Η επίσημη τελετή υποδοχή του αυθεντικού πίνακα «Η Έξοδος του Μεσολογγίου», του Θεοδώρου Βρυζάκη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 22 Μαρτίου 2026 στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, όπου και θα εκτεθεί το μνημειώδες έργο της νεοελληνικής τέχνης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη διακοσιοστή επέτειο από την Έξοδο του Μεσολογγίου.Το έργο αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη συλλογική μνήμη και την ιστορική ταυτότητα του τόπου μας και αποτυπώνει με έντονη εκφραστικότητα τη δραματική κορύφωση της Εξόδου, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα εικαστικά τεκμήρια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε η τοποθέτηση του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, κ. Σπυρίδων Β. Διαμαντόπουλο, ο οποίος απευθυνόμενος συμβολικά στον ίδιο τον πίνακα, τον καλωσόρισε στον τόπο όπου πραγματικά ανήκει. Με λόγο άμεσο και ανθρώπινο, μίλησε για την επιστροφή όχι απλώς ενός έργου τέχνης, αλλά ενός κομματιού της ψυχής του Μεσολογγίου, τονίζοντας πως η πόλη αναγνωρίζει στο έργο αυτό τη δική της ιστορία, τις θυσίες και την ταυτότητά της.
Η υποδοχή του αυθεντικού πίνακα στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου αποτελεί προανάκρουσμα της περιοδικής έκθεσης: «Το Μεσολόγγι της Οικουμένης», η οποία αναδεικνύει τη διεθνή διάσταση και το διαχρονικό συμβολισμό της θυσίας των Εξοδιτών.Αμέσως μετά ακολούθησε η εκδήλωση – συναυλία με τίτλο: «Φιλελληνισμός: Από την Ιστορία στη Μουσική» που παρουσίασε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής «Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ» και αποτελούσε ένα μουσικό ταξίδι στις χώρες που στάθηκαν στο πλευρό των Ελλήνων κατά την Επανάσταση του 1821.
Δαμασκηνός:«Η τέχνη του Βρυζάκη γίνεται φορέας ιστορίας, συλλογικής συνείδησης και εθνικού στοχασμού»
Κατά τον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός ανέφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:«Το γεγονός ότι το έργο αυτό εκτίθεται σήμερα εδώ, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, στον τόπο όπου γράφτηκε με αίμα, πίστη και αυταπάρνηση η κορυφαία εκείνη στιγμή του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, προσδίδει στην αποψινή εκδήλωση έναν ιδιαίτερο και βαθύ συμβολισμό. Δύο αιώνες μετά την ηρωική Έξοδο του 1826, η τέχνη επιστρέφει στον τόπο της ιστορίας για να μας θυμίσει, ότι η μνήμη δεν είναι απλώς ανάμνηση, αλλά ζωντανή ευθύνη.
Στον πίνακα της «Εξόδου του Μεσολογγίου» ο καλλιτέχνης δεν αποδίδει απλώς ένα ιστορικό γεγονός. Δημιουργεί μια εικαστική σύνθεση που συνδυάζει την ιστορική πραγματικότητα με την ιδεαλιστική ανάταση. Η προσεκτικά οργανωμένη διάταξη των μορφών, οι έντονες αντιθέσεις φωτός και σκιάς και η δραματικότητα των κινήσεων δημιουργούν ένα σκηνικό έντασης και μεγαλείου. Οι μορφές των πολιορκημένων δεν εμφανίζονται ως ηττημένοι, αλλά ως άνθρωποι που πορεύονται προς την ελευθερία με αξιοπρέπεια και πίστη.Ιδιαίτερη θέση στο έργο κατέχει η συμβολική γυναικεία μορφή στο κέντρο της σύνθεσης, η οποία συχνά ερμηνεύεται ως αλληγορική παρουσία της Ελλάδος. Μια μορφή πληγωμένη αλλά όρθια, που καθοδηγεί τον λαό της μέσα από τον πόνο προς την ελευθερία. Γύρω της, άνδρες, γυναίκες και παιδιά συγκροτούν ένα σύνολο που εκφράζει την ενότητα ενός λαού ο οποίος επέλεξε την θυσία αντί της υποταγής.
Η υποδοχή λοιπόν του αυθεντικού αυτού έργου εδώ, στο Μεσολόγγι, κατά την επέτειο των διακοσίων ετών από την Έξοδο, μοιάζει σχεδόν σαν μια συμβολική επιστροφή της ίδιας της ιστορίας στον τόπο όπου γεννήθηκε. Σαν να συναντώνται, μέσα από την τέχνη, οι μορφές των ηρώων με τους απογόνους τους. Σαν να μας καλούν σιωπηλά να σταθούμε με ευγνωμοσύνη απέναντι στη θυσία τους. Όμως η μνήμη της ιστορίας δεν έχει μόνο χαρακτήρα τιμητικό. Έχει και χαρακτήρα παιδευτικό. Η ευθύνη μας σήμερα είναι να διαφυλάξουμε τις αξίες που εκείνοι υπερασπίστηκαν: την ελευθερία, την πίστη, την ενότητα, την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Να μεταδώσουμε στις νεότερες γενιές όχι μόνο τη γνώση των γεγονότων, αλλά και το ήθος που τα γέννησε. Να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη όχι ως παρελθόν που πέρασε, αλλά ως φως που καθοδηγεί το μέλλον».






















