, παιδική σκηνή και καλοκαιρινή σκηνή και δεν έχεις τα χρήματα να υποστηρίξεις κάτι τέτοιο, τότε με 20 χιλιάρικα το καλοκαίρι τι θα κάνεις; Θα κάνεις μια υποτιθέμενη συμπαραγωγή για να είσαι εντάξει απέναντι στο Υπουργείο, αλλά η όποια θεατρική επιχείρηση θα σου πει «φίλε, το κόστος της παραγωγής είναι 290.000 ευρώ και εσύ βάζεις μόνο 20 χιλιάρικα, επομένως δεν θα μου κανονίσεις εσύ την περιοδεία… ούτε θα μου επιβάλλεις να παίξω το έργο τρεις μέρες στο χωριό σου…»