“Καμπανάκι” της ΠΕΜΕΤΕ από το Αγρίνιο για τις εξαγωγές της επιτραπέζιας ελιάς [pics]

Μια σημαντική ημερίδα διοργάνωσε χθες στο Αγρίνιο η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ). Η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) έχοντας συμπληρώσει 45 χρόνια παρουσίας στο χώρο της μεταποίησης, τυποποίησης και εμπορίας των ελληνικών ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς, έκρινε σκόπιμο να διοργανώσει την συγκεκριμένη ημερίδα σε μια περιοχή που παράγει 25.000 τόνους επιτραπέζιας ελιάς και είναι μια από τους σημαντικότερους στηλοβάτες της εγχώριας παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς.

H ημερίδα είχε θέμα «Ελληνική επιτραπέζια ελιά: εθνικός θησαυρός… με ημερομηνία λήξης;» και πραγματοποιήθηκε στον συνεδριακό χώρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας. Το σημαντικότερο όλων των προβληματισμών που τέθηκαν είναι ο άμεσος κίνδυνος συρρίκνωσης των εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς λόγω της σύγχυσης που το ίδιο το ελληνικό κράτος έχει προκαλέσει σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. «Αυτή τη στιγμή τα 200 εκατ. ευρώ των ετήσιων εξαγωγών της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμάτα είναι στον “αέρα” λόγω της αδιαφορίας των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ 55.000 τόνοι επιτραπέζιας ελιάς κινδυνεύουν να μεταφερθούν στο εξωτερικό για να μεταποιούνται και να συσκευάζονται εκεί. Καλούμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να σταματήσει άμεσα τον πόλεμο στην επιτραπέζια ελιά και να αφήσει απερίσπαστες τις εξαγωγές ενός κλάδου που κάνει περήφανη τη χώρα μας στο εξωτερικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ κ. Νέλος Γεωργούδης.

Στην ημερίδα συντόνισε η δημοσιογράφος Άννα Στεργίου το θέμα του κινδύνου στις εξαγωγές της ποικιλίας Καλαμάτα αναπτύχτηκε αναλυτικά από το μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΜΕΤΕ Κώστα Ζούκα. Ενώ την ημερίδα απασχόλησαν και θέματα όπως οι προοπτικές της διεπαγελματικής οργάνωσης επιτραπέζιας ελιές, οι στόχοι και τα αποτελέσματα του προγράμματος Ο.Ε.Φ. (από στελέχη της ΠΕΜΕΤΕ), ενώ για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς στις αγορές του κόσμου μίλησε ο Μ. Μανούσος, Γεν. Διευθυντής “Food Standard A.E.” καθώς επίσης στα οφέλη από το εθνικό taste panel επιτραπέζιων ελιών αναφέρθηκε ο Κ. Τερτιβανίδης, αν. Διευθυντής ΔΑΟΚ Χαλκιδικής.

Αναφορικά με τον άμεσο κίνδυνο συρρίκνωσης των εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς λόγω της σύγχυσης που το ίδιο το ελληνικό κράτος έχει προκαλέσει σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, η ΠΕΜΕΤΕ αναφέρει :
1. Γιατί η κατάσταση είναι επείγουσα
• Από την 1η Ιανουαρίου 2015 οι αρχές της Σλοβενίας ενημέρωσαν τους Έλληνες εξαγωγείς επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμάτα ότι, αποσύρουν από τα ράφια των τοπικών σούπερ μάρκετ τις συσκευασίες λιανικής επιτραπέζιων ελιών που αναγράφουν Kalamata Olives.
• Από το πρώτο εξάμηνο του 2013 έχουν αποσυρθεί από τα ράφια της ιταλικής αγοράς οι συσκευασίες λιανικής που αναγράφουν Kalamata Olives.
• Από το πρώτο εξάμηνο του 2013 παρατηρούνται περιπτώσεις οριστικής διακοπής της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και Ιταλών εισαγωγέων.
• Από τα μέσα του 2013 έχει ξεκινήσει η επιβολή προστίμων από τις ιταλικές ελεγκτικές υπηρεσίες σε πελάτες – αγοραστές του προϊόντος στην ιταλική αγορά.

2. Εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμάτα: Για τι αριθμούς μιλάμε;
• Οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών ποικιλίας Καλαμάτα, σήμερα αγγίζουν τους 45.000 τόνους (ετησίως).
• Η ετήσια συνολική αξία που εισρέει από τις εξαγωγές της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμάτα φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ.
• Οι ελληνικές ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς, με βασικό προϊόν την ποικιλία Καλαμάτα (Kalamata olives), βρίσκονται στη 2η θέση του εξαγωγικού χάρτη της χώρας προς τις Η.Π.Α. και στην 1η προς την Αυστραλία.
• Ο κύριος όγκος της ελληνικής παραγωγής της ποικιλίας επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτα παράγεται σήμερα στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, με συνολική μέση ετήσια παραγωγή 55.000 τόνους.
• Την ίδια στιγμή, η ετήσια παραγωγή της Π.Ο.Π. “Ελιά Καλαμάτας” / P.D.O. “Elia Kalamatas”, περιορισμένη στα όρια του Νομού Μεσσηνίας, ανέρχεται στους 2.000 τόνους, ενώ η τελική ποσότητα προϊόντος Π.Ο.Π. πουσυσκευάζεται φτάνει μόνο τους 190 τόνους ετησίως!

3. Ποια είναι η αιτία του προβλήματος;
• Η πραγματική αιτία του προβλήματος είναι η σύγχυση που δημιουργείται στις αγορές του εξωτερικού μεταξύ δύο διαφορετικών ονομασιών: μεταξύ του ονόματος της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμάτα (Kalamata variety –
Calamata / Kalamata Olives) και της Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης “Ελιά Καλαμάτας” / P.D.O. “Elia Kalamatas”. Το υπεύθυνο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι το μόνο αρμόδιο να διευκρινίσει την κατάσταση.
• H περίπτωση σύγχυσης της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμάτα (Kalamata olives) με την Π.Ο.Π. “Ελιά Καλαμάτας” / P.D.O. “Elia Kalamatas”, είναι πανομοιότυπη με αυτήν της ποικιλίας επιτραπέζιας (πράσινης) ελιάς Χαλκιδικής: Green olives Halkidiki (variety olives) με την Π.Ο.Π. “Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής” / P.D.O. “Prasines Elies Chalkidikis”.

4. Γιατί η επιτραπέζια ελιά ποικιλίας Καλαμάτα δικαιούται να ονομάζεται έτσι;
• Γιατί η ελληνική ποικιλία επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτα (Kalamata variety) όπως δημοσιεύεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβούλιου (International Olive Council), αποτελεί δημοφιλή ιστορική διεθνή εμπορική ονομασία για τις εξαγωγές του προϊόντος (Calamata / Kalamata Olives) ήδη από το 1930.
• Γιατί κυκλοφορεί νόμιμα στις αγορές του εξωτερικού (ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες) από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα!
• Γιατί συντάσσεται το 1979 με το Προεδρικό Διάταγμα που ισχύει μέχρι και σήμερα για τον έλεγχο των προς εξαγωγή φορτίων επιτραπέζιων ελιών (Π.Δ.221/30.03.1979/ΦΕΚ63Α περί «τυποποιήσεως, συσκευασίας και ποιοτικού ελέγχου των προς εξαγωγήν επιτραπέζιων ελιών») το οποίο ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας να αναγράφουν στις
προς εξαγωγή συσκευασίες την εμπορική ονομασία Calamata Olives, σύμφωνα με το Άρθρο 7, παραγρ. 3, προκειμένου να προασπίσει τα οικονομικά συμφέροντα των Έλληνων ελαιοπαραγωγών και της χώρας μας.
• Γιατί η φήμη και η εμπορική αναγνωρισιμότητα της ποικιλίας Καλαμάτα προϋπήρχε για δεκαετίες πριν την αναγνώριση του εν λόγω Π.Ο.Π.
• Γιατί τόσο στον παλαιότερο Κανονισμό (ΕΚ)510/2006 «για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων», άρθρο 3, όσο και στον νέο και ισχύοντα Κανονισμό (ΕΚ)1151/2012 «για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων», άρθρο 6, αναφέρεται ρητά ότι, «Μια ονομασία δεν καταχωρίζεται … όταν υπάρχει σύγκρουση με την ονομασία φυτικής ποικιλίας …”.