Κίνδυνος για τα όλα τα περιβαλλοντικά έργα της Αιτωλοακαρνανίας

Τριχωνίδα-2 Στον αέρα όλα έργα ΕΠΠΕΡΑΑ- EΣΠΑ
Σε παύση πληρωμών, αλλά και στον κίνδυνο απένταξης, οδηγούνται σημαντικά έργα του επιχειρησιακού προγράμματος για το περιβάλλον (ΕΠΠΕΡΑΑ), καθώς οι πιστώσεις που εγκρίθηκαν για το τρέχον έτος και για τα εκτελούμενα έργα του προγράμματος περιορίστηκαν μόλις στο 30% του προηγούμενου έτους (400 εκατ. ευρώ). Συνέπεια τούτου είναι να μην πληρώνονται εκτελεσμένες και πιστοποιημένες εργασίες πέρα του εγκεκριμένου για κάθε έργο ποσού.

Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε ο Σύνδεσμος Ανώτατων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) προς τον υπουργό ΥΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη δεδομένου ότι και για το 2015, που είναι το τελευταίο έτος ισχύος του ΕΠΠΕΡΑΑ, προβλέπεται να εγκριθούν ίδιου ύψους πιστώσεις, προκύπτει, με μαθηματική ακρίβεια, κίνδυνος απένταξης έργων για τα οποία έχουν υπογραφεί συμβάσεις, όπως, επίσης, και η διακοπή εκτέλεσης πολλών άλλων, λόγω αδυναμίας πληρωμής των δεδουλευμένων.

Η μονάδα του βιολογικού καθαρισμού του Αγρινίου
Η μονάδα του βιολογικού καθαρισμού του Αγρινίου

Τόσο στο δήμο Αγρινίου όσο και στην Αιτωλοακαρνανία συνολικά στο ΕΠΠΕΡΑΑ έχουν ενταχθεί και εκτελούνται μια σειρά σημαντικών έργων προϋπολογισμού δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Για παράδειγμα, το μεγάλο έργο για την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας των αστικών αποβλήτων όλης της Αιτωλοακαρνανίας με προϋπολογισμό 19,4 εκατ. ευρώ. Μόνο στο δήμο Αγρινίου υπάρχουν έργα δεκάδων εκατομμυρίων, όπως η αποχέτευση λυμάτων παραλιμνίων οικισμών Τριχωνίδας αλλά και το έργο αποχέτευσης της Δημοτικής Ενότητας Θεστιέων που ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 21 εκατ. ευρώ. Ακόμη έργα όπως η υδροδότηση από τη λίμνη Καστρακίου των πεδινών παραλίμνιων οικισμών (με προϋπολογισμό 3,8 εκατ. ευρώ) τα αποχετευτικά έργα σε Αγγελόκαστρο και Νεάπολη (με συνολικό προϋπολογισμό σχεδόν 7 εκατ. ευρώ) η «Επέκταση και αναβάθμιση της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων Βιολογικού Καθαρισμού», προϋπολογισμού 10,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον σημαντικά έργα ενταγμένα στο ΕΠΠΕΡΑΑ υπάρχουν και στην υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία, όπως μεταξύ άλλων το αποχετευτικό στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας (με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ) αλλά και το έργο αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων Κατούνας (με προϋπολογισμό 9.5 εκατ. ευρώ)