Με αντιπροσωπεία Αγροτών-Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Κατούνα Ξηρομέρου αλλά και με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου συναντήθηκε η Βουλευτής Αιτ/νιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, με αφορμή το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του ΛΑΓΗΕ.
Η Βουλευτής ενημερώθηκε για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παράγωγοι σήμερα, ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στα φωτοβολταϊκά και την πράσινη ανάπτυξη. Οι παραγωγοί επισήμαναν με ένταση τα όσα έχουν να κάνουν με την αφερεγγυότητα του κράτους να διατηρήσει σταθερές τις αποδόσεις, την ασυνέπεια του ΛΑΓΗΕ να πληρώνει τους παραγωγούς ενέργειας στην ώρα τους –με καθυστερήσεις να ξεπερνούν το εξάμηνο-, το μεγάλο βάρος των τραπεζικών δανείων και των υψηλών επιτοκίων, αλλά και τις αιφνιδιαστικές και αυθαίρετες αλλαγές στην τιμολόγηση. Επέκριναν την πρακτική του να απαιτείται η απόδοση του ΦΠΑ μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες για χρήματα που δεν έχουν λάβει και να πληρώνεται από τους παραγωγούς η έκτακτη εισφορά, χωρίς να γίνεται κανένα βήμα για τον αυτονόητο συμψηφισμό των χρεών τους, ώστε να διευκολύνονται και να είναι συνεπείς φορολογούμενοι. Σημείωσαν δε ότι η καθυστέρηση πληρωμής των παραγωγών ενέργειας και οι φορολογικές απαιτήσεις της Πολιτείας, σε συνδυασμό με την αναδρομική περικοπή που προβλέπει το σχέδιο νόμου, στραγγαλίζουν τους επενδυτές και οδηγούν σε μαρασμό τις υπάρχουσες επενδύσεις.
Από την πλευρά της η κ. Φούντα αναφέρθηκε στις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που συνοδεύουν το μοντέλο της «πράσινης ανάπτυξης» που επιλέχθηκε. Την προτροπή της τότε κυβέρνησης ώστε να στραφούν οι αγρότες στα φωτοβολταϊκά και όχι στην πραγματική παραγωγή, στην πελατειακή λογική που ακολουθούσε όλες τις αποφάσεις τότε, στην ανυπαρξία πλάνου, στην έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού στην ενεργειακή μας πολιτική σε βάθος χρόνου. Όσον αφορά στο σήμερα, η Βουλευτής πρότεινε την απαίτηση από το κράτος μιας σταθερής επενδυτικής φόρμας για τους αγρότες –κυρίως στο διάστημα απόσβεσης της επένδυσης-, με μικρότερες μειώσεις στην ταρίφα της παραγόμενης ενέργειας, με αντίστοιχη μείωση των επιτοκίων από τις τράπεζες –το απαράδεκτο 11% των δανείων μπορεί να χαρακτηριστεί ληστρικό– και με άμεση καταβολή των κερδών των παραγωγών από τον ΛΑΓΗΕ.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με κατάθεση προτάσεων και από τις δύο πλευρές και με συμφωνία για τις προτεινόμενες τροπολογίες που θα κατατεθούν από πλευράς της Δημοκρατικής Αριστεράς, ώστε να μειωθούν οι στρεβλώσεις της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και να καταστούν βιώσιμες οι επενδύσεις των παραγωγών.