“Όλοι από λίγο” : Θα πουν το “ναι” οι ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας για τα σκουπίδια του Πύργου;

-Από κοινού απορρόφηση των απορριμμάτων του Πύργου αποφάσισε η ΠΕΔ
-“Ναι” από το ΧΥΤΑ Στράτου – Απαιτείται όμως αντίστοιχο “ναι” και από τους άλλους ΧΥΤΑ
-Ερωτηματικό για τους προβληματικούς ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας
-Απορίες για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Στράτου

“Υγειονομική κρίση” έχει χαρακτηριστεί από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας η κατάσταση που επικρατεί σε όλο το εύρος του δήμου Πύργου με χιλιάδες τόνους σκουπιδιών να παραμένουν στους δρόμους. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης η Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτ. Ελλάδας από κοινού με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αποφάσισαν να καλέσουν όλους τους ΦΟΔΣΑ της περιοχής να δείξουν την αλληλλεγγύη τους -αφού πρόκειται πλέον για θέμα δημόσιας υγείας- και να συμβάλουν στην αποσυμφόρηση του Πύργου δεχόμενοι στους ΧΥΤΑ τους μέρος των σκουπιδιών του Πύργου. Ωστόσο φαίνεται ότι για να προχωρήσει η λύση αυτή θα πρέπει στην λογική “όλοι από λίγο” να δεχθούν όλοι οι ΧΥΤΑ να πάρουν μέρος των σκουπιδιών του Πύργου.

φωτό από τη συνεδρίαση της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος στον Πύργο
φωτό από τη συνεδρίαση της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος στον Πύργο

Ήδη στην χθεσινή συνεδρίαση του Συνδέσμου του ΧΥΤΑ Στράτου πάρθηκε απόφαση θετική για τα σκουπίδια του Πύργου. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι από αύριο θα έρχονται σκουπίδια του Πύργου στο ΧΥΤΑ Στράτου, γιατί θα πρέπει εντωμεταξύ να υπάρξουν ανάλογες αποφάσεις και από τους άλλους ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας. Όπως επίσης και να διευθετηθούν μια σειρά από ζητήματα, όπως για παράδειγμα, η τιμή για την εναπόθεση των σκουπιδιών, καθώς επίσης και να υπογραφεί η ανάλογη προγραμματική σύμβαση. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν τελικά οι ανάλογες θετικές απαντήσεις και από του υπόλοιπους ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας, αφού είναι γνωστό ότι κάποιοι εξ΄αυτών αντιμετωπίζουν διαχρονικά προβλήματα στην λειτουργία τους όπως ο ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας στη Ναυπακτία και ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου.

Ειδικότερα, όσον αφορά το ΧΥΤΑ Στράτου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αίτημα του δήμου Πύργου που απορρίφθηκε στα τέλη Ιανουαρίου για την εναπόθεση 1.500 τόνων σκουπιδιών κάθε μήνα επί έξι μήνες, ήτοι 9.000 τόνους, ενώ η απόφαση που πάρθηκε χθες, στο πλαίσιο της απόφασης της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος, αφορά την εναπόθεση άπαξ 1.500 τόνων σκουπιδιών. Ωστόσο ακόμη κι αν πρόκειται για μια σχετικά “μικρή” ποσότητα, προκύπτουν διάφορα ερωτηματικά, αφού μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει γεμίσει και το δεύτερο κύτταρο του ΧΥΤΑ Στράτου, ενώ το περασμένο Οκτώβριο η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος διαπίστωνε προβλήματα στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Στράτου. Συγκεκριμένα η αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας (δείτε εδώ την απόφαση) διατύπωνε παρατηρήσεις που αφορούν σε ελλείψεις του έργου, που κρίνονται ως ουσιώδεις και καλούσε τον ανάδοχο να τις αποκαταστήσει άμεσα για την «τεκμηρίωση της ασφάλειας καθώς και της δυνατότητας ορθής λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α., σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και τις προδιαγραφές του έργου». Το ότι τα ερωτήματα αυτά είναι υπαρκτά φάνηκε και από την απόφαση του Συνδέσμου του ΧΥΤΑ Στράτου που ήταν οριακή και πέρασε με τη ψήφο του προέδρου του Συνδέσμου.

Το βέβαιο πάντως ότι το ζήτημα αυτό θα απασχολήσει έντονα τις δημοτικές αρχές τις επόμενες μέρες, την ώρα μάλιστα που ούτως ή άλλως η συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων “φουντώνει”, αφού η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ξεκινά τη διαδικασία για την τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με τη σχετική διαβούλευση.