Γ. Παπαναστασίου: Με «σταματικά» κόλπα πατά σε δύο «βάρκες» για το μέλλον

Τις πρακτικές και τα συστήματα του πολιτικού του μέντορα στη Νέα Δημοκρατία, Δημήτρη Σταμάτη, εφαρμόζει ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου αναφορικά με το πολιτικό του μέλλον μετά τη δεύτερη επανεκλογή του στη δημαρχία. Πράγμα βεβαίως που δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς ο ίδιος -τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα- επαίρονταν για το γεγονός ότι αποτελεί «παιδί» της «σχολής Σταμάτη», όπως χαρακτηριστικά έλεγε.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου εφαρμόζει αυτό που εφάρμοσε ο Δημήτρης Σταμάτης το 2010. Τότε, έχοντας επανεκλεγεί το 2009 βουλευτής με τη ΝΔ, ο Δημήτρης Σταμάτης διέβλεπε -καθώς η χώρα όδευε προς τον τραγικό δρόμο των μνημονίων- πως η επανεκλογή του με τη Νέα Δημοκρατία θα δυσκόλευε, έτσι άνοιξε μόνος του μία συζήτηση για τις πιέσεις που τάχα δέχονταν, προκειμένου να διεκδικήσει το νεοσύστατο τότε καλλικρατικό δήμο Αγρινίου. Με αυτό τον τρόπο δηλώνοντας «με πιέζουν», «μου το προτείνουν», «δεν θέλω εκτός κι αν μου το ζητήσει ο Σαμαράς», ο Δημήτρης Σταμάτης κατάφερε να «εγκλωβίσει» τη συζήτηση γύρω από το όνομά του. Έτσι στο τέλος, έφτασε η ΝΔ σχεδόν να παρακαλά το Δημήτρη Σταμάτη να είναι υποψήφιος δήμαρχος στο Αγρίνιο, γιατί στο μεσοδιάστημα κι αν κάποιος άλλος από το χώρο της ΝΔ είχε βλέψεις για τη δημαρχία έκανε πίσω μπροστά στο Δ. Σταμάτη. Η ιστορία είναι γνωστή, καθώς ο Δημήτρης Σταμάτης συνέχισε να είναι βουλευτής από τη στιγμή που ηττήθηκε από τον Παύλο Μοσχόλιο. Επιδιώκοντας μάλιστα ο Δημήτρης Σταμάτης να έχει πολιτικό μέλλον, γιατί αυτό ήταν το ζητούμενο, όπως τώρα του Γ. Παπαναστασίου, αφού δεν βγήκε η ζαριά με το Δήμο Αγρινίου, μετακόμισε στους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, αλλά δυστυχώς για εκείνον τα τερτίπια του εκλογικού νόμου στις διπλές εκλογές του 2012 τον άφησαν εκτός βουλής, κι όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια εκτός πολιτικής.

Μία παραλλαγή του «συστήματος» Σταμάτη εφαρμόζει ο δήμαρχος Αγρινίου εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πέρυσι, όντας μόλις στον ένατο μήνα της τρίτης (πενταετούς) θητείας του, χωρίς να ερωτηθεί από κανέναν, στο δημοτικό συμβούλιο δήλωσε ότι αυτή θα ήθελε η τελευταία του θητεία στο δήμο Αγρινίου και μεταφέροντας μόνος του παρασκηνιακές ή και καφενειακές συζητήσεις στο δημοτικό συμβούλιο, που δεν θα έπρεπε να απασχολείται με το πολιτικό μέλλον κανενός, κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους, χωρίς κανείς να του το είχε θέσει δημόσια, να μην μπαίνουν στη λογική πως θα πάει για βουλευτής. Το τι δηλώνει πως θέλει ή δεν θέλει ο Γ. Παπαναστασίου για τον εαυτό του, έχει βέβαια μικρή σημασία… Γιατί, μιλάμε για τον άνθρωπο που το 2019 δήλωνε θιασώτης των δύο θητειών, επικαλούμενος μάλιστα ότι και στο ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας δεν διεκδίκησε τρίτη θητεία.

Ένα χρόνο λοιπόν αργότερα, μόλις τον προηγούμενο μήνα δηλαδή, ο Γιώργος Παπαναστασίου επανέφερε την κουβέντα για το πολιτικό του μέλλον στο δημοτικό συμβούλιο, δηλώνοντας πως δεν ξέρει τι θα γίνει και πως μπορεί να κάνει μία διακοπή. Ταυτόχρονα όταν ενίοτε η αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο επιχειρεί να τον “στριμώξει”, εκείνος «απειλεί» πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος για να «διατηρήσει» την αντιπολίτευση στη… θέση της. Και κάπως έτσι ο Γιώργος Παπαναστασίου πατά σε δύο «βάρκες», αφού παρά τα όσα διαδίδει το «περιβάλλον» του, αλλά και όσοι στην παράταξη εποφθαλμιούν τη θέση του στο δεύτερο όροφο του Δημαρχείου, η υποψηφιότητά του με τη ΝΔ δεν έχει «κλειδώσει». Τουλάχιστον ακόμη.

Στην περίπτωση του Γ. Παπαναστασίου τα «σταματικά» κόλπα δεν «εγκλωβίζουν» τη ΝΔ σε σχέση με το ψηφοδέλτιό της για τις εθνικές εκλογές, καθώς υπάρχουν αρκετοί που θα ήθελαν να είναι υποψήφιοι με το κυβερνών κόμμα. «Εγκλωβίζουν» όμως το μέλλον της παράταξης της ΝΔ στο Αγρίνιο, καθώς η πορεία της και η εξέλιξή της εξαρτάται από τις επιθυμίες του ιδίου, τη στιγμή που το 2028, τα τωρινά δεδομένα δείχνουν πως δεν θα υπάρχουν δύο υποψήφιοι δήμαρχοι από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, αλλά ένα ψηφοδέλτιο και ένας υποψήφιος δήμαρχος από το συγκεκριμένο ευρύτερο πολιτικό χώρο. Ήδη τον Κώστα Πιστιόλα φαίνεται πως έχουν προσεγγίσει άνθρωποι που το 2023 συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο του Δ. Τραπεζιώτη… Η ιστορία δε των δημοτικών εκλογών στο Αγρίνιο -και αυτό το ξέρει καλύτερα από τον καθένα ο Γιώργος Παπαναστασίου- έχει δείξει πως ποτέ κεντροδεξιός υποψήφιος δήμαρχος δεν κατάφερε να κερδίσει το δήμο, όταν υπήρχε μόνο ένα ψηφοδέλτιο στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Κι αν κάποια στιγμή τη δεκαετία του 2000 ή του 1990, υπήρξε κάποιο επιπλέον ψηφοδέλτιο υποστηριζόμενο από τον τότε Συνασπισμό, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για τις εποχές που τέτοιου τύπου κόμματα βολόδερναν στο 3% και αν συμμετείχαν σε δημοτικές εκλογές το έκαναν απλώς και μόνο για την καταγραφή των λιγοστών τους δυνάμεων.

Η τακτική λοιπόν του Γ. Παπαναστασίου, στην περίπτωση που δεν είναι υποψήφιος δήμαρχος το 2028, κινδυνεύει να υπονομεύσει το μέλλον του αυτοδιοικητικού βραχίονα της ΝΔ στο Αγρίνιο… Εκτός κι αν ο ίδιος γίνει θιασώτης των δύο θητειών στο… τετράγωνο…

Διαβάστε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία, ακολουθώντας το agrinioculture.gr στο GoogleNews