Σταμάτησαν οι εργασίες στο Πάρκο – Νέα συγκέντρωση κατά της ανάπλασης στην πλατεία

Εξελίξεις είχαμε σήμερα στο θέμα την ανάπλασης του πάρκου. Η νομική εκπρόσωπος των 23πολιτών που προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της ανάπλασης κατέθεσε νέα στοιχεία στην Εισαγγελία ζητώντας να σταματήσουν οι εργασίες ανάπλασης. Πάντως σήμερα σταμάτησαν οι εργασίες στο πάρκο, πιθανόν μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα καταγγελιών από την πλευρά της Εισαγγελίας. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Εισαγγελία δεν έχει αρμοδιότητα να ακυρώσει το έργο της ανάπλασης, κάτι που μπορεί να κάνει μόνο στο ΣτΕ, μπορεί όμως να διαπιστώσει τυχόν τέλεση αδικημάτων.

Παράλληλα απόψε το βράδυ στην πλατεία Δημοκρατίας πολίτες που διαμαρτύρονται για την ανάπλαση που προωθεί ο δήμος Αγρινίου πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση στην πλατεία Δημοκρατίας, ενώ προβλήθηκε και ντοκυμαντέρ με όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες στο πάρκο. Προς ενημέρωση των πολιτών διανεμήθηκε από τους συγκεντρωμένους η ακόλουθη ανακοίνωση :

Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει γύρω από το θέμα της ανάπλασης του δημοτικού πάρκου Αγρινίου ανοίγει διάφορα ζητήματα διαφορετικών φύσεων (περιβαλλοντολογικής, κοινωνικής, πολιτικής και νομικής σημασίας). Η παρούσα τοποθέτηση προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει ορισμένα από τα προαναφερόμενα θέματα.

Καταρχήν σε σχέση με αυτή κάθε αυτή τη μελέτη της «ανάπλασης», αποδεικνύεται ότι ένας χώρος πρασίνου με ιδιαίτερη πολιτισμική αξία για την πόλη του Αγρινίου μετατρέπεται, με το έτσι θέλω του δημάρχου Μοσχολιού και της αυλής του, σε πλατεία με γκαζόν και λίγα εναπομείναντα δένδρα. Η ίδια η λογική της μελέτης έρχεται να ξεριζώσει κάθε τι που θυμίζει την αρχική μορφή και τον αρχικό σχεδιασμό του πάρκου και εισάγει στοιχεία εντελώς ασύμβατα με το οικοσύστημα της περιοχής (γκαζόν, πάρκινγκ, μάρμαρα και πορσελάνες, αφαίρεση της παραδοσιακής πέτρινης μάντρας κ.τ.λ.). Ουσιαστικά η αναζωογόνηση του πάρκου και το ξαναζωντάνεμα του θα μπορούσε να γίνει με πολύ ήπια έργα ακρίβειας χειρουργικών επεμβάσεων.

Ενδεικτικά ως τέτοιες επεμβάσεις προτείνονται:
– η συντήρηση και αναζωογόνηση της υπάρχουσας βλάστησης που για πολλά χρόνια έχει αφεθεί στη τύχη της,
– η ενσωμάτωση στοιχείων με αναφορά στην τοπική ιστορία,
– το πρασίνισμα των περιοχών που σε παλαιότερη φάση είχαν αναπλαστεί ανεπιτυχώς, η ανασύσταση δενδρώνα κι αμπελώνα με ντόπιες, σπάνιες παραδοσιακές ποικιλίες αμπελιών και δένδρων,
– η ανάδειξη σπάνιων ειδών χλωρίδας,
– η πληροφόρηση για τη χλωρίδα και την πανίδα που ενδημούν στο πάρκο με εκπαιδευτικούς περιπάτους για παιδιά, νέες, νέους και ενήλικες,
– η αποκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός του ηλεκτροφωτισμού με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
– η ανασυγκρότηση του αρδευτικού δικτύου σύμφωνα με τις ανάγκες των υπαρχόντων φυτών.

Σε σχέση με την εκτέλεση της συγκεκριμένης μελέτης, που έχει εκπονηθεί από την τεχνική υπηρεσία του δήμου Αγρινίου, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Μερικά από αυτά είναι:
-Γιατί λείπει το τοπογραφικό σχεδιάγραμμα με την ακριβή βοτανολογική αποτύπωση των δένδρων του Πάρκου;
-Γιατί εξαφανίζονται 921 υφιστάμενα δένδρα στα σχέδια της δημοτικής υπηρεσίας, τόσο πριν την ανάπλαση όσο και μετά, με συνέπεια να προκύπτει μείωση κατά 75% περίπου της υπάρχουσας βλάστησης;

Ως συνέχεια αυτής της παρανομίας η δημοτική αρχή παρουσιάζει ότι στο χώρο του φυτωρίου θα κατασκευαστεί νέα είσοδος και νέα δεξαμενή, καταργώντας ουσιαστικά τη φυτωριακή υποδομή του Πάρκου καθώς δεν υπολογίζει κανένα δένδρο της υποδομής αυτής στα τοπογραφικά της σχεδιαγράμματα. Στην ίδια περιοχή, την Τρίτη 13/08/2013, καταμετρήθηκαν – με ακρίβεια και βοτανολογική αποτύπωση – 92 δένδρα από τον κ. Θεοχάρη Ζάγκα (: Διευθυντής Εργαστηρίου Δασοκομίας της σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.).

Ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων δείχνει γιατί το έργο εξαιρέθηκε από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Διότι το έργο αυτό στηρίχθηκε σε πλαστά στοιχεία και πλαστούς χάρτες. Επίσης υπάρχουν ερωτηματικά για τη στάση των υπαλλήλων του δασαρχείου Αγρινίου που επιβεβαίωσαν χάρτες – που αφορούν στην υφιστάμενη κατάσταση – από τους τέσσερις τοίχους του γραφείου, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο των υπαλλήλων γραφειοκρατών αλλά όχι των επιστημόνων που σέβονται κι αγαπούν τις επιστήμες περιβάλλοντος. Όλα αυτά κάτω από τη μύτη των αρμόδιων υπηρεσιών της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δια μέσω των οποίων πραγματοποιήθηκε η εκταμίευση ευρωπαϊκών χρημάτων για την υλοποίηση του περιγραφόμενου έργου.

Την Πέμπτη 5/9/2013, συνεργεία των εργολάβων με τη συνοδεία – ανοχή της αστυνομίας, δημοτικών υπαλλήλων και υπαλλήλων του δασαρχείου Αγρινίου ξερίζωσαν πολλές δεκάδες δένδρων που βρίσκονταν στο χώρο του φυτωρίου. Ορισμένα από αυτά τα δένδρα είχαν ηλικία άνω των 60 ετών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός στη δωρεά Παπαστράτου πως αναφέρεται με σαφή, ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ότι απαιτείται η διατήρηση, προαγωγή και βελτίωση του Πάρκου και των εγκαταστάσεών του κι όχι η διάλυση – όπως συνέβη την Πέμπτη 5/9/2013 – σημαντικού τμήματος της φυτωριακής υποδομής του Πάρκου.

Υπενθυμίζουμε στο δήμαρχο και στην αυλή του πως οι μέρες της αφθονίας τους είναι μετρημένες. Αν δεν αντισταθούμε σε όλες τις γειτονιές οι πόλεις μας θα γίνουν μοντέρνες φυλακές.

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ!