Δυναμικά στο προσκήνιο η στέβια στην Αιτωλοακαρνανία

Συνέντευξη τύπου για την καλλιέργεια της στέβια στην Αιτωλοακαρνανία παραχωρήσαν σήμερα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας ο κ. Θ. Κουτσουπιάς από την Ένωση Αγρινίου, ο πρόεδρος της SunFruits κ. Σίβρας και ο πρόεδρος της EuroStevia κ. Ζήσης Φωτόπουλος.

Οι τρεις φορείς έχουν συμφωνήσει να προωθήσουν την καλλιέργεια της στέβια στην περιοχή και μάλιστα αυτό θα συνδυαστεί με τη δημιουργία εργοστασίου μερικής επεξεργασίας. Ήδη το ενδιαφέρον των παραγωγών της περιοχής είναι πολύ μεγάλο και ξεπερνά κατά πολύ τον στόχο των 1000 στρεμμάτων που έχει τεθεί για την επένδυση. Το ενδιαφέρον αγγίζει τα 2000 στρέμματα και μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 600 στρέμματα.

Η Ένωση Αγρινίου έχοντας εξασφαλίσει την συνεργασία με την ινδική SunFruits και τη EuroStevia έχει ως στόχο σύμφωνα με τον πρόεδρό της Θ. Κουτσουπιά οι Αιτωλοακαρνάνες να είναι οι πρώτοι που θα καλλιεργήσουν στην Ελλάδα συστηματικά τη στέβια. Και μάλιστα υπογράμμισε ότι η καλλιέργεια μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εισόδημα για τους αγρότες, αφού η καλλιέργεια θα γίνεται βάσει πενταετούς συμβολαίου και θα συνοδεύεται από εξασφαλισμένη απορρόφηση της παραγωγής στο εργοστάσιο της SunFruits που θα δημιουργηθεί.

Εκ μέρους της SunFruits κ. Σίβρας ότι από το 2011 που επιτράπηκε η καλλιέργεια της στέβια στην Ε.Ε. η εταιρεία έχει αποκτήσει ήδη εμπειρία για τις συνθήκες της συγκεκριμένης καλλιέργειας στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι είναι ενθουσιασμένος από τις καλλιεργητικές δυνατότητες που υπάρχουν στην Αιτωλοακαρνανία. Όπως εξήγησε στόχος είναι το 2014 το εργοστάσιο που θα δημιουργηθεί να κάνει μερική επεξεργασία και ολική από την επόμενη χρονιά. Εμφανίστηκε ακόμη αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρχξουν γραφειοκρατικά εμπόδια στην επένδυση και τόνισε πως ήδη για το θέμα έχει συναντηθεί με το γ.γ. του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτό που τονίστηκε από όλους είναι ότι η στέβια ως καλλιέργεια έχει το πλεονέκτημα να αποδίδει αρκετά γρήγορα, έχει όμως υψηλό σχετικά κόστος εγκατάστασης και μικρότερο κόστος στη διάρκεια της καλλιέργειας. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει η σκέψη μελλοντικά να δημιουργηθούν και φυτώρια στην Ελλάδα ώστε να αποφύγουν οι αγρότες το μεγάλο κόστος εγκατάστασης. Ενώ τέλος βάσει του συμβολαίου θα υπάρχει εγγυημένη τιμή για τους αγρότες που θα ανέρχεται στα 3 δολλάρια το κιλό.