Το αναπάντητο ερώτημα για τα τεκμήρια

Παρά το γεγονός ότι τέθηκε σχετικό ερώτημα κατά την εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ, δεν δόθηκε ουσιαστική απάντηση ως προς το γιατί το τεκμαρτό εισόδημα εφαρμόστηκε στις ατομικές επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά όχι στα νομικά πρόσωπα – πολλώ δε μάλλον όταν το μεγαλύτερο μέρος των εταιρειών δηλώνει εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

Μολονότι η κατάργηση των δύο πρόσθετων προσαυξήσεων για τους συνεπείς κινείται προς τη θετική κατεύθυνση και θα ελαφρύνει σημαντικά χιλιάδες επαγγελματίες, το ερώτημα παραμένει ανοιχτό: γιατί υπήρξε διαφοροποιημένη μεταχείριση των δύο κατηγοριών τα προηγούμενα χρόνια;

Ο οδικός χάρτης για την πλήρη κατάργηση των τεκμηρίων

Ανεξαρτήτως του σε ποιους εφαρμόστηκε και σε ποιους όχι, για πρώτη φορά το οικονομικό επιτελείο αναφέρεται τόσο ρητά στην πιθανότητα πλήρους κατάργησης του τεκμαρτού εισοδήματος, συνδέοντάς την με την πραγματική εικόνα των φορολογικών δηλώσεων. Μετά την αφαίρεση των δύο μεγάλων προσαυξήσεων, απομένει το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα βάσει του κατώτατου μισθού, το οποίο εξακολουθεί να αποδίδει περίπου 350-400 εκατ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο, το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης παραμένει ανοιχτό, εφόσον μελλοντικά η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα άνω του συγκεκριμένου ορίου και το δημοσιονομικό όφελος περιοριστεί σημαντικά. Με άλλα λόγια, η πλήρης κατάργηση δεν αποκλείεται, συνδέεται όμως άρρηκτα με τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.

πηγή: newsit.gr

Διαβάστε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία, ακολουθώντας το agrinioculture.gr στο GoogleNews