Στις περιοχές υψηλού κινδύνου για ελονοσία και η Αιτωλοακαρνανία

Ο ιός του Δυτικού Νείλου ενέσκηψε και πάλι στη χώρα, με τα πρώτα μολυσμένα κουνούπια να εντοπίζονται στην Αττική. Πλέον οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αναμένουν και την άλλη ασθένεια των κουνουπιών, την ελονοσία, έχοντας ωστόσο οργανώσει σχέδιο έγκαιρου ελέγχου και εντοπισμού των μολυσματικών περιστατικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα τελευταία δύο έτη έχουν καταγραφεί 188 κρούσματα ελονοσίας, με την πλειονότητά τους να αφορά σε αλλοδαπούς. Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου αναφέρονται 262 για το 2010, 101 κρούσματα για το έτος 2011 και 47 για το 2012. Συνολικά καταγράφηκαν 47 θάνατοι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ στο κόκκινο βρίσκονται οι νομοί της Καρδίτσας και της Λακωνίας, σε ό,τι αφορά τη μετάδοση της ελονοσίας, με τις υγειονομικές αρχές να έχουν θέσει τις περιοχές του Ευρώτα και των Σοφάδων σε αυξημένο επίπεδο επαγρύπνησης λόγω των κουνουπιών αλλά και… βεβαρημένου παρελθόντος. Την ίδια στιγμή, άλλες 15 εστίες κινδύνου σε όλη τη χώρα εντοπίζονται στον χάρτη της ελονοσίας που έχει σχεδιάσει το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για το καλοκαίρι του 2013, επιχειρώντας να ελέγξει και να περιορίσει τη μεταδοτικότητα του λοιμώδους νοσήματος που προκαλεί το πλασμώδιο vivax που εμφανίστηκε την τελευταία τριετία έπειτα από δεκαετίες εκρίζωσής του στην Ελλάδα.Βοιωτία, Εύβοια, Αττική, Λάρισα και Ξάνθη είναι οι νομοί που χαρακτηρίζονται επίσης αυξημένης επικινδυνότητας αλλά στη διαβάθμιση 2. Τον χάρτη συμπληρώνουν μέχρι τώρα άλλοι επτά νομοί που βρίσκονται στο επίπεδο κινδύνου 1 –πρόκειται για τους νομούς Έβρου και Αιτωλοακαρνανίας καθώς και σχεδόν όλη η Πελοπόννησος, καθώς με εξαίρεση την Αρκαδία, όλοι οι άλλοι νομοί διατρέχουν κίνδυνο μεγάλης εξάπλωσης της ελονοσίας.