Πάρκο : Αντιπαραθέσεις χωρίς… σύμβαση

Διάλυση της σύμβασης με τον ανάδοχο
Τη διάλυση της σύμβασης με τον ανάδοχο για την ανάπλαση του Πάρκου Αγρινίου, αποφάσισε στη χθεσινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου. Η συγκεκριμένη απόφαση ήταν μονόδρομος για το δήμο Αγρινίου, αφού η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκανε δεκτή την «αίτηση θεραπείας» που είχε καταθέσει ο ανάδοχος του έργου, ενώ η άσκηση διοικητικής προσφυγής από την μεριά του δήμου Αγρινίου δεν αναστέλλει την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και επομένως νόμιμα ο ανάδοχος υπέβαλε αίτηση διάλυση σύμβασης μετά την παρέλευση τριμήνου από την υποχρεωτική αποδοχή της ειδικής δήλωσης διακοπής εργασιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή επικαλούμενη τη νομική εισήγηση της υπηρεσίας εξήγησε ότι δεν υπήρχε άλλο νομικό περιθώριο, όπως π.χ η αίτηση αναστολής από την πλευρά του δήμου Αγρινίου. Ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι το έργο έχει προταθεί ως έργο-γέφυρα στο ΣΕΣ(νέο ΕΣΠΑ), ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση όταν λήξει η εκκρεμοδικία στο ΣτΕ. Και πρόσθεσε ότι όσο υπάρχει η εκκρεμοδικία στο ΣτΕ ο δήμος Αγρινίου δεν μπορεί να κάνει τίποτα, ούτε καν να αναθέσει νέα μελέτη για το έργο.

Ωστόσο στη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στη δημοτική αρχή και στους Ράπτη – Σφυρή από την παράταξη Μοσχολιού, με τους τελευταίους να μπαίνουν στην ουσία του θέματος και να στρέφουν τα βέλη τους κατά τη δημοτικής αρχής λέγοντας ότι δεν έχει πάρει θέση για το πάρκο. Σημειωτέον ότι εξήγησε αργότερα ο Χρ. Κορδολαίμης η παράταξη Μοσχολιού απείχε από την ψηφοφορία επειδή “το έργο έχει απενταχθεί” και επειδή δεν έκανε ο δήμος αίτηση ανασταλής. Φυσικά ο ισχυρισμός για απένταξη του έργου δεν ισχύει, ενώ για την αίτηση αναστολής η δημοτική αρχή επικαλέστηκε την εισήγηση της νομικής υπηρεσίας.

Από την πλευρά τους πάντως οι Ράπτης και Σφυρής παρόλο που η παράταξή τους φέρει ακέραια την ευθύνη για την πολύχρονη εγκατάλειψη του πάρκου και για το σχεδιασμό της ανάπλασης που προκάλεσε τόσες αντιδράσεις για το κόστος και την… περιβαλλοντική της “ευαισθησία”, εμφανώς επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν το μακρόχρονο διάστημα της εκκρεμοδικίας στο ΣτΕ. Έκαναν λόγο λοιπόν για πολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος, “δεν θέλανε να πιστωθεί το έργο στο Μοσχολιό, λες και ο Μοσχολιός θα κάθονταν 800 χρόνια” ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Ενώ επιτέθηκαν στη δημοτική αρχή λέγοντας ότι δεν έχει εκφράσει το σχεδιασμό της για το Πάρκο. Ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου τόνισε πως χωρίς απόφαση από το ΣτΕ ο δήμος δεν μπορεί να κάνει τίποτα για το Πάρκο, ενώ απάντησε στους Ράπτη – Σφυρή κάνοντας λόγο για θράσος. “Τινάξατε στον αέρα την πόλη με το πάρκο. Για ποιο σχεδιασμό να μιλήσουμε; Δεν συζητήσατε για το πάρκο. Δεν λειτουργήσατε πυροσβεστικά για να εξομαλύνετε τις αντιδράσεις.” είπε χαρακτηριστικά, ενώ ο Ν. Καζαντζής εκτίμησε πως η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν συζήτησε για το πάρκο, γιατί βιάζονταν να παρουσιάσουν έργο, “παραλάβετε πόλη με πάρκο και παραδώσατε πόλη χωρίς πάρκο” ανέφερε.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο Γ. Παπαναστασίου εκτίμησε ότι πιθανόν το φθινόπωρο να υπάρχει η ετυμηγορία του ΣτΕ οπότε ο δήμος θα κινηθεί ανάλογα, είτε με την επαναδημοπράτηση του έργου και την πιθανή μερική τροποποίηση της μελέτης, είτε με ένα νέο σχεδιασμό στην περίπτωση ακύρωσης του έργου.

Δ.Π