Και επισήμως παράνομο το τέλος της ΔΕΥΑ Αγρινίου !

Μέγα θέμα προκύπτει από την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Οι δημότες του δήμου Αγρινίου αναγκάστηκαν παρανόμως να καταβάλλουν το ειδικό τέλος 80% στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑ Αγρινίου! Πλέον αναμένεται οι δημότες να ζητήσουν πίσω τα χρήματά τους.

κλικ για μεγέθυνση
κλικ για μεγέθυνση
Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην αίτηση ανάκλησης της απόφασης που επικύρωνε την απόφαση της ΔΕΥΑ Αγρινίου για ενσωμάτωση του ειδικού τέλους 80% στην τιμολόγηση του νερού.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση παρ΄ όλο που δεν έκανε δεκτή την αίτηση ανάκλησης που κατέθεσε ο κ. Μιχαήλ Πετρονικολός, δικηγόρος Μεσολογγίου, για λόγους χρονικής αρμοδιότητας, καθώς έχει παρέλθει το δίμηνο μέχρι το οποίο μπορεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση βάσει νόμου να παρέμβει, ωστόσο σημειώνει ξεκάθαρα ότι η απόφαση της ΔΕΥΑ Αγρινίου “δεν αποτελεί εκτελεστή πράξη καθώς για την έγκριση της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑ Αγρινίου απαιτείτο να ακολουθήσει έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου”. Από αυτό λοιπόν προκύπτει σαφέστατα ότι η ενσωμάτωση του ειδικού τέλους 80% στην τιμολόγηση του νερού της ΔΕΥΑ Αγρινίου είναι ουσιαστικά παράνομη/παράτυπη, δεν έχει καμία δεσμευτική ισχύ και εκτελεστότητα. Επομένως παρανόμως κατέβαλαν οι πολίτες 80% περισσότερα χρήματα στους λογαρισμούς του νερού για το 2013 και θα πρέπει να γίνει άμεση επιστροφή των χρημάτων στους δημότες! Διευκρινίζουμε εδώ πως το εν λόγω έγγραφο δεν κρίνει (με τη νομική έννοια του όρου) παράνομη της απόφαση της ΔΕΥΑ, αλλά εξηγεί σαφώς ότι το ειδικό τέλος επιβλήθηκε χωρίς τις αποφάσεις που απαιτούντο, επομένως επιβλήθηκε παράνομα.

Ακόμη προκύπτει και πολιτικό θέμα αναφορικά με τη διοίκηση της ΔΕΥΑ Αγρινίου (πρόεδρο και μέλη ΔΣ) και τον παράνομο τρόπο που επιβλήθηκε το τέλος, αλλά και τη δημοτική αρχή γενικότερα. Έκτος από το ότι είναι δυνατόν να ζητηθεί η πειθαρχική δίωξη των αρμοδίων οργάνων της ΔΕΥΑ Αγρινίου, ο δήμαρχος Αγρινίου που επιμελώς έχει επιχειρήσει να βγει από το “κάδρο” της όλης υπόθεσης, πρέπει και να τοποθετηθεί αναφορικά με το θέμα, αλλά και να κάνει χρήση της δυνατότητας που του δίνει ο νόμος να αλλάξει τη διοίκηση της ΔΕΥΑ.

Πλέον αυτό που μπορούμε να αναμένουμε είναι η ίδια η δημοτική αρχή Αγρινίου να φέρει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου καθώς το έγγραφο – απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κοινοποιείται και στον δήμαρχο Αγρινίου.

Δ.Π.