«Δήμοι χωρίς αποκλεισμούς, η Αναπηρία μας αφορά όλους»
Ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων (Π.ΟΜ.Α.μεΑ. Δ.Ε.&Ν.Ι.Ν.) και το Κέντρο Κοινότητας, καθώς και με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας (Π.Ε.Δ.Δ.Ε.), πραγματοποιεί ημερίδα με θέμα «Δήμοι χωρίς αποκλεισμούς, η Αναπηρία μας αφορά όλους», με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ανάδειξη της ανάγκης για μια κοινωνία ισότιμη, προσβάσιμη και χωρίς αποκλεισμούς.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2026, από τις 10:30 έως τις 12:00, στη Δημοτική Αίθουσα «Λαΐς», στην οδό Τσαλδάρη 14-18, στη Βόνιτσα.
Η εκδήλωση αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία ενημέρωσης και διαλόγου γύρω από ζητήματα που αφορούν την αναπηρία, την προσβασιμότητα, την κοινωνική προστασία, την ψυχική υγεία, αλλά και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη δημιουργία ενός Δήμου που ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών.
Το πρόγραμμα της ημερίδας
10:30 – 10:45 | Χαιρετισμοί
Κασόλας Αθανάσιος, Δήμαρχος Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας
Σερεπίσου Χριστίνα, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας
Πέππα Άννα, Κοινωνική Λειτουργός Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας
Χαροκόπος Αντώνιος, Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων
10:45 – 11:00 | 1η Ομιλία
Δασκάλου Ελένη, Κοινωνική Λειτουργός Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας
Θέμα:«Κέντρο Κοινότητας: ο ρόλος του σε ζητήματα αναπηρίας.»
11:00 – 11:15 | 2η Ομιλία
Χαροκόπος Αντώνιος, Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων
Θέμα:«Παρουσίαση Π.ΟΜ.Α.μεΑ. Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν. & ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι δομές που οφείλει να προσφέρει στα άτομα με αναπηρία.»
11:15 – 11:30 | 3η Ομιλία
Τυροπάνη Ευδοκία, Ψυχολόγος στο Σωματείο ΑμεΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ» και στο Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.) του Σωματείου ΑμεΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ»
Θέμα:«Ζητήματα ψυχικής υγείας και συναισθήματα αποδοχής, ματαίωσης και απογοήτευσης στην αναπηρία.»
11:30 – 11:45 | 4η Ομιλία
Ζαμπάρα Σοφία, Πρόεδρος Συλλόγου Διαβητικών Ν. Αιτωλοακαρνανίας «Γλυκιά Οικογένεια»
Θέμα:«Αόρατες αναπηρίες: Όταν η αναπηρία δεν φαίνεται.»
11:45 – 12:00 | Συζήτηση – Ερωτήσεις
Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με ανοιχτή συζήτηση και ερωτήσεις από το κοινό, δίνοντας τη δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να θέσουν τα ερωτήματά τους, να καταθέσουν προβληματισμούς και να ανταλλάξουν απόψεις με τους ομιλητές. Η δημιουργία ενός Δήμου χωρίς αποκλεισμούς δεν αποτελεί μόνο θεσμική υποχρέωση, αλλά κυρίως στάση ζωής και συλλογική ευθύνη. Η προσβασιμότητα, η ισότιμη συμμετοχή και η κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία είναι ζητήματα που αφορούν ολόκληρη την κοινωνία.Μέσα από την ενημέρωση και τον διάλογο, στόχος της ημερίδας είναι να ενισχυθεί η κατανόηση των αναγκών των ατόμων με αναπηρία και να αναδειχθεί ο καθοριστικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος χωρίς εμπόδια, διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Καλούνται οι πολίτες, οι εκπρόσωποι φορέων, οι επαγγελματίες, οι εκπαιδευτικοί, οι σύλλογοι και όλοι όσοι ενδιαφέρονται για μια πιο συμπεριληπτική κοινωνία να παραβρεθούν και να συμμετάσχουν στην ημερίδα.
**Γιατί η Αναπηρία δεν αφορά κάποιους.Αφορά όλους μας.**







