Αεροδρόμιο Ακτίου: Άγνοια της Κομισιόν για το ζήτημα της ασφάλειας των πτήσεων

«Οι κίνδυνοι στην ασφάλεια της αεροναυτιλίας παραμένουν» λέει η Ένωση Στρατιωτικών Αιτωλοακαρνανίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί σχετικά από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) για το ζήτημα της ασφάλειας των πτήσεων που τίθεται στο αεροδρόμιο του Ακτίου.

Αυτή είναι η απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου Απόστολου Τζιτζικώστα σε σχετική ερώτηση που υπέβαλλε η Αφροδίτη Λατινοπούλου, όταν η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας παραδέχθηκε ότι οι Υπηρεσίες Εναέριας Κυκλοφορίας στο Αεροδρόμιο του Ακτίου παρέχονται από Στρατιωτικό Πάροχο Αεροναυτιλίας Μη Πιστοποιημένο από την ίδια.

Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Στρατιωτικών Αιτωλοακαρνανίας έχει θέσει επανειλημμένως το ζήτημα της ασφάλειας των πτήσεων στο Άκτιο, καθώς οι στρατιωτικοί έχουν επιφορτιστεί με την υποστήριξη και των πολιτικών πτήσεων του αεροδρομίου, όταν όμως παράλληλα ανακύπτουν μια σειρά από ζητήματα σε σχέση με το προσωπικό καταγγέλλοντας ότι η υποστελέχωση βάζει ερωτηματικά και σε θέματα της ασφάλειας των πτήσεων.

«Οι κίνδυνοι στην ασφάλεια της αεροναυτιλίας παραμένουν» σχολίασε χαρακτηριστικά η Ένωση Στρατιωτικών Αιτωλοακαρνανίας την απάντηση του Επιτρόπου Μεταφορών της Ε.Ε. Παράλληλα εκφράζει την απορία πως και δεν έχει ενημερωθεί από την EASA η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η EASA φέρεται να είναι ενήμερη από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας για την κατάσταση και τα όσα απαιτούνται προκειμένου να πιστοποιηθεί ο πάροχος αεροναυτιλίας στο Άκτιο.

Ακόμη η Ένωση Στρατιωτικών υπογραμμίζει ότι βάσει της απάντησης που είχε δώσει η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί οι διορθωτικές ενέργειες για την πιστοποίηση του Στρατιωτικού Παρόχου Αεροναυτιλίας, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Αναλυτικά η απάντηση Τζιτζικώστα
«Όπως ορθώς επισημάνθηκε από το Αξιότιμο Μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, τα ζητήματα που σχετίζονται με την πιστοποίηση των αεροδρομίων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα και εποπτεία της Ελληνικής Αρμόδιας Αρχής. Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) εποπτεύει με τη σειρά του την Εθνική Αρμόδια Αρχή, και εφόσον διαπιστωθεί μη συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ η οποία δεν επιλύεται, η EASA ενημερώνει επισήμως την Επιτροπή, η οποία μπορεί να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει. Μέχρι σήμερα, η Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί σχετικά από την EASA. Η Επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία της διασφάλισης της ασφάλειας των επιχειρήσεων σε στρατιωτικά αεροδρόμια που εξυπηρετούν πολιτική αεροπορική κίνηση, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 5 του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/1139 (EASA) και το άρθρο 7 παράγραφος 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/2803 (Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός), όπου εφαρμόζεται.»

Διαβάστε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία, ακολουθώντας το agrinioculture.gr στο GoogleNews