Όρια για να γίνει κανόνας η ανάνεωση

Του Δημήτρη Παπαδάκη
Η Νέα Δημοκρατία ψάχνει αρχηγό και ιδεολογικό στίγμα. Με αφορμή τα τεκταιτόμενα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε τη λειτουργία των κομμάτων γενικότερα. Και θα μπορούσε κανείς ανάμεσα στα πολλά που προσφέρονται για σχολιασμό, να επικεντρωθεί ενδεχομένως στο μεγάλο πρόβλημα της ΝΔ που δεν είναι άλλο από τα “τζάκια”, τις “βαρονίες”, τις φραξιές και τους πάσης φύσεως “δεινόσαυρους”. Βέβαια δεν είναι η ΝΔ το μόνο κόμμα που έχει έναν πολύ στενό, στενότατο, κομματικό σωλήνα, αλλά ίσως στην ΝΔ το πρόβλημα είναι χαρακτηριστικότερο.

Στην πολιτική υπάρχει ένα αξίωμα που βγαίνει μέσα από την πραγματικότητα : Ο κόσμος ψηφίζει ό,τι του δώσεις. Επομένως όταν κάποιος με οποιονδήποτε τρόπο μπει στο κόμμα, εκλεγεί βουλευτής σε δύο ή τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, έχει καπαρώσει θέση μόνιμη και στο κόμμα και στη βουλή. Και οποιοσδήποτε αρχηγός “κωλύεται” να τον πετάξει έξω από τις λίστες… Aν για παράδειγμα, υπήρχε κάποιος τρόπος ο εκάστοτε αρχηγός να μην “κωλύεται”, τότε -μιας και η ΝΔ ήταν η αφορμή μας- δεν θα υπήρχαν εδώ και αρκετά χρόνια στην πολιτική σκηνή του τόπου ο Μεϊμαράκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιακουμάτος, ο Τραγάκης, ο Τασούλας (ο Υπουργός του Τάφου στην Αμφίπολη), o Kαραμανλής ο νεότερος που εκλεγεται συνεχώς στη βουλή από το 1989 και από τότε που έπαψε να είναι πρωθυπουργός έπαψε και να μιλάει, παρόλο που παραμένει βουλευτής.

Θα μπορούσε δηλαδή, μιας είναι δύσκολο να υπάρξει συναίνεση και να γίνει συνταγματική επιταγή, να καθιερώσουν τα κόμματα, να απορρίπτεται αυτόματα από τα ψηφοδέλτια όποιος συμπληρώσει 12χρόνια παρουσίας στη βουλή (8 χρόνια θα ήταν το πιο σωστό, αλλά και το 12 σε σχέση με το τι συμβαίνει σήμερα είναι μεγάλη πρόοδος). Ό,τι είναι να προσφέρεις, κύριε, σε 12 χρόνια μπορείς να το προσφέρεις… Αν καθιερώνονταν κάτι τέτοιο, ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που διεκδικεί τώρα την αρχηγία της ΝΔ, θα πλησίαζε στο τέλος της καριέρας του, αφού έχει κλείσει 11 χρόνια στη βουλή, μιας και εκλέγεται συνεχώς από το 2004. Για ποιο λόγο κάποιος που δεν μπορεί να είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάνω από 10 χρόνια, μπορεί να είναι 25 και 30 χρόνια βουλευτής μέχρι να κληρονομήσει την έδρα στους επιγόνους; Αυτή είναι μια αναγκαία συνταγματική αλλαγή, που θα μπορούσε να προοδευτικά να λύσει αρκετά προβλήματα στην πολιτική μας ζωή.