Μπορεί η ενδοδημοτική κινητικότητα να “πάτωσε” αφού στην εθελοντική μετακίνηση 2.000 υπαλλήλων που προέβλεπε το ΥΠΕΣ μόνο 945 υπάλληλοι συμμετείχαν, όμως και τα στοιχεία της ενδο-αυτοδιοικητικής δεν είναι καλύτερα. Εντωμεταξύ εγείρονται ζητήματα για τις επιπτώσεις του προγράμματος στους μικρούς δήμους.
Στο δήμο Αγρινίου για παράδειγμα, ένα δήμο χωρίς πλεονάζον προσωπικό, 8 υπάλληλοι ήρθαν από άλλους δήμους εκμεταλλευόμενοι τις διατάξεις του ν. 4250/2014, ενώ ένας υπάλληλος πήρε μετάταξη από το δήμο Αγρινίου για μια από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η ενδο-αυτοδιοικητική κινητικότητα χαρακτηρίζεται από ένα μόνον μήνα διαθεσιμότητας και ευνοϊκή ρύθμιση του νόμου ορίζει ότι οι συμμετέχοντες εργαζόμενοι δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν στο μέλλον πλεονάζον προσωπικό, επομένως οι μετακινούμενοι υπαλλήλοι ότι θα εξαιρεθούν στο μέλλον από ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας και απολύσεις.
Θωερητικά το πρόγραμμα αποσκοπεί και στην ενίσχυση των οργανισμών που έχουν ελλείψεις στο προσωπικό τους, όμως εκ των πραγάτων κάτι τέτοιο δεν γίνεται, αφού οι μετακινήσεις του προσωπικού από δήμο σε δήμο σύμφωνα με τις κυβερνητικές νόρμες, θα έχουν σχέση και με την οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ, αφού δήμοι που βρίσκονται στο κόκκινο θα οδηγηθούν στην υποχρεωτική μετακίνηση υπαλλήλων σε άλλους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να μειώσουν το μισθολογικό κόστος και να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Ετσι μικροί δήμοι που δεν βρίσκονται και στην καλύτερη δυνατή οικονομική κατάσταση, όπως ο δήμος Ακτίου- Βόνιτσας, ο δήμος Ξηρομέρου ή ο δήμος Θέρμου δύσκολα θα επωφεληθούν από την κινητικότητα των υπάλληλων.
Το ζητούμενο για την κινητικότητα στους ΟΤΑ θα έπρεπε να είναι ένας συνδυασμός κάλυψης των κενών θέσεων των οργανογραμμάτων και της οικονομικής κατάστασης που βρίσκονται οι δήμοι.