Επικρίσεις κατά της αρμόδιας ομάδας του ΔΝΤ για το χειρισμό της κρίσης στην Κύπρo, ιδίως για την αποδοχή του αρχικού σχεδίου περί κουρέματος των ασφαλισμένων καταθέσεων και των δημοσιονομικών προβλέψεων, διατυπώνουν μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου σε σχόλια που περιλαμβάνονται σε εσωτερικό έγγραφο που έχει διαρρεύσει.
Όπως επισημαίνει οικονομικό ιστολόγιο των Financial Times επικαλούμενο 47σέλιδο έγγραφο που δημοσίευσε η κυπριακή ιστοσελίδα Stockwatch, τα στελέχη του Ταμείου εμφανίζονται να εξετάζουν προσεκτικά και να αμφισβητούν τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την πορεία της κυπριακής οικονομίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Διατυπώνονται και επικρίσεις για τις ρίζες της κυπριακής κρίσης και το ρόλο των αρχών της ευρωζώνης.
Στο προκαταρτικό έγγραφο που συντάχθηκε ενόψει της συνεδρίας του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων «ευτυχώς» καταψήφισε το πρώτο σχέδιο διάσωσης το οποίο «δεν έπρεπε ποτέ να υιοθετηθεί από τη Διευθυντική Ομάδα, ιδίως χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με το (Εκτελεστικό) Συμβούλιο».
Ο κ. Μπατίστα αμφισβητεί επίσης τις προβλέψεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Κύπρου. Όπως λέει τέτοιες προβλέψεις είναι δύσκολο να υλοποιηθούν σε οποιαδήποτε χώρα, πολύ περισσότερο σε κάποια που χρειάζεται να βρει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης εν μέσω της χειρότερης κρίσης που είχε ποτέ, σε ένα μη ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον και ενώ οι εταίροι της ευρωζώνης επιδιώκουν περισσότερη δημοσιονομική προσαρμογή. «Όλα τα προγράμματα χρειάζονται λίγη αισιοδοξία, αλλά σε αυτό το πρόγραμμα η δόση καλής θέλησης ή η αναστολή της δυσπιστίας αν προτιμάτε, ξεπερνά το μέσο όρο», αναφέρει ενδεικτικά.
Διατυπώνει επίσης έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Αναρωτιέται πόσο μπορούν να συνεχιστούν πριν τη δημιουργία μίας παράλληλης αγοράς όπου ένα κυπριακό ευρώ θα ανταλλάσσεται με λιγότερα από 100 λεπτά στη Γερμανία. «Δε θα συνεπαγόταν αυτό υποτίμηση χωρίς την ανάκτηση της ανεξαρτησίας της νομισματικής πολιτικής;», ρωτά ο κ. Μπατίστα.
Ο Τάο Ζιανγκ από την Κίνα ζητά άρση των περιορισμών μέχρι μια ορισμένη ημερομηνία για να μην διογκωθούν οι φόβοι της αγοράς. Λέει επίσης ότι η συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα υπονομεύει τις ρίζες της κυπριακής οικονομίας. Επισημαίνει ότι και άλλες χώρες έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, χωρίς απαραίτητα αυτό να μεταφράζεται σε βαθύτερες ανησυχίες. Ζητά ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης και εποπτείας των τραπεζών στην Ευρώπη το συντομότερο.
Ο εκπρόσωπος της Αργεντινής Πάμπλο Γκαρσία Σίλβα λέει ότι θα είναι αναγκαία κάποια στιγμή στο μέλλον η εξέταση των λαθών στην εποπτεία που άσκησε το ΔΝΤ στην υπόθεση. Προειδοποιεί ότι οι πολιτικές, οι μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι δεν πρέπει να στηρίζονται σε ευχές αλλά στο οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά εφικτό. Θεωρεί πολύ αισιόδοξη την πρόβλεψη για θετικές τάσεις στην ανάπτυξη σε μια διετία. Σημειώνει δε ότι υπήρξαν δηλώσεις και ενέργειες που πλήττουν την αξιοπιστία του Ταμείου, όπως η συμφωνία για την επιβολή κουρέματος στην πρώτη απόφαση του Eurogroup.
Ο Σαουδάραβας Φαχάντ Ιμπραήμ Αλ Αλσάθρι σημειώνει ότι η κυπριακή κρίση θα συνδέεται πάντα με την αποτυχημένη απόπειρα ανάμιξης για πρώτη φορά των ασφαλισμένων καταθετών, ακόμα και σε φερέγγυες τράπεζες. Όπως, σχολιάζει, αν προχωρούσε αυτό το μέτρο θα συνιστούσε βαρύ πλήγμα για την αξιοπιστία του Ταμείου.Ο Ρώσος Αλεξέι Μοζνίν αμφισβητεί την επικρατούσα άποψη ότι όλο το επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου που βασιζόταν στον υπερδιογκωμένο χρηματοπιστωτικό τομέα δεν ήταν βιώσιμο και ήταν καταδικασμένο να αποτύχει. Όπως αναφέρει, δεν υποστηρίζεται πλήρως από τα δεδομένα, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο. Αντίθετα θεωρεί πως ρίζα της κρίσης ήταν η μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Αυτά και άλλα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου θέτουν και μια σειρά ερωτημάτων στους τεχνοκράτες του Ταμείου αναφορικά με το χειρισμό της κυπριακής υπόθεσης. Μεταξύ αυτών είναι το γιατί επιλέγονται εμπροσθοβαρή μέτρα λιτότητας στην Κύπρο, γιατί υπήρξε διαχωρισμός στη μεταχείριση ορισμένων καταθετών και κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος νομικών απαιτήσεων από κάποιους καταθέτες.
«Δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση στην εφαρμογή του κυπριακού προγράμματος» διαμηνύει στο μεταξύ σε γραπτή δήλωσή της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, με αφορμή τη χθεσινή έγκριση από το συμβούλιο του Ταμείου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την Κύπρο, στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος.
Πηγή: skai.gr